sabato

‘Zelfs Jackie Kennedy wou dit behangpapier kopen'

©Karel Duerinckx

Arnaud Jaspar, antiquair bij Costermans op de Zavel in Brussel, over het mooiste stuk dat door zijn handen is gegaan. En over de coups de coeur die hij dit jaar meebrengt naar de kunst- en antiekbeurs Brafa.

Gevraagd naar zijn absolute topstuk moet Arnaud Jaspar, antiquair bij de beroemde antiekzaak Costermans op de Brusselse Zavel, niet lang nadenken: het Chinese behangpapier in een van de pronkkamers van de zaak. Rondom in het salon hangen vier enorme behangpanelen, beschilderd met exotische vogels en bloemen.

©Karel Duerinckx

 

‘Via de handelsmaatschappij Compagnie des Indes werd het behangpapier hier geïmporteerd in 1783. Het past volledig in de toenmalige hang naar exotisme. Het behangpapier is samengesteld uit panelen van 90 centimeter breed, die bedrukt zijn in China. In Europa werden de tekeningen opgehoogd met handgeschilderde exotische elementen.

Je ziet hier en daar zelfs nog potloodschetsen van planten en bladeren die nooit zijn ingekleurd. De panelen in rijstpapier zijn exceptioneel goed bewaard. Zo’n behangpapier kan je nagenoeg niet meer vinden. En al zeker niet in dat formaat of die staat.’

Witte Huis

Net omdat de panelen zo zeldzaam zijn, kwam de voorbije decennia geregeld de vraag om ze over te kopen. ‘In de jaren zestig kwamen Amerikaanse decorateurs polsen bij mijn grootvader. Maar die weigerde, zelfs na herhaaldelijk aandringen’, zegt Jaspar.

©Karel Duerinckx

‘Zelfs toen bleek dat first lady Jacqueline Kennedy het behangpapier voor een enorme som wou kopen voor het Witte Huis, bleef hij het been stijf houden. Hij wou het ensemble niet ontmantelen, omdat het speciaal voor het huis was besteld in 1783.’

Toen de familie Costermans na de Tweede Wereldoorlog haar pand van 2.000 vierkante meter betrok, was zij een van de eerste antiquairsfamilies op de Grote Zavel. Dat was toen nog een gure buurt, nu is de wijk dé place to be voor wie van kunst, antiek én chocolade houdt.

‘Het hôtel particulier waarin onze antiekzaak Costermans zich bevindt, is gebouwd in 1780 door Gilles-Barnabé Guimard: de Franse architect die ook het Koningsplein in Brussel ontwierp. Het huis zelf is ouder dan de Belgische staat.

Onze antiekzaak werd opgericht in 1839, kort na de Belgische onafhankelijkheid dus. Binnen de Kamer van Antiquairs zijn we de oudste nog actieve antiquairsfamilie. Ons herenhuis op de Zavel is beschermd sinds 2002.

Elke renovatie of restauratie moet gebeuren in overleg met de dienst Monumenten en Landschappen. Dus potentiële klanten kunnen op hun hoofd staan: het behangpapier mág zelfs niet meer verdwijnen.’

Arnaud Jaspar

Is antiquair bij Costermans op de Zavel in Brussel.
Koos als topstuk dit unieke Chinese behangpapier, op maat gemaakt in 1783.
Toont op Brafa 2019 antiek meubilair en oude meesters als Abel Grimmer, Jan Van Kessel en Pieter Bruegel de Jongere.

Costermans, stand 123b, Brafa van 26 januari tot en met 3 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie