sabato

De zaterdag van arts en triatlete Bieke Trenson

De Sabato van arts én triatlete Bieke Trenson? intensief sporten en rust vinden bij een oude gitaar en de wijngilde.

Een zaterdagavond kan onmogelijk verknald worden: zonder uitzondering bestaat hij uit goed eten en drinken.’ Sinds ze op haar 17de voor het eerst deelnam, miste Bieke Trenson (33) slechts twee Zwintriatlons. Ze deed ook mee aan vier triatlons in het buitenland, waar ze telkens in de prijzen viel. In Aix-en-Provence werd ze in 2018 tweede in haar leeftijdscategorie. De winnares was een professional. Een jaar later werd ze op het WK Ironman in Nice 54ste op 225 30- tot 35-jarigen.

Rust vindt arts en triatlete Bieke Trenson bij haar oude gitaar. ‘Ik heb nieuwe snaren gekocht en ga weer lessen volgen.’ ©Alexander D'Hiet

‘Ik ben bijna al sportend geboren. Als kleuter was ik motorisch al zeer sterk. En er zit een competitiebeest in mij. Eén sport kiezen vond ik moeilijk. In triatlon vond ik de ideale combinatie. Er is ook altijd een uitdaging, er zijn altijd verbeterpunten. In 2019 werd ik ‘sportvrouw van het jaar’ in Knokke. Dat betekent heel veel voor mij. Daar ben ik geboren en opgegroeid, en was ik redder. En al woon ik er al mijn hele leven: Knokke voelt altijd als een vakantieplek.’

7 AM – ‘Ik ben een vroege vogel, ook in het weekend. Uitslapen doe ik niet. Ik onderhoud graag mijn ritme.’

7.15 AM – ‘Ik begin aan wat ik mijn nuchterloopje noem. Zonder te hebben gegeten of gedronken loop ik een klein uur, goed voor 8 tot 10 kilometer. Zo leert je lichaam vetten verbranden en suikers sparen, wat goed is om duursporten aan te kunnen. Ik loop het liefst aan zee, langs de waterlijn.’

Bieke Trenson: ‘Zonder te hebben gegeten of gedronken loop ik op zaterdagochtend acht tot tien kilometer. Ik ga het liefst aan zee lopen, langs de waterlijn.’ ©Shutterstock

8.15 AM – ‘Ik neem een uitgebreid ontbijt: fruit, granen, yoghurt en goede koffie. Daarbij lees ik de krant, in alle rust. Tenzij er bijscholingen zijn, wordt er in het weekend niet gewerkt. In de fysische geneeskunde en revalidatie hebben we gelukkig geen zware wachtdiensten. We moeten zelden halsoverkop naar het ziekenhuis.’

10 AM – ‘Samen met een vriendin ga ik zwemmen. In de Sportoase in Knokke-Heist volgen we techniekles bij Stefan Obreno, de voormalige coach van zwemkampioene Brigitte Becue.’

11.30 AM – ‘Van zwemmen krijg je grote honger. We gaan een kip aan ‘t spit halen op de markt. Die verorberen we bij me thuis.’

1.30 PM – ‘Tijd voor een lange zaterdagrit: vier tot zes uur fietsen. Meestal laat ik me leiden door de wind: ik zoek een route waar ik de wind eerst tegen en dan mee heb. Recent maakte ik een mooie tocht door de velden rond Maldegem naar Terneuzen en dan langs de dijk naar Breskens.’

Mijn ultieme guilty pleasure: ‘Een doos speculaasijs met een grote lepel in één keer leegeten.’

‘Trainen doe ik doorgaans alleen, maar ik ben ook lid van meerdere clubs. ‘Kiekes op ne Vlo’ is een groep fietsende dokters. We hebben eigen truitjes, gesponsord door Pomton, een blend van pompelmoes en tonic van een Antwerpse start-up. Geregeld rijden we in de streek rond Leuven. Ik ben ook aangesloten bij ‘WMN Ride’, opgericht door mijn vriendin Julie Borgers. Ik heb een behoorlijk gamma fietsen. Mijn racefiets en tijdritfiets werden gesponsord door Liv, de dameslijn van Giants. Bovendien heb ik nog twee racefietsen, een mountainbike en een strandbike van Specialized.’

8 PM – ‘Mijn zaterdagavond is heilig. Die kan nooit verpest worden, omdat hij zonder uitzondering bestaat uit goed eten en drinken. In Knokke is Olivier een van mijn lievelingsrestaurants, net als Côte Belge in Ramskapelle. Ofwel kook ik zelf. Ik bereid vooral Italiaanse gerechten. Ik haal dan inspiratie uit – vaak sportgerelateerde – kookboeken, zoals van Stephanie Scheirlynck, Sandra Bekkari of Claudia Van Avermaet, de zus van Greg. Al volg ik nooit een recept. In de winkel kijk ik waar ik zin in heb, en vervolgens maak ik eigen combinaties.’

In Ramskapelle is Côte Belge (foto) een van Trensons lievelingsrestaurants. In Knokke gaat ze graag eten bij Olivier. ©Pieter D'Hoop

10 PM – ‘Bij het uitgebreid natafelen hoort een goed glas. Via een studievriendin kwam ik terecht bij Commanderij De Mandel, een wijngilde in Roeselare. Ze nodigen geregeld wijnboeren uit. Als ze nog maar vertellen met welke passie ze hun druiven telen en verzorgen, proef je de wijn al. Ik leg ook zelf een kelder aan, met vooral speciale wijnen uit Toscane en Puglia. Een recente ontdekking is La Bestia Governo, waarvoor een deel ingedroogde druiven wordt gebruikt.’

11.30 PM – ‘We ronden af, want ook op zondag wil ik fit zijn. Voor het slapengaan speel ik nog wat gitaar. Terwijl mijn job en de sport gejaagd zijn, geeft die gitaar me rust. Ik zal weer lessen volgen. Vroeger zei mijn leerkracht dat ik meer gevoel in mijn spel moest stoppen. Als tienjarige was ik daar misschien te jong voor. Nu zal dat beter lukken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie