Healthy home: hoe interieur de productiviteit én gezondheid boost

Maak u na een jaar pandemie klaar voor de 'Happy Healthy Home'. Sterren als Madonna en Gwyneth Paltrow zijn er alvast aan begonnen.

We hebben het voorbije jaar een behoorlijk aantal vitamine C-douches geïnstalleerd’, zegt Hamish Brown van 1508, een van de hipste high-endinterieurontwerpers van Groot-Brittannië. ‘Covid-19 heeft niet alleen onze levens overhoop gegooid, maar ook onze kijk op onze manier van leven. Vroeger stond een pak van Tom Ford, een peperduur polshorloge en eten in sterrenrestaurants hoog op de prioriteitenlijst van de beterverdieners. Vandaag hebben ze die ingeruild voor witte T-shirts en witte sneakers en draait alles rond wellness.’ Ooit sprak het geld. Nu regeert het streven naar een gezond leven.

En dat gaat verder dan een eigen fitness en infraroodsauna. Speciale dozen om de smartphone in op te laden zodat er geen straling vrijkomt. Of het gebruik van natuurlijke, lokale materialen. ‘We hebben al een tijdlang het gebruik van synthetische materialen, lijm of polyurethaanvernis in al onze interieurs gebannen’, bevestigt Simon Rawlings, creatief directeur van de David Collins Studio, die onder meer villa’s inricht voor A-listers als Madonna en Gwyneth Paltrow.

Advertentie
Advertentie
We hebben al een tijdlang het gebruik van synthetische materialen, lijm of polyurethaanvernis in al onze interieurs gebannen
Simon Rawlings
Cratief directeur van David Collins Studio

Wel nieuw in het rijtje zijn vitamine C-douches. Die zouden niet alleen het water zuiveren, maar ook de kwaliteit van je haar en huid verbeteren. Een andere nieuwkomer zijn de state-of-the-artverlichtingsprogramma’s die natuurlijk daglicht nabootsen.

Brown's perfecte ochtendzon, van Koeweit tot Reykjavik

Als mede-eigenaar van 1508, het in 2010 opgerichte interieurbedrijf, heeft Brown zowat overal ter wereld, van Koeweit tot Reykjavik, high-endprojecten lopen. Onlangs, bij de inrichting van een 900 vierkante meter groot penthouse in Londen, was een meditatieruimte de grootste bekommernis van de klant.

Advertentie
Advertentie

Die moest precies zo gepositioneerd zijn dat de vroege ochtendzon perfect binnenviel. ‘Bij die klanten gaat het heel erg om ‘win the morning, win the day’, zegt Brown. ‘Dat ene procent voorsprong dat ze nemen op de rest. Door het beste van zichzelf te zijn, het juiste te eten en te winnen.’

‘CoeLux’ is een virtueel venster dat het zonlicht nabootst. © Hasselblad H6D

Hoeft het te verwonderen dat bij dit project ook de vraag kwam om, in plaats van de gebruikelijke whiskykast, een theeceremoniekelder te installeren? ‘Een vraag die we overigens de jongste tijd meer krijgen’, aldus Brown.

Rawlings kent het belang van een goede nachtrust

‘Een goede nachtrust is vandaag een ander ‘big thing’. Zo kreeg Brown voor een recent project de vraag om het echtelijke bed uit te rusten met twee aparte temperatuurregelingen. ‘Meneer wil koelere lucht dan mevrouw in bed. We zijn dat systeem volop aan het ontwikkelen.’

Bij deze mensen gaat het om dat ene procent voorsprong. 'Win the morning, win the day'
Hamish Brown
Mede-eigenaar van 1508

‘Slaap wordt een almaar belangrijker aspect bij de inrichting van interieurs’, zegt ook Rawlings. ‘Daarbij is naast de temperatuur van de lucht, ook de kwaliteit van de lucht een belangrijke graadmeter.’ Hier spelen niet alleen luchtreinigersfabrikanten op in. Ook meubelmakers springen op de luchtreinigerskar, al dan niet gecombineerd met oplossingen voor geluidsoverlast.

Het thuiskantoor wordt de regel

Opmerkelijk: hoewel een thuisbioscoop op het eerste gezicht onverenigbaar lijkt met de huidige hang naar mindfulness, is die ruimtevreter helemaal terug. Niet alleen omdat we ’s avonds massaal zitten te bingewatchen, maar ook omdat door Covid-19 een thuiskantoor de regel in plaats van de uitzondering is geworden. ‘Een thuisbioscoop laat zich overdag in een handomdraai ombouwen tot een kantoor van waaruit je comfortabel kunt videovergaderen.’

©Simon Van Ranst Photography

En voor wie vaak Zoommeetings heeft die durven uit te lopen of een bedrijf leidt dat opereert in verschillende tijdzones, is het steeds meer bon ton om naast de werkkamer of conferenceroomkamer een extra slaapkamer te installeren. ‘Op die manier wek je niet langer je partner als je tot een stuk in de nacht hebt doorgewerkt. De zogenaamde snurkkamer, of heb ik die term nu zelf verzonnen?’, lacht Rawlings.

Advertentie