Slik je mooi: deze voedingssupplementen geven je huid een boost

Vergeet het simpele smeren. Van vitaminepillen tot collageendrankjes: zowel celebrities als dermatologen zweren tegenwoordig bij voedingssupplementen. Geen geen ‘fast fix’, maar wel ‘slow beauty'.

Schoonheid zit vanbinnen, en dat beweert niet alleen Bond Zonder Naam. Topmodel Elle Macpherson oogt op haar 52ste nog altijd 25, wat meteen ook het onuitgesproken verkoopargument is van Welleco, haar Australische supplementenbeautymerk dat de huid zou ‘superchargen’.

Ook het Duitse nichemerk Dr. Barbara Sturm begint zijn skincareroutine níét met facial cleansers of serums. De eerste stap richting ‘Sturmglow’ zijn voedingssupplementen zoals ‘Brightening Skin’, met onder meer zink en vitamine C. En vandaag is collageen, de heilige graal voor een gehydrateerde huid, zo populair dat je het vandaag niet alleen in pillen vindt, maar – zeker in de VS en Azië – ook in limonades en snoepjes.

Advertentie
Advertentie

Skincarehype

Is het gek om te geloven dat extra vitamines, collageen en mineralen het verschil kunnen maken? Barbara Geusens, doctor in de dermatologie, vindt van niet: ‘Hoe meer je weet over je lichaam, hoe doelgerichter je kunt werken.’ Net zoals haar skincarelijn Nomige gebaseerd is op DNA, evolueert ook de voedingswetenschap in de richting van individuele analyses: zo leer je gemakkelijker bij over je dieet en welke eventuele tekorten je kunt aanvullen, ook voor de huid. 

'Verwacht geen ‘fast fix’ van voedings-supplementen. Misschien geven ze hun ingrediënten wel af aan je hart, eerder dan aan je huid of haar.'
Barbara Geusens
Dermatoloog

'Het eerste proces regelt de huid vanzelf: van huidregeneratie tot het aanmaken van beschermende antioxidanten. Beïnvloeden kan wel aan de buitenkant, met doelgerichte crèmes, en aan de binnenkant, met gezonde voeding en supplementen.’

Advertentie
Advertentie

Verwacht wel geen ‘fast fix’, dit is ‘slow beauty’. Crèmes werken waar jij ze aanbrengt, voedingssupplementen volgen de lange gastro-intestinale route en daarbij heb je geen invloed op de bestemming. ‘Supplementen geven hun ingrediënten af aan de organen die daar het meest nood aan hebben’, zegt Geusens. ‘Dus of de huid het eerst aan de beurt is? You don’t know, misschien heeft je hart op dit moment meer nood aan pakweg collageen. Als alles onderweg gesatureerd is, vloeien de ingrediënten door naar de huid, het haar of de nagels.’ Of, zoals Bond Zonder Naam vast ook al zei: geduld is een schone deugd.

4x pillen slikken voor een stralende huid

Antiaging

Het starterspack van het Britse merk Advanced Nutrition Programme is ‘Skin Ultimate’ (86 euro), een mix van supplementen voor haar, huid en nagels. Aanvullen kan met de probiotica in Skin Youth Biome (66 euro), die de darmflora en stofwisseling ondersteunen. Of met Colostrum-C (48 euro), dat door de combinatie van jonge zoogmelk en vitamine C een interessante antiager zou zijn. Verkrijgbaar via  www.happyskinkafe.com.

Sportief

Stressvolle professionele periodes. Een sportieve levensstijl. Voor, tijdens of na een zwangerschap of tijdens de menopauze… elke fase in een vrouwenleven heeft baat bij andere supplementen, vindt het Brusselse bedrijf Fisher, dat navenante supplementencocktails ontwikkelt. ‘She+ Omega 3’, en antioxidanten zouden goed zijn voor de huid, en ‘She+ Sport’ (64,95 euro) ideaal voor wie een sportieve levensstijl leidt. Verkrijgbaar via she-plus.eu.

Boosting

Van RainPharma zijn vooral de kruidige huidverzorgingsproducten en proteïneshakes gekend. Toch begon het Belgische bedrijf al in 2010 met voedingssupplementen. Mighty Night (29,95 euro), 's avonds en Daily Boost (39,05 euro) ’s ochtends zijn de door hen aangeraden vitamine- en mineralentandem voor zowel huid als haar.

Elastisch

O’Hisa is het acroniem voor ‘Omega Hair Immunity Skin-Antiaging’ (99,95 euro), meteen ook wat de rode pilletjes beloven te doen, dankzij de omegavetzuren, mineralen en vitamines. Gezonde haren en nagels én de huid elastisch houden en beschermen tegen de oxidatieve stress die cellen minder goed doet werken: dat is de missie van het Belgische WHC van Jo Wyckmans, destijds oprichter van Gigue.

Advertentie