sabato

Snoepje voor de huid: deze gummybeertjes zitten bomvol vitamines

Met vitamines verrijkte gummybeertjes zijn nieuwste gezondheidshype (voor volwassenen). ©We Are Oskar

Ze zien eruit alsof ze recht uit de snoepwinkel komen. Maar deze kleurrijke gummybeertjes zouden wel degelijk goed zijn voor uw huid, gemoed of gezondheid tout court.

Wat hebben kinderen tegenwoordig nog voor zichzelf? Zodra het fun is, happen de volwassenen ook toe. De stakkers moeten Disney vandaag met nostalgische dertigers delen, hun steps worden ingehaald door onze elektrische tegenhangers en nu wordt hun zelfs het snoepgoed ontnomen. Deze ‘gummies’ zijn met vitamines of mineralen verrijkte supplementen. Snoep voor grote mensen dus, én meer dan ooit hot. Bedroeg de omzet van de gummyvitamientjes in 2018 nog 5,7 miljard dollar, dan voorspelt het marktonderzoeksbureau Research And Markets tegen 2026 een toename met 3,3 miljard dollar.

Wie kan het de consument kwalijk nemen? Als een dagelijks ritueel zijn de huidige voedingssupplementen meestal geen lachertje, omdat de pillen een ongemakkelijke grootte of nare smaak hebben. Of omdat ze achteraf een slechte adem opleveren – wie al eens een ansjovisboertje na een visoliecapsule verborg, weet waarover het gaat. Op zulke ongemakken spelen gummies, al dan niet in de vorm van konijntjes of beertjes, vrolijk in.

Hoe hard de sector gaat, illustreert gummymaker Goli. Tot begin dit jaar was het Amerikaanse merk alleen bekend om zijn snoepjes met appelciderazijn – die laatste is tegenwoordig de heilige graal voor een goeie vertering, de darmflora en een versnelde vetverbranding, maar azijn smaakt afschuwelijk.

Toen maakte de fabrikant kenbaar dat hij ook een tweede product op de markt zou brengen: Ashwa, een snoepje verrijkt met het stressregulerende adaptogeen ashwagandha. Amper twee weken later verkocht Goli van zijn nieuweling alleen al 200 flacons per minuut, zo meldt de site Women’s Wear Daily. Voor 19 dollar per stuk. Het product is intussen uitverkocht en alleen nog als pre-order beschikbaar.

Bomvol vitamines (en suiker)

‘Gezond’ snoepgoed is in de Verenigde Staten al langer populair. Beertjes met vitamines en zelfs cannabidiol vinden daar al sinds 2017 hun weg naar de consument. Europa kon dus niet langer achterblijven, met vooral jonge merken als Epycure (sinds enkele weken in België beschikbaar), Madame La Présidente of Mr. Jeannot.

Van elk klassiek voedings-supplement is er vandaag ook een snoeproze versie verkrijgbaar.

Dat de grote namen uit de farmasector zich voorlopig afzijdig houden, heeft wellicht alles te maken met de scepsis die in de wetenschappelijke wereld heerst tegenover voedingssupplementen tout court. Bovendien durft de hoeveelheid actieve ingrediënten in deze supplementen wel eens te variëren en blijven ze ook niet altijd even stabiel.

En er zitten nog méér addertjes onder het gras. Zo zien deze gummies er niet alleen uit als snoep, vele zijn het ook: sommige bevatten tot wel 15 calorieën per dropje. En zelfs als je gaat voor gummies die nagenoeg suikervrij zijn, blijft het opletten geblazen: om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines niet te overschrijden, moet je je tot twee snoepjes beperken, terwijl je gemakkelijk het hele potje binnenspeelt. Misschien is een kinderslot voor volwassenen geen slecht idee?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie