Van vasten tot fietsen: dit waren dé sport- en gezondheidstrends van 2020

Voor wie van de luxe van vrijgekomen tijd mocht proeven, was 2020 vooral een jaar van zelfontplooiing. Nieuwe sporten werden ontdekt, onze gezondheid werd met een vergrootglas bestudeerd. Met een rist nieuwe trends als resultaat.

Wandelen

Toen we eind januari voorspelden dat wandelen dé trend van 2020 zou zijn, hadden we geen flauw idee dat het luttele weken later de noodgedwongen hobby van de hele bevolking zou worden. Al bij al een goede zaak, want steeds meer studies bewijzen de wondere werking van het simpele ommetje.

Advertentie
Influencers en celebrity's slaan massaal aan het wandelen.
©Inge Rylant
Advertentie

Intermittent fasting

Steeds meer gezondheidsgoeroes zijn eraan verknocht: het zogenaamde ‘intermittent fasting’, een vorm van dagelijks vasten om het gewicht op peil te houden, het slaapritme te verbeteren en maag- en darmproblemen te beperken. Maar is het echt zo gezond als vaak wordt beweerd?

Rolschaatsen

De maatschappij liep het afgelopen jaar niet op rolletjes. De mens deed dat daarentegen des te meer. Leken rolschaatsen eerst niet meer dan een kortstondige coronatrend, dan bepalen ze binnenkort mee de architectuur van onze steden.

Advertentie
Advertentie
Terug van weggeweest: de rollerbabes.
©Mikkel Frost

Ademcoaching

Wist u dat een onjuiste manier van ademhalen de aanmaak van stresshormonen stimuleert? Het goede nieuws: beter ademen kun je leren, zelfs in gespannen tijden. Wij verzamelden de beste tips van ademcoaches.

Pillen slikken

Vergeet het simpele smeren. Van vitaminepillen tot collageendrankjes: zowel celebrity’s als dermatologen zweren tegenwoordig bij voedingssupplementen. Geen ‘fast fix’, wel ‘slow beauty'.

Schoonheid zit vanbinnen: voedingssupplementen voor een sterke, stralende en gezonde huid.
©We Are Oskar

Gravelbiken

Als er één sector is die de coronapandemie goed lijkt door te komen, dan wel die van de fietsen, de gravelbikes op kop. De vraag ernaar explodeerde, de wachttijden liepen op tot maanden. Hun ultieme troef? Ze zien eruit als racefietsen, maar zijn net zo goed geschikt voor grind, gras, zand en bosgrond.

Komoot

Bij een nieuwe, meer avontuurlijke manier van fietsen hoort ook een nieuwe it-app. Die is er in de vorm van Komoot, de minder competitieve tegenhanger van Strava, op maat van natuurliefhebbers met lak aan sociale druk.

De app Komoot garandeert gebruikers avontuur op ongebaande paden.
©Diego Franssens

Homefitness

Mag mee in het lijstje met nieuwe pandemiewoorden: ‘coronakilo’, oftewel de extra ballast die al dat thuiszitten met zich meebrengt. Gelukkig leent elke woonkamer zich tegenwoordig tot sportzaal, zolang je maar de juiste (virtuele) coach in huis haalt. 

E-foiling

Vliegen naar exotische surfspots was er voor de meeste vakantiegangers niet bij het afgelopen jaar. Dan maar ons behelpen met de kabbelende golfjes van de Noordzee, dankzij de innovatieve e-foilborden net zo goed de place to be voor opwindend surfvertier.

Geen golven nodig voor de nieuwe golf salonsurfers.

Wildplukken

Steeds meer topchefs oogsten zelf hun steringrediënten in het bos. In steden als Kopenhagen worden zelfs heuse ‘voedselbossen’ aangebouwd. Duurzaam en gezond, maar ook goed voor de geest: wildplukkers spreken van een kick van vrijheid en onafhankelijkheid.

Advertentie