sabato

De nieuwe trend van de zomer? De microtas!

Popprinses Rihanna ligt aan de oorsprong van de minihandtastrend. Ze wordt vaak gespot met Le Sac Chiquito van het Parijse label Jacquemus. ©rv

Deze zomer laten we allemaal onze smartphone thuis. Met dank aan de nieuwste zomertrend: microhandtassen zo klein dat je er net een creditcard en je sleutels in kwijt kunt.

Terwijl de 'fashion incrowd' tegenwoordig kiest voor bijna lachwekkend grote sneakers en oversized seventiesjeansjasjes, krimpen de handtassen tot miniformaat. Met dank aan popprinses Rihanna, die de jongste jaren een patent lijkt te hebben om met haar gedurfde stijlkeuzes modetrends in gang te zetten. Eerst waren er de gigabomberjacks, nu laat ze haar accessoires krimpen.

Louis Vuitton ©rv

Ze begon met een bril. Toen Rihanna vorig jaar op de rode loper van het Filmfestival van Cannes een witte jurk combineerde met een zwart-witte zonnebril met minieme glazen, een ontwerp van het Oostenrijkse label Andy Wolf, luidde ze een nieuw monturentijdperk in. Tegenwoordig kun je op de neuzen van socialites als Kim Kardashian en modellen Kendall Jenner en Bella en Gigi Hadid exemplaren spotten die zo uit 'The Matrix'-trilogie of de brillenkast van pornokoning Dennis Black Magic lijken te komen.

Rihanna ©Tony Barson

Microtas

Wie voor een microtas kiest, draagt ook iets uit: Dat je als geen ander de kunst van het downsizen beheerst.

Rihanna deed haar trendtrucje over met de minitassen. Sinds ze meermaals werd gespot met Le Sac Chiquito van het Parijse label Jacquemus bengelend tussen enkele vingers, is de hyperkleine handtas uitgegroeid tot een, tja, grote trend. Onder meer bij Louis Vuitton, Fendi, Prada, Chloé Furla, Burberry, Acne en Complét vind je intussen kleine tassen, ook wel micro- of bonsaitassen genoemd, voor grote bedragen.

Nee, dit is geen handtas voor in een poppenhuis. Microtassen van nauwelijks 10 centimeter zijn hét zomeraccessoire. ©rv

Trendaddicts zijn alvast gewaarschuwd. De lengte van een gemiddelde iPhone is iets meer dan 14 centimeter, terwijl microtassen vaak nog geen 12 of 13 centimeter meten. De kans is dus klein dat een smartphone in zo'n bonsaitasje past.

Al heeft dat ook voordelen: eindelijk een modieus excuus om de telefoon thuis te laten. Ideaal voor wie al jaren van de daken schreeuwt nu echt - echt wel - digitaal te gaan detoxen. Wie weet, is het wel dat extra duwtje in de rug om, zoals steeds meer jongeren, opnieuw voor een simpele klaptelefoon te opteren.

Prada ©rv

Geheime tweede tas

Dat brengt ons bij nog een ander voordeel. Als je voor de microtrend kiest, draag je niet alleen een kleine handtas. Je draagt ook iets uit: dat je als geen ander de kunst van het downsizen beheerst. Een smartphone heb je niet nodig: met sleutels, een creditkaart en een lippenstift kom je er wel. Een rommelige tas is voor het plebs.

Maar laten we niet naïef zijn. Volgens Sara McAlpine, moderedacteur bij het lifestyleblad Elle, heeft de microtasvrouw een 'geheime tweede tas'. Geen tweede handtas, maar een lekker grote draagtas. Met daarin cosmetica, boeken en alles wat niet in de minitas past. Terwijl de minitas mee op stap gaat, blijft de draagtas netjes onder het bureau of in de auto staan.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect