Is er met het Belgisch-Amerikaanse gezin Fairchild - vader, moeder én twee dochters - een nieuwe modedynastie opgestaan? Of zal Alexa Fairchild vooral bekendheid verwerven als deelnemer aan de proeven dressuur op de Olympische Spelen? Een gesprek tussen twee trainingen in.
De Fendi's, de Arnaults en de Missoni's: het zijn maar enkele families wier DNA met mode verweven is. En zo moet het ook bij het gezin Fairchild zijn. Moeder Erin deed jarenlang de communicatie en marketing van grote modehuizen als Valentino en Calvin Klein. Vader Stephen werkte als designer voor huizen als Armani en Ralph Lauren en is de huidige creatief directeur van het Deense juwelenhuis Pandora. En nu heeft ook hun nageslacht de smaak te pakken. Het Belgisch-Amerikaanse gezin brengt deze maand immers zijn eigen collectie 'Alexa Fairchild' op de markt: een uniseks en leeftijdloze kleding- en accessoirelijn, vernoemd naar de oudste dochter - 'omdat dat goed bekt', maar ook omdat Alexa (23) de creatieve leiding van het label op zich neemt. Haar jongere zus Natasha, die op dit ogenblik filmstudies volgt in Londen, wordt de multimediawizzard achter het project.
'Eigenlijk voel ik me er niet zo gemakkelijk bij dat het merk mijn naam draagt', zegt Alexa verlegen, terwijl ze in de richting van haar moeder kijkt. We spreken elkaar in Brussel, al meer dan 17 jaar de thuishaven van de Fairchilds. 'Door je naam op een merk te kleven, word je ook meteen als de enige spreekbuis ervan behandeld. Maar dit label is wel degelijk van ons allemaal.'
Gossip Girl
Alexa was altijd al gefascineerd door mode: 'Ik was amper twee toen ik tegen mijn moeder schreeuwde dat ik zélf wilde kiezen wat ik aantrok.' Niet alleen haar ouders waren trouwens actief in de sector, haar grootvader was al een icoon in de fashionindustrie. 'Dat had ik door toen er plots een ploeg van het Amerikaanse blad Vanity Fair langskwam tijdens onze jaarlijkse vakantie in Zwitserland om een stuk over hem te maken.' John Fairchild, in 2015 overleden, was de erfgenaam en bestuurder van Fairchild Publications, de uitgever van het modevakblad 'Women's Wear Daily' en oprichter van het prestigieuze fashionblad 'W magazine'. Op zijn begrafenis hield Pierre Bergé - jarenlang de levenspartner van mode-icoon Yves Saint Laurent - een afscheidsrede en bevond 'Vogue'-opperhoofd Anna Wintour zich onder de aanwezigen. 'Toen ik in de televisieserie 'Gossip Girl' een hoofdpersonage de redactie van 'W' zag binnenlopen, werd me duidelijk dat dat magazine heel wat moest betekenen. Maar voor mij was mijn grootvader lange tijd gewoon een man met gekleurde kasjmieren sokken en een bloedhekel aan grote handtassen.' (lacht)
Grand Prix
De Alexa Fairchild-collectie - behalve kleding ook juwelen en mutsen - wordt gemaakt in San Benedetto, in de buurt van het Gardameer in Italië. 'Onze lokale operationeel directeur selecteerde verschillende fabrieken die de beste materialen kunnen leveren', vertelt Erin. De designs zijn bovendien niet gebonden aan de typische modeseizoenen. 'We willen tegen het normale modesysteem ingaan. Zo kunnen we om de zoveel tijd nieuwe items aan onze collectie blijven toevoegen.'
'Dit soort steek is een directe verwijzing naar het naaiwerk op paardenzadels.' Alexa haalt er een felblauwe trui uit gerecycleerd kasjmier van de eerste collectie bij en toont ons het opgenaaide geometrische logo, bestaande uit twee streepjes en een driehoek. 'Al is ons logo ook een verwijzing naar de symbolen die de native Americans vroeger op hun paarden tekenden', vult Erin aan.
Het initiële plan was: ruiterkledij ontwerpen. Maar ten huize Fairchild werd beslist om op een streetwearcollectie te mikken.
Die referenties zijn niet toevallig: behalve creatief directeur van het modelabel is Alexa ook een begenadigd ruiter. Toen ze een jaar geleden voor het eerst aan een modecollectie begon te denken, was het initiële plan dan ook: ruiterkledij ontwerpen. Maar het grote publiek indachtig werd ten huize Fairchild toch beslist het op een streetwearcollectie te houden, een die weliswaar subtiel refereert aan de paardensport.
'Ik doe sinds mijn negende aan dressuur en neem geregeld deel aan internationale wedstrijden met het Belgische team in de Grand Prix onder 25', vertelt ze. 'Mijn droom is te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen - het liefst die van 2020 in Tokio. Daar train ik nu wekelijks voor.' Maar als ze moest kiezen tussen haar dressuurcarrière en een succesvolle modecollectie gaat ze toch voor die laatste. 'Ik zou het heel fijn vinden als Alexa Fairchild huge wordt.'
Italiaans handwerk
'Wat Alexa Fairchild bijzonder maakt', zegt Erin, 'is dat bijna elk stuk een handgemaakte toets heeft. Op onze T-shirts wordt ons logo handgeschilderd - zo is ieder item uniek.' 'Op de achterzijde van onze lederen jasjes worden eveneens handgeschilderde tekeningen aangebracht en de logopatches op de truien verschillen ook van stuk tot stuk', vult Alexa aan. De Fairchilds willen dat het logo uitgroeit tot een soort bindingsmiddel tussen de dragers. Hun toekomstige klanten beschouwen ze trouwens als een 'tribe', een community van gelijkgestemden.
Voorlopig wordt de collectie uitsluitend online verdeeld - met de focus op België, de UK en op termijn ook Frankrijk, maar er zijn plannen om ze ook via multibrandstores en op andere e-commerceplatformen te verdelen.
Wat haar grootvader van de collectie gevonden zou hebben, vragen we Alexa nog. 'Het is niet echt zijn stijl, geloof ik. (lacht) Maar hij zou er wél een duidelijk oordeel over klaar hebben. Hij was zo iemand die echt kon genieten van te kijken naar wat mensen dragen. Zo had hij vroeger een vaste tafel in het restaurant Le Grenouille in New York. Daar ging hij dan aan zitten, gewoon om te staren naar de outfits van de mensen die binnen- en buitenliepen. Ja, he was quite a figure.'
Van 100 euro voor een T-shirt tot 1.400 euro voor een shearling-jas. Nu te koop via alexafairchild.com