sabato

Anthony Baratta: van flamboyante interieurs naar al even over the top kleren

©rv

Je houdt ervan of je haat ze: de interieurs van Anthony Baratta. Hij is een beetje de Martha Stewart van de interieurwereld, maar dan op speed. Nu zet Baratta zijn eerste stappen in de mode en ontwerpt hij een capsulecollectie voor Max Mara.

 Een woonkamer met minstens drie verschillende soorten Schotse ruit: op de vloer, de muren én de lampenkappen? Juist genoeg. In een chalet bekleedt de Amerikaanse interieurontwerper de muren met pastelkleuren én streepjes en werkt hij verder af met gebloemde zeteltjes en Chinese vazen.

©rv

Zelf omschrijft Baratta zijn esthetiek als 'The American Style': 'big, oversized en met intense kleuren.' Die stijl wordt gesmaakt door kapitaalkrachtige Amerikanen die hun 'American dream' voor ogen hebben in luxueuze vakantiebestemmingen als The Hamptons of het eiland Nantucket: in klassieke cottages of onder romantische pergola's met uitzicht op zee én met privéjet.

Het leverde hem niet alleen de reputatie op van 'Koning van de East Coast Chic', maar ook meer dan vijftig publicaties in magazines als 'Architectural Digest' en 'Casa Vogue'. Kijk naar zijn Instagramaccount om het volledige plaatje te vatten van wat die stijl al sinds de jaren tachtig inhoudt.

Geen vriendjespolitiek

Het team van Max Mara Weekend, de meer casual lijn van het Italiaanse modehuis Max Mara, wist dus maar al te goed waar het aan begon toen het Baratta contacteerde voor een capsulecollectie. En dat heeft niets met vriendjespolitiek te maken. 'Ik ben al meer dan dertig jaar bevriend met Giorgio Guidotti, de public-relationsman van het huis, maar die kwam niet tussenbeide.

©rv

Het creatieve team zag mijn sociale-media-account en hield blijkbaar van mijn stijl. Dat maakte het interessant: zij wilden mij en ze wilden dat ik het beste van mezelf gaf. They wanted me to be me.'

Zo ontwierp de interieurontwerper zijn eerste kledingcollectie: hij maakte de kleurenschema's en de moodboards. Het team in Italië creëerde de snit.

Het resultaat? Exact wat je van de flamboyante decorateur zou verwachten: twaalf stukken met zijn typische interieurdetails. Zijn klassieke kleurenpalet met een rood-wit ginghampatroon, afgewerkt met blauwe zigzaggende biesjes. Maar ook in de combinatie van bloemenpatronen met illustraties van antieke kasten en prints met Chinese vazen. Die tekende hij zelf.

'Bij mijn interieurs denken mensen vaak dat ik alles even in de lucht gooi en dat het lukraak zo landt. Integendeel: inrichten is als schaken, alles is afgemeten en draait om balans. Ook bij deze collectie.' Het grote verschil? 'In de mode kun je meer durf aan de dag leggen: je verandert sneller van kleren dan van zetel.'

Ode aan een eiland

©rv

Net zoals Baratta voor zijn klanten een 'American dream' ontwerpt, werd deze collectie zijn persoonlijke American dream. De kleurrijke lijn heet 'Nantucket' en is een ode aan het kleine eiland - onderdeel van Massachusetts - dat al decennialang in trek is als vakantiebestemming. 'Ik was een twintiger toen ik er voor het eerst kwam. Ik was op slag verliefd op de charmante huizen met hun rozen. En werd er ook zelf voor het eerst verliefd.'

'Stel dat ik een vrouw ben in Nantucket met die typische lifestyle: uit eten gaan nadat je de namiddag op het golfterrein of op de boot hebt doorgebracht. Wat zou ik dan dragen, vroeg ik mij af?' Dus ontwierp hij wijde kleding in krokant katoen, bestand tegen het luilekkerleventje aan de kust. Veel comfortabeler dan de mode die vandaag op het eiland heerst.

Nantucket is immers uitgegroeid tot een luxeresort waar de villa's voor miljoenen van eigenaar wisselen. 'Je zou sommige vrouwen daar eens moeten zien', schudt Baratta het hoofd. 'Wie draagt er nu Jimmy Choo-hakken van 15 centimeter om naar een strandrestaurant te gaan?'

Wacht even: zijn exact diezelfde mensen niet zijn klanten? Hij lacht: 'Absoluut. Wat ik voor hen ontwerp, is de droom waarin ze willen leven, de antithese van hun hectische bestaan. Dus geef ik hen relaxte elegantie, in hun privéjet en in hun cottage in Nantucket.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie