sabato

Bent u al veganista?

Een beetje veganist is niet alleen diervriendelijk op zijn bord, maar ook in zijn kleerkast.

Een T-shirt met als opschrift 'nothing tastes as good as vegan feels': het is maar een van de bijna 200.000 beelden die er onder de hashtag #veganfashion op Instagram circuleren. Deze zomer opende in New York de allereerste volledig veganistische luxury menswear-boetiek. En pro-vegan actrice Emma Watson heeft intussen meer dan 38 miljoen Instagram-volgers. Behalve diervriendelijke en groene beautyproducten promoot Watson ook een hele rist veganistische modemerken. 'Vegan fashion' is naast groen plots ook het nieuwe zwart.

Voor alle duidelijkheid: een veganist is iemand die geen dierlijke producten eet of gebruikt. Hij of zij zweert net zoals een vegetariër dieren af, maar evengoed de voortbrengselen ervan. Veganisten eten niet alleen geen vlees, maar ook geen zuivelproducten of eieren. Maar het gaat verder dan dat: veganisme is een 'way of life'. Een beetje veganist is vandaag niet alleen diervriendelijk op zijn bord, maar ook in zijn kleerkast.

Nep echt

Het veganistische mode-aanbod is - meegroeiend met de afzetmarkt - uiteraard groter dan de 'Emma Watson Approved'-merkenlijst. Vooral online zijn de vegan nieuwkomers bijna niet bij te houden.

In ons land lanceerde onder meer Mats Rombaut vorig jaar een volledig plantaardige schoenencollectie. Zijn ontwerpen zijn progressief, ecologisch en uniek, en dus een hit bij vegans. In Rotterdam heeft de 25-jarige Denise Roobol zich gespecialiseerd in het maken van minimalistische tassen en portefeuilles die alleen maar uit veganistische materialen zijn gemaakt. Maar het verschil met echt leer is nauwelijks merkbaar: nep echt dus. Het eveneens Nederlandse Eco Vegan Shoes maakt dan weer hippe pumps, laarzen en schoenen, die volledig vervaardigd zijn van microvezel. Even mooi als de minder diervriendelijke alternatieven.

Wat verder van huis hebben de vegan ontwerpen van het Canadese Matt & Nat bekende fans als Natalie Portman en Olivia Wilde. De naam Matt & Nat verwijst níét naar twee vrienden, maar naar Mat(t)erial & Nature. Het ecovriendelijke accessoirebedrijf begon met vegan tassen, maar verkoopt intussen ook schoenen en portefeuilles waarin ze gerecycleerde materialen verwerken.

Zelfs Baywatch-ster en dierenactiviste Pamela Anderson lanceerde het afgelopen jaar, in samenwerking met de Franse ontwerpster Amélie Pichard, een 100 procent veganistische schoencollectie. Topfotograaf David LaChapelle mocht de reclamecampagne shooten. Onlangs raakte ook bekend dat rocker Jon Bon Jovi nu ook het leder in zijn kledingcollectie - ja, blijkbaar heeft hij die - volledig zou vervangen door een veganistische variant.

Maar ook bestaande merken voegen steeds meer veganistische items of capsulecollecties aan hun aanbod toe. De vegan boots van Dr. Martens zijn dit jaar zelfs verkrijgbaar in 'on trend' prints en kleuren. Dit voorjaar bracht Filippa K en tassencollectie uit veganistisch leder op de markt en was er de collectie vegan sneakers van het ecologische merk Veja.

Vegan fashion is naast groen plots ook het nieuwe zwart.

Dé pionier in diervriendelijke mode is de Britse Stella McCartney, de dochter van Beatle Paul. Haar label wordt op handen gedragen door beroemdheden als Beyoncé en Joaquin Phoenix en haar kleren en accessoires zijn 100 procent vrij van dierlijke producten als leder, veren of bont. Zelfs de lijm die gebruikt wordt om haar handtassen en schoenen vast te hechten - en die doorgaans gelatine met dierlijke bestanddelen bevat - is bij McCartney veganistisch.

Maar McCartneys vegan ambities reiken verder. Ze wil ook de wol en zijde vervangen door veganistische alternatieven. Geïnteresseerden kunnen op Instagram volgen hoe de ontwerpster sinds kort probeert veganistische zijde op basis van gist te ontwikkelen. Het eerste resultaat van haar zijdespeurtocht zal in oktober te bekijken zijn in het New Yorkse MoMa tijdens de expo 'Items: Is Fashion Modern?'.

Leder-lookalikes

Is het voor kledingmerken relatief makkelijk om wol en zijde te vervangen door plantaardige alternatieven. Voor de accessoiremarkt is vegan een pak uitdagender, tenminste als je de lat hoger legt dan leder te vervangen door plastiek.

Gelukkig wordt er in de sector de jongste tijd volop geëxperimenteerd. Mét opmerkelijke resultaten. Heel wat bedrijven zijn erin geslaagd leder-lookalikes te ontwikkelen op basis van kurk, zwammen en druivenpitten. Het Londense bedrijf Ananas Anam lanceerde zopas piñatex: een veganistische textielsoort gemaakt van de vezels van ananasbladen. Het levert dit innovatieve materiaal al volop aan mode- en interieurmerken - ook Mats Rombaut vervaardigde al een 'pineapple'-schoen.

In Sicilië maakt het bedrijf Orange Fiber dan weer textiel uit de restanten van citrusvruchten en in Nederland werken twee jonge designers aan 'fruitleather Rotterdam', een stof met lederlook die volledig gemaakt is uit de restanten van fruitafval. Ze willen de materie sterk genoeg maken, zodat ze dienst kan doen voor schoenen en handtassen.

Veganistische Tesla

De veganistische buzz raast vandaag niet alleen door het modelandschap. Zopas kondigde de elektrische-autobouwer Tesla aan zijn lederen zetels, stuur en versnellingspook te gaan bekleden met een veganistisch synthetisch alternatief.

Zo krijgt Pamela Anderson misschien toch nog gelijk toen ze een tijdje geleden opperde: 'Het is gewoon ouderwets om niet vegan te zijn.' Waar wacht u nog op, als ook Elon Musk al mee is?

TREND: drie vegan labels to watch

Vaute Couture: 100 procent cruelty-free
Het New Yorkse label Vaute Couture - de som van vegan en haute couture - creëerde voor dit najaar een reeks jassen die van wol en dons lijken te zijn, maar toch 100 procent cruelty-free zijn.
www.vautecouture.com. Te koop via de eigen onlineshop.

Mats Rombaut: schoenen van kokos of schors
De Belg Mats Rombaut is een grote hit bij veganisten. Met zijn 'natural footwear' - veganistisch uniseks-schoeisel gemaakt uit plantaardige materialen - wist hij het afgelopen jaar de Best Newcomer-award van dierenrechtenorganisatie Peta in de wacht te slepen.
www.rombaut.com. Te koop bij Stijl in Brussel, Coccodrillo in Antwerpen en Rewind in Gent, en via de eigen onlineshop.

Denise Roobol: Peta approved krokodillenleer
Denise Roobol stuurt haar gelijknamige veganistische accessoiremerk vanuit Rotterdam. Haar functionele, veganistische én modieuze tassen en portefeuilles kregen het 'Peta Approved'-label. Ze werd door de dierenrechtenorganisatie geprezen om haar minimalistische esthetiek en het gebruik van veganistisch leder uit microvezel met de look van krokodillen- en struisvogelleder.
www.deniseroobol.com. Te koop bij Stay Boutique in Antwerpen en Supergoods in Mechelen, en via de eigen onlineshop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie