sabato

De beste vintagewinkels, van Antwerpen tot New York

First class second hand: de beste adressen voor stijlvolle vintagestuks

Wel duurzaam, niet stoffig: twaalf Belgische modekenners tippen hun favoriete adressen voor stijlvolle vintageitems.

Nooit eerder vielen er zoveel pre-loved items te spotten op de rode loper. De zijden Galliano-jurk van Jennifer Aniston tijdens de Screen Actors Guild Awards, de Chanel-jurk van Maggie Rogers tijdens de Grammy’s en het Omega-horloge rond de pols van Nicole Kidman tijdens de Golden Globes. Tijdens de Oscars droeg Joaquin Phoenix hetzelfde maatpak als op elk gala dit seizoen, en ook Jane Fonda haalde krantenkoppen met haar 'oude' kleren. 

Een rode loper is echter geen voorwaarde om de weg te vinden naar vintagezaken. TredUP, ’s werelds grootste onlinetweedehandsshop, berichtte in 2019 dat de markt voor tweedehandskleding 21 keer sneller groeit dan die voor nieuwe fashion.

Naar een verklaring hoef je niet lang te zoeken: de impact van de kledingindustrie op mens en dier is enorm.  Ook de revival van de jaren 70, 80 en 90 en de stijgende populariteit van retrotelevisiereeksen (denk aan ‘Stranger Things’) doen het aantal tweedehandszaken boomen.

Zelfs het reguliere winkelkanaal surft intussen mee op de tweedehandsgolf. Zo heeft het poepchique warenhuis Liberty in Londen vandaag een vintagedesignerafdeling. William Vintage, eveneens in Londen, telt dan weer klanten als Meghan Markle, Amal Clooney en Suzy Menkes. Marie Blanchet, CEO van die zaak, zegt ronduit dat vintage- en tweedehandsshoppen het nieuwe luxeshoppen zijn.

En ook in België kiezen steeds meer modeliefhebbers voluit voor vintage. Twaalf van hen delen hun favoriete adressen, zowel in eigen land als ver daarbuiten. 

Elodie Ouedraogo, ontwerpste

Le Freddie

‘Een webshop met ‘one of a kind’ stukken, gerund door twee vrouwen die een alternatief willen bieden aan mensen die op zoek zijn naar iets exclusiefs. Tegelijk geven ze wat tegengas aan de fast fashion.’ 

Athos Burez, fotograaf

Kiliwatch, Parijs

‘Een mix van vintage met hier en daar nieuwe spullen - vooral schoenen. Het aanbod kleding is bijzonder ruim, van grunge tot dandy seventies. Iets duurder, maar je tikt hier wel gegarandeerd een bijzonder stuk op de kop.’ Rue Tiquetonne 64, Parijs. 

Kiliwatch

Karolien De Clippel, Modemuseum Hasselt

Timeless, Brussel

‘Een voorloper: Rita De Kerpel richtte al in 1987 haar zaak op. Ze was de eerste in de hoofdstad die zich exclusief wijdde aan high-end designervintage. Vandaag is Timeless gespecialiseerd in Chanel en andere luxelabels als Yves Saint Laurent, Dior, Pucci, Hermès, Courrèges, Lanvin, Balenciaga en Christian Lacroix.’ Louizalaan 142a, Brussel.

Kerry Taylor Auctions, Londen

‘Het beste vintagemodeveilinghuis ter wereld, geregeld in de media door de verkoop van topstukken van beroemdheden. Befaamd zijn de halfjaarlijkse ‘Passion for Fashion’-veilingen, waar je museale stukken kan kopen. Het aanbod omvat zowel historische als eigentijdse designerstukken van Rei Kawakubo, John Galliano en meer.’ Long Lane Bermondsey 249-253, Londen.

Nathalie De Schepper, Flanders DC

Vaniitas

Vaniitas

‘Een onlinewinkel met mooi gecureerde en minimalistische Belgische en Japanse avant-gardistische designermode. Hier scoor je unieke stuks voor een eerlijke prijs, inclusief een stuk modegeschiedenis, want hier proberen ze stelselmatig de items te dateren en te voorzien van extra informatie. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt als eerste toegang tot de presale van nieuwe stuks.’ 

Rosier 41, Antwerpen

‘Ik kom hier voor de uitgebreide selectie Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Maison Martin Margiela. Bovendien vind je hier een mooi aanbod aan internationale premiumbrands. Paul Visser en Viviane van Werelyckhuysen steunen ook de modestudenten en stellen geregeld hun silhouetten tentoon in de etalage.’ Rosier 41, Antwerpen.

Natalie Joos, stiliste

Paper Moon, L.A.

‘Ik woon in Los Angeles en kan alleen maar bevestigen: de allerbeste vintage vind je aan de westkust. Elk adres focust op een bepaald segment. Ik heb een rist favorieten, zoals Cannonball en Tilly, maar spring net iets vaker binnen bij Paper Moon, waar de focus ligt op vintage uit de jaren 30 tot 50. Ik doe er ook vaak onverwachte vondsten uit begin vorige eeuw.’ Hollywood Boulevard 4516, Los Angeles.

Amarcord, Brooklyn

‘Alleen al voor de prachtige inrichting en de verrassende etalages moet je dit adres opzoeken. De uitbaters zijn Italianen, dus komen er heel wat kledingstukken uit Italië. Hier spot je veel zogenaamde ‘seventies dead stock’, kleren dus die nooit eerder werden gedragen.’ Bedford Avenue 223, Brooklyn.

Amarcord

Cesar Casier, model

The Real Real

The Real Real, Los Angeles en New York

‘Alsof je een boetiek met splinternieuwe kleren binnenstapt: alles hangt netjes en opgefrist in de rekken van The Real Real. Bovendien is het aanbod top: Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta… Ze hebben ook een onlineshop die aan ons land levert.’

Think Twice, Gent

‘Deze blijft leuk: vondsten tegen spotprijzen. Je moet er wel geregeld voor binnenspringen én door heel wat rommel gaan, maar dat maakt de jacht net tof.’ Ajuinlei 15a, Gent.

Marine Gabaut, stiliste

Bernard Gavilan, Brussel

‘Bernard Gavilan heeft verscheidene shops in de Marollen. Hier scoor je simpelweg de allerbeste seventies- en eightiesstukken, items die je nooit in de reguliere vintageshops aantreft.’

Think Twice

Toos Franken, ontwerpster

Labels Inc., Antwerpen

‘De expertise en esthetische visie van Erna Vandekerckhove leidt tot een interessante mix van vintage stuks. Vreemd genoeg was het vaak geen liefde op het eerste gezicht, maar liet ik me overtuigen door Erna’s vakkundige mening. Ze leerde me dat het levenslange plezier van een mode-item niet te vangen valt met die eerste indruk. En gelijk heeft ze: zo draag ik mijn jurk van Maison Martin Margiela al jaren met veel plezier.’ Nationalestraat 45, Antwerpen.

Louis Ghewy, haarstilist

Aro Archive, Londen

‘Bij Aro Archive vind je heel wat designervintage. Een interessant aanbod is het, maar wel een pak duurder dan op vergelijkbare adressen in België. In eigen land blijven Rosier 41 en Labels Inc., allebei in Antwerpen, mijn favorieten.’ Ada Street 2, Londen.

Stephanie D'heygere, juweelontwerpster

Rose Bowl Flea Market, Pasadena (Californië)

‘Deze vlooienmarkt vindt elke tweede zondag van de maand plaats op de parking van een Americanfootballstadion. Leuke, kleurrijke plek waar veel ontwerpers zich terecht door laten inspireren.’ Rose Bowl Drive 1001, Pasadena.

Thank God I’m a VIP, Parijs

‘Mooie selectie met heel wat merkkleding voor goede prijzen: ik spring hier maandelijks binnen.’ Rue de Lancry 12, Parijs.

Thank God I'm a VIP

Elene Vasilieva, fashion influencer

The Level Store

‘Een absolute favoriet voor online vintage: om de twee maanden wordt hun aanbod met bijzondere stuks geüpdatet. De focus ligt op androgyne en mannelijke kledingstukken met een prachtige snit.’

Vestiaire Collective

‘Een must-visit webshop wanneer je op zoek bent naar dat ene bijzondere stuk dat al lang uitverkocht is of niet langer gemaakt wordt. Maar bovenal maak je hier een grote kans om tijdloze luxestukken voor een betaalbare prijs te scoren.’ 

Alexandra Lambert, MAD Brussels

Isabelle Bajart, Brussel

‘Veel tijdloze klassiekers en fashionitems waarbij kwaliteit vooropstaat. En niet onbelangrijk: alles wordt stijlvol gepresenteerd.’ Kartuizersstraat 25, 1000 Brussel.

Culture Vintage, Parijs

‘In het hartje van de Marais-wijk vind je deze kleine boetiek met de allerbeste gerecycleerde spullen. Culture Vintage frist tweedehandskleding op en geeft elk stuk een verrassende, retro touch.’ Rue Saint-Martin 83, Parijs.

Le Freddie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie