De do's en don'ts voor de dresscode van het nieuwe feestseizoen

Feesten: we hebben er wat in te halen, van huwelijken, sweet 16’s tot garden party’s. ‘You can never be overdressed or overeducated’, schreef Oscar Wilde ooit. Na twee jaar in jogging en oversized sweaters verklaren we de jacht op de perfecte feestoutfit voor geopend. 

Op mijn koelkast pronken drie ‘save the dates’ voor deze zomer: een klassiek huwelijk, een destination wedding in Portugal en een garden party van vrienden die een paar verjaardagen in te halen hebben. De cadeaus zijn gekocht, de vliegtuigtickets en overnachtingen voor Lissabon geboekt. Tijd nu om op het allerbelangrijkste te focussen: wat trek ik aan? 

Na twee jaar van messy buns en sweatpants voelt alleen al de vraag stellen bijna nostalgisch aan. De zin om ‘all out’ te gaan en het helemaal volgens het ‘boekje’ te doen is groot. En niet alleen bij mij. Websites, boetieks en kleerkasten worden grondig uitgeplozen. In whatsappgroepen met vriendinnen: een onophoudelijke stroom van foto’s van outfits, in alle kleuren en stijlen. Alles wordt druk besproken en (af)gekeurd. Want het feest is voor één avond, maar de foto’s zijn voor eeuwig. Die opwinding en spanning vooraf herkent Bruno Van Gils van de maatpakkenzaak Café Costume: ‘Je klaarmaken voor een evenement is een ritueel en een beleving op zich. Mensen zijn weer op zoek naar redenen om zich op te kleden.’

Advertentie
Advertentie

Dresscode: black tie

Het chicste trouwfeest deze zomer heeft de ‘black tie’-dress­code. Een van de klassiekste kledingvoorschriften aller tijden. Eén iconisch beeld vat die ‘black tie’ perfect samen: Sean Connery, die op een galabal, omringd door elegante mannen en vrouwen, zijn favoriete cocktail (shaken, not stirred) bestelt. Op zoek naar de perfecte outfit voor een ‘black tie’-event? Vraag je af wat je zou dragen in een Bond-film.

Advertentie
Advertentie

Zorg er in elk geval voor dat je smoking zwart is, in combinatie met een wit smokingoverhemd met blinde knoopsluiting (je weet wel, zo een waar er een band over de knoopjes loopt aan de voorkant, zodat die niet meer te zien zijn). Of ga voor een ‘dress shirt’, een hemd met zogenaamde vadermoordenaarboord (een opstaande kraag met omgevouwen punten). Wil je helemaal volgens de regels op het feestje verschijnen, kies dan ook voor een zwarte vlinderstrik in satijnzijde. Die stof heeft een rijke uitstraling en een prachtige glans.

Na twee jaar van messy buns en sweatpants is de zin om ‘all out’ te gaan groot.
©Jessica Craig-Martin / Trunk Archive

Over wat de ‘plus one’ van de black tie draagt, zijn er minder zekerheden. Stiletto’s zijn zowat het enige waarover níét te kiezen valt: ze worden verwacht voor dit soort feesten. Hoewel regels, ook vestimentaire, er zijn om gebroken te worden. Flashback naar 2016, toen actrice Julia Roberts rebelleerde tijdens Cannes door blootvoets de rode loper af te wandelen. Het festival heeft nochtans een notoir strenge dresscode en weigerde een jaar eerder nog vrouwen die niet hooggehakt waren tot de screenings. Het debacle werd ‘Flatgate’ genoemd.

Galajurken zijn er niet alleen in alle lengtes, kleuren en stijlen, ook het prijskaartje kan alle kanten uit. Al hoeft zo’n feest niet noodzakelijk een aanslag op je portemonnee te zijn. Websites als Drexcode bieden een grote keuze aan te huren designerjurken. Je bent overigens in goed gezelschap als je voor zo’n huurjurk kiest. Carrie Johnson, de echtgenote van de Britse premier Boris Johnson, droeg vorig jaar tijdens haar eigen huwelijk een gehuurde bruidsjurk van Christos Costarellos. Prijskaartje? 60 euro. Zelf heb ik al een zwarte aansluitende avondjurk op het oog van Antonio Berardi. Voor vier dagen zal die me 180 euro kosten.

Stiletto’s zijn het enige waarover níét te kiezen valt: ze worden verwacht. Hoewel regels er zijn om gebroken te worden.
©Jessica Craig-Martin / Trunk Archive

Dresscode: boho chic

Na al dat gedwongen binnen zitten van de voorbije jaren valt het op dat een pak trouwers hun huwelijksfeest buiten de landsgrenzen organiseren. Ik trek deze zomer naar Portugal voor een feestje – zo heeft het koppel al verklapt – in een ‘comfy lay back’-stijl. Denk ‘bohemian wedding’: grote crèmekleurige tent, Mumford & Sons op de achtergrond, Perzische tapijten, foodtrucks in plaats van een vijfgangendiner, hier en daar een hooibaal. 

De sfeer zal er wellicht even relaxt zijn als de dresscode. ‘Mensen willen het hun gasten niet te moeilijk maken: dus gaan ze voor minder strenge dresscodes zoals tenue de ville, Ibiza chic of touch of pink’, aldus Van Gils. Niet dat zo’n relaxte dress­code een vrijgeleide is om terug te grijpen naar je thuiswerkoutfit. Minder strenge regels betekenen wel meer ruimte om te experimenteren met je outfit en stijl, voor haar én hem. ‘We merken dat mannenmode expressiever is dan vroeger’, zegt Van Gils. ‘De kleuren en stoffen zijn gewaagder. Vooral de voering van de pakken, die we de lingerie van het kostuum noemen, is gedurfder. Dat moedig ik aan. Voor een kleurrijk hemd kun je zelfs in de kleerkast van je vrouw of vriendin duiken. Druk jezelf uit en wees creatief.’

'Mensen willen het hun gasten niet te moeilijk maken: dus gaan ze voor minder strenge dresscodes zoals tenue de ville, Ibiza chic of touch of pink'
Bruno Van Gils

In mijn eigen garderobe is er aan lange, fleurige jurken geen gebrek. Maar misschien moet ik toch eerder een voorbeeld nemen aan Kate Middleton, die voor de officiële portretten naar aanleiding van haar 40ste verjaardag onder meer koos voor een opvallende rode off-the-shoulderjurk van Alexander McQueen. Uiteraard, af te werken met accessoires die het best wat bombastisch mogen zijn, op zijn bohemiens.

Dresscode: cocktail

En dan is er nog die garden party deze zomer. Ideaal om die cocktailjurk van onder de kledinghoes te halen. In tegenstelling tot de after-five-jurk die het hele jaar door gedragen wordt, zijn zomerse cocktailjurken vaak iets losser en nonchalanter, kwestie van ze meer geschikt te maken voor die – hopelijk warme – buitenfestiviteiten. Denk dus in plaats van aan pailletten, volumineuze tule en luxueus fluweel eerder aan bloemen, plisséplooien, frisse zijde of luchtig katoen. Over de lengte van de jurk hoef je je geen zorgen te maken. Want cocktail is eigenlijk synoniem met carte blanche.

Ik heb voor mijn derde outfit inspiratie geput uit hét celebrityhuwelijk van 2022: dat van Brooklyn Beckham en Nicola Peltz. De mother of the groom, Victoria Beckham, viel daar op met haar elegante zilverkleurige slipdress van eigen makelij. Hoewel die wellicht niet voldoende zal zijn geweest om haar blunder te doen vergeten: de Britse ex-Spice Girl feliciteerde het nieuwbakken koppel op Instagram met de woorden: ‘Congratulations Mr. & Mrs. Beckham. Welcome in the family.’ Terwijl de twee net daarvoor zelf naar buiten waren gekomen als ‘Mr. & Mrs. Peltz Beckham’. Goed voor dagenlange sociale­mediastof.

Op datzelfde huwelijk droeg ook Mia Regan, het vriendinnetje van broer Romeo Beckham, een slipdress. Zij combineerde de hemelsblauwe jurk met – jawel – Birkenstocks.

Je opkleden zonder in te boeten aan comfort? Het kan. Zelf denk ik er niet aan om Birkenstocks te dragen onder de outfits die ik in gedachten heb. Ik heb mijn stiletto’s te zeer gemist de voorbije jaren. Uiteraard is de pedicure al ingeboekt. Want als alles goed verloopt, eindig ik de avond op de dansvloer op blote voeten.

Advertentie