sabato

Nieuwe tools voor golddiggers

Golddiggers voor het goede groene doel.

Guerrillatuiniers hebben er een nieuwe bondgenoot bij. Ontwerpster Vanessa Harden creëert juwelen waarmee je stiekem maar stijlvol stadstuinen kunt aanleggen.

Sommige studenten houden wilde feestjes tot een gat in de nacht. Anderen studeren terwijl de rest van de studentengilde slaapt. Vanessa Harden hield er tijdens haar studies design aan het Royal College of Art in Londen een andere nachtelijke vrijetijdsbesteding op na: ze schuimde de stad af op zoek naar verwaarloosde lappen groen en zaaide er stiekem planten en bloemen. 'Guerrillatuinieren' als ludiek groen verzet.

Gouden klauw
Wat begon als een onschuldige, weliswaar niet helemaal legale vorm van nachtbraken voor het groene doel groeide onverwacht uit tot Hardens eerste designproject. 'Om zowel onder de radar als stijlvol te blijven - ik gruw van aarde onder mijn nagels - groeide het besef dat er 'aangepaste' tools nodig waren om gedaan te krijgen wat we wilden. Met gewoon tuingereedschap rondlopen was geen optie, dat trekt veel te veel aandacht', blikt Harden terug.

Vandaar de idee om compacte vingertuintools te ontwerpen. Intussen heeft de ontwerpster een heuse collectie blingblingtuintools uit messing en goud. Ze bedacht onder meer een injectiespuit waarmee je planten met water of meststof kan besproeien. Maar evengoed een serie nagelringen van goud en Swarovski-kristallen die als spade, schop en hark dienstdoen.

Vlug even in de aarde wroeten zonder je handen en nagels vuil te maken is geen utopie meer. Zodra je het ideale stukje grond hebt gespot, schuif je een van de nageltools over je vinger en ga je aan de slag. Het juweel bevat overigens een vakje waarin je je biologisch afbreekbare zadencapsules kwijt kan. Ook die capsules zijn een vondst van Harden.

Vandaag combineert Harden haar job als zelfstandig ontwerpster met het leiden van de creatieve designstudio Wild Flag Studios, met vestigingen in Londen, New York en Montreal, én met guerrillatuinieren. 'De winter is voorbij, dus begin ik te planten en mijn munitie gereed te maken', zegt ze. 'Weldra zie je het resultaat overal in de stad.'

Vanaf 300 euro, te bestellen via www.subversivegardener.net. Een deel van de opbrengst gaat naar www.guerrillagardening.org

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie