Advertentie
Advertentie
sabato

Trends & Thoughts: blik op het najaar

©Gant

Haute Couture debuten, (her)openingen en de outfits uit het vervolg op 'Sex and the City'. Het najaar in een klikopslag.

Nieuws | Preppy shopping

Als je besluit om het leven toch met meer dan alleen maar een joggingbroek voort te zetten: onthoud dan de naam De Fursac. Het Franse kledingmerk opende zopas een eerste Belgische vestiging en is een onestopshop voor wie zweert bij de kledingetiquette van het goeie oude leven. Lees: van toen kostuums nog in zwang waren en vrije tijd synoniem was van frisse chinobroeken.

©De Fursac

De Fursac, Louizalaan 42 in Brussel, defursac.fr

Moodboard | Artspiration

Christian Wijnants, AW21. ©Lennert Madou

Lockdowns en reisbeperkingen dicteerden het leven toen ontwerpers hun herfst-wintercollecties 2021 tekenden. Deze creatievelingen herontdekten de kunstwereld dicht bij huis.

Behalve een ode aan Martin Margiela’s oog voor deconstructie vertellen de delicate borduursels en brede kragen van Meryll Rogge je over de oud-Hollandse meester Frans Hals en over hoe de ontwerpster de musea van Brugge herontdekte.

Terwijl het publiek aftelt naar de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen dook Christian Wijnants het gerenoveerde museum al in ter inspiratie. De donkere edelsteentinten van de collectie sieren ook de muren, het lijnenspel knipoogt naar het visgraatparket.  

Word of mouth

‘Als je een Antwerpse identiteit in de Belgische mode kunt onderscheiden, is het dan wel legitiem om de Belgische daartoe te herleiden?’

Nee dus. In het boek ‘Brussels Touch’ zet modehistorica en curatrice Lydia Kamitsis uiteen waarom de Brusselse modeontwerpers hun eigen plaats binnen de Belgische mode verdienen en niet voor hun Antwerpse collega’s moeten onderdoen. Het boek hoort bij de gelijknamige expo, nog tot 15 mei 2022 in het Brusselse Museum voor Mode & Kant.

Nieuws | Om naar uit te kijken

Enkele modegebeurtenissen om in de gaten te houden.

  1. New Philosophy

In volle komkommertijd raakte afgelopen zomer bekend dat Phoebe Philo, de voormalige ontwerpster van Céline, na een luwte van drieënhalf jaar een comeback plant onder haar eigen naam. Phoebe Philo, het merk, wordt financieel geruggensteund door de luxegroep LVMH. Creatief avontuur gegarandeerd, dus. Meer nieuws zou begin 2022 volgen.

Phoebe Philo

2. Een soort van ‘Sex and the City’

Het was ‘breaking news’ toen HBO communiceerde dat er met ‘And Just Like That’ wel degelijk een vervolg op ‘Sex and the City’ op de planning staat. De lanceringsdatum van de minireeks is nog niet bekendgemaakt, de outfits daarentegen gaan nu al de wereld rond. ‘@Justlikethatcloset’ identificeert elk herkenbaar kledingstuk op de setfoto’s en telt ondertussen meer dan 71.000 volgers.

3. Gucci, the movie

Ondanks de glimmende loafers en royale porties galakledij gaat ‘House of Gucci’ meer over het killerinstinct van een familielid dan over de killeroutfits waarmee de Italiaanse modefamilie bekend werd. Toch belooft Ridley Scotts misdaadfilm met Lady Gaga en Adam Driver het meest luxueuze event op het witte scherm van het najaar te worden. Releasedatum is voorlopig 24 november.

Trend | Gouden tijden

Of de twenties echt roaring worden, valt nog af te wachten. Matching outfits hangen alvast in overvloed klaar bij Chanel en Burberry.

Chanel.

In het nieuws | Debutantenbal

Deze designers met Belgische link debuteerden met een nieuwe collectie.

Alaïa Spring 22 ©Alaïa

  1. Pieter Mulier & Alaïa

Bustes, archieffoto’s en selfies in het atelier. Fans genoten al maandenlang van sneakpreviews van het Alaïa-avontuur van Pieter Mulier dankzij zijn Instagramverhalen.

Afgelopen zomer was het zover: drieënhalf jaar nadat Azzedine Alaïa overleed, presenteerde de Belg zijn eerste collectie voor het legendarische Franse huis. Jarenlang de rechterhand van Raf Simons speelt Mulier nu de eerste viool bij Alaïa.

2. Glenn Martens & Diesel

Diesel kreeg met Glenn Martens voor het eerst in zijn 43-jarige geschiedenis een overkoepelende creatief directeur. Vanaf zijn eerste collectie is de handtekening waarmee de Belg ook Y/Project hot maakte duidelijk: veel jeans, surrealistisch en een tikje subversief, of wat kun je anders denken van de glazen seksspeeltjes die influencers bij de uitnodiging kregen?

Diesel SS22 ©Diesel

3. Demna Gvasalia & Balenciaga Haute Couture

Iedereen was benieuwd. De man die opmars maakte met DHL-shirts en monstersneakers, wat zou die presenteren nu Balenciaga na 53 jaar naar het haute-couturecircuit terugkeerde? Een indrukwekkend debuut en een stijlvolle hommage aan Cristóbal Balenciaga waarin ritselende anorakstoffen hand in hand gaan met haute couture, zo bleek. Dat het voor de alumnus van de Antwerpse ModeAcademie allesbehalve een spreidstand was, vertelt hij in de modepodcast van Suzy Menkes –een aanrader.

Balenciaga Couture Fall 21 ©Balenciaga

Jargon | Lozenge

Eindelijk is er een nieuwkomer in de wereld van de ruitenprints. Tartan-prints, Vichy-ruiten en dambordpatronen krijgen vanaf dit seizoen het gezelschap van de lozenge. Dat is een opvallend diamantpatroon waarmee zowel het Weense wonderkind Arthur Arbesser, het coole Casablanca als het Amerikaanse label Gant experimenteren.

Casablanca Fall 21 ©Casablanca

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie