Tudor ‘Pelagos FXD’ | Horloge voor eliteduikers van de Franse marine

In de aanloop naar de America’s Cup in 2024 lanceert Tudor een zeilproof versie van de ‘Pelagos FXD’: de ‘Pelagos FXD Alinghi Red Bull Racing Edition’.

1 | Formule 1

Volgend jaar in augustus start in Barcelona de America’s Cup, de meest competitieve en prestigieuze zeilrace ter wereld. Noem het gerust de formule 1 van het zeilen.

Advertentie

Al sinds afgelopen zomer zijn 120 ‘Alinghi Red Bull Racing’-medewerkers – sommigen brachten zelfs hun gezin mee – in een basecamp in de Spaanse havenstad in de weer met de voorbereidingen. In Zwitserland bouwt nog eens een team van dertig medewerkers de Alinghi-wedstrijdboot.

Advertentie

Voor de veertien professionele zeilers van het team ontwikkelde het Zwitserse horlogemerk Tudor een zeilproof versie van de ‘Pelagos FXD’, een horloge dat destijds ontwikkeld is voor Franse eliteduikers.

Let weer op de tijd met onze 5 favoriete horloges

2 | Blue collar

Tudor is, in navolging van nogal wat sectorgenoten, voor het eerst partner van een zeilteam. Zeilen zit nochtans niet in het DNA van het merk. De arbeiders uit de steenkoolmijnen en straatwerkers met drilboren in de Tudor-reclames uit de beginjaren zijn geen toeval. Tudor zette zich als ‘de Rolex voor de blue collar worker’ in de markt. Het belooft de kwaliteit van een Rolex, maar dan zonder de chichi en voor een toegankelijker prijs. Het binnenwerk is soberder, en ook aan de buitenzijde is er minder franje. En de wijzers zijn van koper in plaats van witgoud.

Advertentie
Advertentie

Eveneens daterend van bij de start: een honderd procent waterdichte kast (in 1926 als eerste gebruikt op de Rolex Oyster), een automatisch manufactuur-binnenwerk en géén kwetsbare, ultradunne horloges.

Ook haaks op de ‘werkmans’-positionering is de naam van het horlogemerk dat in 1926 werd opgericht door Hans Wilsdorf, die meer dan twintig jaar eerder ook al het luxemerk Rolex had gelanceerd. De naam Rolex was een vinding van Wilsdorf himself: vijf letters die in alle talen gemakkelijk uit te spreken zijn en mooi staan op een wijzerplaat. De keuze voor de merknaam Tudor was meer passioneel en minder praktisch en commercieel gedreven. Wilsdorf koos die naam omdat hij fan was van de gelijknamige Engelse dynastie. Op de kroon van de ‘Black Bay’-modellen van Tudor staat nog altijd de roos die daarnaar verwijst.

In de aanloop naar de America’s Cup in 2024 lanceert Tudor een zeilproof versie van de ‘Pelagos FXD’: de ‘Pelagos FXD Alinghi Red Bull Racing Edition’.
©Jess Hoffman / Tudor

3 | Zeeroots

De nieuwe ‘Pelagos FXD Alinghi Red Bull Racing Edition’ voor het zeilteam – en sinds deze zomer ook voor iedereen te koop – is een speciale serie van de ‘Pelagos FXD’, een horloge dat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de eliteduikers van de Franse ‘Marine Nationale’, het befaamde ‘Commando Hubert’. Die samenwerking gaat terug tot de jaren 50, toen Tudor er officiële leverancier werd en dat bleef tot in de jaren 80.

In 2021 stapte de commandant van het commando opnieuw naar Tudor met de vraag om een nieuw horloge te creëren: een met een bezel die je zowel naar voor als naar achter kunt draaien. Daardoor is het strikt genomen geen duikhorloge meer: volgens de ISO-normen moet een duikhorloge een ‘unidirectionele’ bezel hebben – een bezel die je maar in één richting kunt draaien. Want een duiker die de resterende duiktijd wil meten, mag zich absoluut niet vergissen van draairichting.

Het Commando Hubert gebruikt de horloges evenwel voor onderwaternavigatie in duo en wilde een bidirectionele bezel, waarmee zowel aftellingen als gewone tijdmetingen mogelijk zijn. Een andere eis waren de ‘fixed’ (vandaar FXD) bandpinnen. Doordat die integraal deel uitmaken van de kast, kunnen ze bijna niet breken. Ook dat is tijdens geheime missies onmisbaar voor de gevechtsduikers: zij zijn altijd met elkaar verbonden via een ‘buddyline’ die vasthangt aan het uurwerk. De niet-duiker krijgt er een extreem solide horloge door, waarvan de kans op verlies veel kleiner is.

6 horlogemodellen die altijd hun waarde zullen behouden

4 | Startschot

Tijdens een zeilregatta is de bezel onmisbaar om na de ‘five minutes call’ af te tellen richting startschot, waarna de gewone tijdmeting kan worden ingeschakeld.

Naast het handige aftelmechanisme smokkelde Tudor-designer Ander Ugarte nog andere zeilreferenties in het nieuwe uurwerk. Het is gemaakt van dezelfde materialen als de zeilboot van Alinghi Red Bull Racing: staal, titanium en – voor het eerst bij een Tudor-horloge – koolstofcomposiet. Ook de kleuren verwijzen naar de boot: zwart naar het zeil, blauw naar de romp, en rood naar de kleinere details.

‘Pelagos FXD Alinghi Red Bull Racing Edition’
| Het horloge is verkrijgbaar zonder chronograaf (3.650 euro) en mét (5.070 euro). In dat laatste geval met tellers voor seconden, uren en minuten.
| Website | tudorwatch.com

Advertentie