Parels, het witte wapen van Kamala Harris

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft van parels haar signature-accessoire gemaakt. En dat is meer dan een fashionstatement. Een verhaal over burgerrechtenactivistes, de muze van Andy Warhol en hiphopgoud. 

Elke vrouw in een publieke of politieke functie weet het: vaak vloeit er evenveel inkt over je outfit als over je boodschap. De oplossing voor veel powervrouwen ligt voor de hand: gebruik je outfit om je boodschap over te brengen.

Vooral juwelen zijn daarbij symbolisch geladen. Zo droeg de Britse koningin Elizabeth II tijdens het staatsbezoek van Donald Trump een broche die ze van zijn voorganger had gekregen. Ook de vorig jaar overleden Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg (a.k.a. ‘The Notorious RBG’) droeg vaak opvallende juwelen en kragen over haar zwarte toga, om haar eigenheid en vrouwelijkheid te beklemtonen in de mannenwereld waarin ze actief was.

Advertentie

United by pearls

Maar weinigen hebben de les beter begrepen dan de kersverse Amerikaanse vicepresident Kamala Harris. Sinds haar voorstelling als running mate van Joe Biden koos Harris tijdens zowat elk publiek optreden voor parels. Die ‘Power Pearls’ hebben zelfs een burgerbeweging op gang gebracht: de dag voor haar inauguratie was wereldwijd de hashtag #chucksandpearls trending – Harris is niet alleen gek van parels, maar ook van Converse-sneakers.

Advertentie
Cleopatra bewees al voor onze jaartelling dat parels een doeltreffend wapen zijn.
©Shutterstock

Ook de Facebookgroep ‘United by pearls’, die intussen al bijna een half miljoen leden telt, riep op om op Inauguration Day parels te dragen, als steunbetuiging aan de eerste vrouwelijke vicepresident.

Tijdens die plechtigheid vorige maand kon je er inderdaad niet naast kijken: behalve Harris zelf droeg onder meer ook first lady Jill Biden een jurk met een kraag waarop parels waren geborduurd. En Jennifer Lopez combineerde haar witte Chanel-broekpak met XXL pareloorbellen, twee parelarmbanden én een riem in paarlemoer.

Advertentie
Advertentie

Sieraden met en verhaal

Is dat niet paradoxaal: parels die een vaste waarde zijn in het juwelenkistje van de eerste gekleurde vicepresident – ze is de dochter van een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader? Parels, een mantelpakje en een nette coupe: die behoorden toch decennialang tot het standaarduniform van de conservatieve vrouw? De Amerikaanse presidentsvrouwen Nancy Reagan en Barbara Bush en de Britse premier Margaret Thatcher: zíj droegen parels. Toch niet het goudhaantje van de Biden-administratie dat de linkse kiezers over de streep moest trekken?

Parels, een mantelpakje en een nette coupe: die behoorden toch decennialang tot het standaarduniform van de conservatieve vrouw?

Jawel, want Harris’ parels hebben niet alleen een zeer persoonlijke betekenis. Haar voorliefde ervoor gaat terug tot haar kindertijd. In haar memoires uit 2019 vertelt ze hoe een zekere Howard, een mentor van haar moeder, haar een parelketting uit Japan cadeau gaf. ‘Parels behoren sindsdien tot mijn favoriete sieraden’, schrijft ze.

©Shutterstock

Daarnaast verwijzen ze ook naar een belangrijke studiemijlpaal. Harris studeerde economie en politieke wetenschappen aan de bekende historisch zwarte Howard-universiteit. Ze was er lid van de Alpha Kappa Alpha Sorority, een vrouwelijke studentenvereniging waar ook de burgerrechtenactiviste Rosa Parks, schrijfster Toni Morrison en zangeres Ella Fitzgerald deel van uitmaakten.

Bij de inwijding krijgt elk lid een broche met twintig parels, een verwijzing naar de oprichtsters of ‘Twenty Pearls’ van de vereniging. Dus droeg Harris op haar afstudeerfoto uit 1986 een wit parelcollier met bijpassende oorbellen – en die parels zouden doorheen haar carrière nooit meer verdwijnen.

Michelle Obama

De parelketting die Harris uitkoos voor de inauguratieplechtigheid werd ontworpen door de in New York gevestigde Puerto Ricaanse designer Wilfredo Rosado. Rosado, de voormalige vriend en muze van Andy Warhol én de voormalige modedirecteur van Giorgio Armani, lanceerde tien jaar geleden zijn eigen luxesieradenlijn. Vorig jaar kwam hij op de proppen met W.Rosado, een eigentijdse collectie gepersonaliseerde juwelen waarbij elke parel is ingebed in een symbool of letter in goud of edelstenen.

De powerparels van Kamala Harris.
©Belga Image

Die ongewone combo van goud en parels is overigens bewust gekozen. Een knipoog naar de gouden kettingen die hiphopartiesten dragen. En daarmee is de cirkel zowel letterlijk als figuurlijk rond. Want het zijn net zwarte hiphoppers en artiesten als Rihanna, ASAP Rocky, Pharrell Williams en Harry Styles die de voorbije jaren geregeld zijn gespot met parels en er een fashion item van hebben gemaakt.

En dan is er nog de link met die andere Amerikaanse power lady. Rosado ontwierp jaren geleden ook al een paar diamanten oorbellen voor Michelle Obama. Maar als first lady mocht ze geen giften accepteren. Het was wachten op haar 50ste verjaardag tot de oorbellen toch in haar juwelenkist belandden, een cadeau van Barack Obama himself. Wat Coco Chanel decennia geleden al wist, besefte ook Barack: ‘A woman needs strands and strands of pearls.’

Advertentie