Advertentie
sabato

Recept | Knolseldersoep met gebakken coquilles

Een simpel recept dat een upgrade krijgt door enkele kleine toevoegingen? Dat is chef Nicolas Misera’s recept voor knolseldersoep met gebakken coquilles.

‘Knolselder is een van mijn favoriete wintergroenten, en deze fluwelige soep is voedzaam, lekker, gezond en supersnel klaar.’

‘Dit is een voorbeeld van een simpel recept dat een upgrade krijgt door enkele kleine toevoegingen. Hier heb ik coquilles gebruikt om de soep te pimpen, maar je kunt zelf gerust variëren: stukjes gegrilde witte pens passen er ook prima bij. Vegetariërs kunnen de coquilles vervangen door kort gebakken boschampignons.’

©Stefaan Temmerman

Ingrediënten (2 personen)

  • 1/2 knolselder
  • 6 sint-jakobsnoten
  • 1 ui
  • 4 teentjes look
  • 4 takjes tijm
  • 4 dl kippen- of groentebouillon
  • 1 dl room
  • Olijfolie
  • 50 gr. boter
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 2 el geroosterde pistachenootjes, grofgehakt
  • Brood
  • Verse groene kruiden naar keuze (kervel, peterselie…)
Knolselder, coquille, pistachenoot, look en tijm: meer heb je niet nodig voor een gepimpte wintergroentesoep.

Voorbereiding

Maak de soep.

  • Schil de knolselder en snijd in blokjes. Stoof enkele minuten aan in boter met 1 fijngesneden ui, 4 fijngesneden teentjes look en 4 takjes tijm.
  • Laat de knolselder níét aankleuren (‘sauter à blanc’ met de mooie Franse keukenterm), zodat je een mooie witte soep krijgt.
  • Voeg de kippenbouillon en room toe. Laat 30 minuten zacht sudderen tot de knolselder gaar is.
  • Verwijder de takjes tijm en mix het geheel tot een gladde soep met een staafmixer.
  • Voor een extra fluweelzachte textuur giet je de soep na het mixen nog door een fijne zeef.

Maak de croutons.

  • Snijd het brood in blokjes en bak ze in een pan met hete olijfolie en een klontje boter tot ze bruin en krokant zijn.
  • Kruid de croutons met zout en peper.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
‘Deze fluwelige soep is voedzaam, lekker, gezond en supersnel klaar.’

Afwerking

  • Kruid de coquilles met peper en zout en bak ze in olijfolie op een hoog vuur, alleen aan één kant tot je een goudbruin krokant korstje krijgt.
  • Dresseer de coquilles met de gebakken kant naar boven in een diep bord.
  • Schenk de soep in het bord, werk af met de croutons, gehakte pistachenootjes en gehakte groene kruiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie