Recept | Kreeft met ‘ndujaboter
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In deze aflevering: kreeft met ‘ndujaboter.
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In deze aflevering: kreeft met ‘ndujaboter.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit gerecht is een perfecte gelegenheid om de barbecue nog eens aan te steken in de tuin, maar het kan ook heel kort in de oven, onder de grill. De kreeft wordt daarvoor al kort in een bouillon gegaard, dus over de cuisson hoef je je weinig zorgen te maken.’
‘Ik kook kreeften altijd zelf, maximaal drie minuten, omdat het kreeftenvlees vanbinnen nog wat glazig mag zijn. De warmte van de barbecue dient alleen om wat extra smaak te geven en de boter te laten smelten. Kort maar krachtig grillen is hier sowieso de boodschap.’
‘Ik besef dat het heel wat mensen zal afschrikken om thuis zelf een levende kreeft te bereiden. Wij als chefs zijn daar constant en heel bewust mee bezig. Als je een dier doodt, krijg je nog meer respect voor wat je consumeert. Het is makkelijk om een plastic bakje met plofkip te kopen in de supermarkt, maar dat vind ik op zich veel gruwelijker als je bedenkt hoeveel dierenleed daarachter schuilt.’
‘Natuurlijk kun je ook werken met voorgekookte kreeft die je bij de viswinkel bestelt. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar Europese kreeft: die heeft in smaak een perfecte balans tussen ziltig en zoet, en de structuur is mooi stevig.’
‘Zo’n topproduct heeft weinig extra’s nodig. Ik ben al jaren gepassioneerd door gearomatiseerde boters en voor dit gerecht heb ik ‘ndujaboter gebruikt. ‘Nduja is een Italiaanse smeerbare worst die licht pikant is. Maar je kunt gerust experimenteren en zelf kruiden of aromaten aan je boter toevoegen.’
Voor de court-bouillon (alleen nodig als je de kreeft zelf kookt):
Voor de ‘ndujaboter:
Castello di Verduno – Basadone 2021 | 100 procent pelavergadruiven | 16 euro
‘Castello di Verduno ligt ten noorden van de DOCG Barolo. Een nieuwe generatie wijnmakers stapt daar weg van de zware, ondoordringbare wijnen van vroeger.’
‘Ik kies voor de cuvée ‘Basadone’, een elegante rode wijn. Intense en fruitige aroma’s van kersen, met kruidige tonen in de afdronk.’