Recept | Tomatentaart met noordzeekrab

Een taartje waarmee je de zomer in huis haalt: sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor tomatentaart met noordzeekrab.

‘Lezers van Sabato weten ondertussen dat ik verzot ben op smaken uit de Provence. De periode waarin ik bij Wout Bru in het dorp Eygalières in de keuken stond, heeft haar sporen nagelaten. En als ik aan de Provence denk, denk ik aan tomaten.’

‘Met dit taartje – om te delen als hapje, of alleen voor jezelf als voorgerecht – haal je de zomer in huis. Probeer er zo kwalitatief mogelijke krabsla voor in huis te halen. Dit gerecht verdient dat.’

Advertentie
Advertentie
Met dit taartje – om te delen als hapje, of alleen voor jezelf als voorgerecht – haal je volgens chef Nicolas Misera de zomer in huis.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Ingrediënten

2 personen

  • 1 vel bladerdeeg om af te bakken
  • 50 gr. noordzeekrabsalade. Probeer ofwel zo zuiver mogelijke krabsla te vinden. Of ga voor vacuüm verpakt krabvlees uit de diepvriesafdeling van veel winkels en voeg zelf mayonaise toe.
  • 12 kerstomaten
  • 2 el plattekaas
  • 1 limoen
  • 1 koffielepel zure room
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 teentjes look
  • 3 takjes basilicum
  • 3 takjes dragon
  • 3 takjes dille
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Kristalsuiker
  • Enkele groene takjes en bloemetjes, als afwerking
Strijk de plattekaas over het afgebakken bladerdeeg. Schik de gekonfijte tomaten op de plattekaas, zodat de taartbodem volledig bedekt is.
©Eva Beeusaert
Advertentie
Advertentie

Bereiding

  1. Halveer de kerstomaten en schik ze op een bakplaat. Besprenkel rijkelijk met olijfolie, kruid af met peper, zout en een snuifje kristalsuiker.
  2. Voeg de takjes rozemarijn en tijm toe, samen met de look die je in stukken hebt gesneden. Konfijt in de oven op 90 °C gedurende anderhalf uur.
  3. Steek een rondje van zo’n vijftien centimeter uit het bladerdeeg. Prik over de hele oppervlakte gaatjes met een vork: zo vermijd je dat het deeg te veel gaat rijzen. Bak tien tot twaalf minuten af in een voorverwarmde oven op 220 °C.
  4. Breng twee eetlepels plattekaas op smaak met peper en zout, een scheut olijfolie en een paar druppels limoensap.
  5. Strijk de plattekaas over het afgebakken bladerdeeg. Schik de gekonfijte tomaten op de plattekaas, zodat de taartbodem volledig bedekt is. Bak nogmaals af in de oven op 180 °C gedurende vijf minuten.
  6. Voeg een koffielepel zure room en een koffielepel mayonaise toe aan de krab. Kruid af met peper en zout. Verfris met een paar druppels limoensap.
Beleg het taartje met de krabsalade, een paar dotjes kruidenmayonaise en werk af met frisse kruiden en bloemetjes, zoals Griekse basilicum, dille en zuring.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Afwerking

  1. Voeg de geritste kruiden toe in een blender: drie takjes basilicum, drie takjes dille, drie takjes dragon. Voeg drie eetlepels mayonaise toe, samen met een eetlepel olijfolie. Blend tot je een mooie gladde kruidenmayonaise hebt.
  2. Beleg het taartje met de krabsalade, een paar dotjes kruidenmayonaise en werk af met frisse kruiden en bloemetjes, zoals Griekse basilicum, dille en zuring.
Sterrenchef Nicolas Misera en zijn tomatentaart met noordzeekrab.
©Eva Beeusaert

Wijntip

| Nebbiolo Rosé | Al Posto dei Fiori, Le Pianelle | 2019
| 16,95 euro | Te koop bij vinetiq.eu

Rosé heeft een reputatie als zwembadwijn, maar dit bijzondere exemplaar bewijst dat het genre ook goed past bij frisse, zomerse gerechten. Het kleine, recente domein Le Pianelle in het noorden van Piëmont timmert aan de weg met verfijnde wijnen op basis van nebbiolo-, croatina- en vespolina-druiven. De wijn is fruitig – denk aan aardbeien – maar ook kruidig en heeft dankzij een gedeeltelijke rijping op gebruikte vaten ook meer body dan de gemiddelde zwembadrosé.