Advertentie
sabato

Aan tafel bij Tou Gou in Brugge: winkelen in een lunchrestaurant

Waar kan je lekker eten voor een redelijke prijs? De inspecteurs die de Michelingids maken, weten dat de meesten onder ons wel warmlopen voor zo’n lijstje. Dus brengt de Franse bandenproducent sinds een paar jaar een aparte gids uit met Bib Gourmands, adressen die goed scoren op die moeilijke breuklijn van prijs over kwaliteit.

Tou Gou in Brugge is een van de acht Vlaamse nieuwkomers bij de Bib Gourmands voor 2018. Dat is opmerkelijk, want het kleine restaurant in het stadscentrum is amper één jaar bezig. De rode gids is er wel heel snel bij.

Voor die bliksemactie blijkt een goede reden te zijn. Michelin kent het koppel achter Tou Gou namelijk al langer. Jade Oosterlinck en Thibault Van Aerde hadden jarenlang een restaurant in Parijs en ook dat stond in de rode restaurantgids.

Waar?
Tou Gou 
Smedenstraat 47, 8000 Brugge
Tel. 050/70.58.02
tougou.be
Open van dinsdag- tot en met zaterdagmiddag en op vrijdagavond.
Wijn?
Een kleine kaart met 25 bijna uitsluitend Franse wijnen. Ook enkele suggesties per glas.
Decibel?
Echt lawaaierig is het hier niet.
Rekening?
68 euro.
Kom ik terug?
Een toffe plek waar écht gekookt wordt voor correcte prijzen: die vind je niet zo veel in de toeristenstad Brugge. Ik kom dus graag terug.

Terug in België wilde Oosterlinck een traiteurszaak beginnen. Maar chef Van Aerde had meer zin in een nieuw restaurant. Dus vonden ze een interessant compromis: ze richtten een lunchrestaurant in dat tegelijk een delicatessenwinkel is.

Vooraan, in de koeltoog, liggen kaas, de betere charcuterie en een paar afhaalgerechten. Tegen de muur zetten een paar rekken het winkelgevoel voort. Daarmee blijft er in deze voormalige slagerij nog net genoeg plaats voor zo’n 20 gasten. Die zijn verdeeld over kleine tafels tegen een blote bakstenen muur en een grote gastentafel achteraan, met als decor een verzameling mooi uitgelichte wijnflessen.

Een ongemakkelijke stoel aan een hoge blauwe eettoog biedt uitzicht op het werk van Thibault Van Aerde. Hij moet op het vuur veel potten tegelijk in de gaten houden: hier wordt nog écht gekookt. Maar de chef staat er in zijn open keuken ook helemaal alleen voor. Dus maakt hij het zich niet al te moeilijk: een ruime reeks hapjes vraagt nauwelijks meer werk dan 6 oesters openen (15 euro), een plak ‘pâté en croûte’ afsnijden (ingekocht uit Lyon, 9,5 euro) of een tonijnfilet kort aanbakken (met wasabidip, 14 euro). De eigenlijke kaart bevat maar acht gerechten, van een sashimi van rundvlees met rucola en parmezaan (19 euro) tot een entrecote met boontjes, een aardappelgalet en bearnaise (31 euro). Een bord met suggesties tegen de muur verruimt het aanbod met seizoensproducten, zoals eekhoorntjesbrood.

Voor amper 15 euro vormen twee zonnevisfilets met al dente gegaarde schorseneren een genereus voorgerecht: met de prijs zit het hier goed. Over het gerecht zelf valt wel wat op te merken. Zo is de wittewijnsaus niet denderend. En waarom liggen er zowel zeekraal als haringbolletjes bij, twee zoute producten?

Jade Oosterlinck en Thibault Van Aerde hadden jarenlang een restaurant in Parijs dat in de michelingids stond. ook hun ‘tou gou’ in Brugge krijgt nu terecht een bib gourmand.

Met zijn 29 euro lijkt een hoofdgerecht rond patrijs duur, maar omdat het alweer een copieuze portie is, krijg je hier waar voor je geld. De vogel is bovendien in goed gezelschap van gekaramelliseerd witloof en een - te weinig gekruide - zalf van knolselder. Ook een dessert rond gewonnen brood (8 euro) is degelijk en niet duur: deze Bib Gourmand heeft Michelin terecht toegekend!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie