sabato

'De desserts bevestigen dat hier talent in de keuken staat'

©Laurence Vander Elstraeten

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Enso in Knokke: zen in de witte villa.

Volgens mensen die het kunnen weten, zijn er drie belangrijke factoren die het succes van een vastgoedproject bepalen: locatie, locatie en locatie. Met die drie factoren zit het wel goed bij Tine Vanparijs en Tim De Taeye. Zij hebben afgelopen voorjaar een hotel met lunchrestaurant geopend op een interessant stuk van de Elizabetlaan in Knokke. Zowel het Casino als de dijk is vlakbij.

©Laurence Vander Elstraeten

Villa Enso heeft acht kamers. Wit en zwart voeren er de boventoon, afgewisseld met opvallende details. Zo ligt in de hal een mozaïek van gekleurd marmer. Ook in het restaurantgedeelte heerst sobere chic, met zwarte meubels en een lange bank op de mooie parketvloer. Overal duikt de enso op, de handgeschilderde cirkel uit het zenboeddhisme. Zelfs Tim De Taeye draagt een trui met het logo.

©Laurence Vander Elstraeten

Maar het zenhotel is ook een boetiekhotel, en dat is hier letterlijk te nemen. De boetiek naast de balie verkoopt onder meer de kinderkledingcollectie die Tine Vanparijs zelf ontworpen heeft. In het restaurant kan je confituur en granola aanschaffen.

Eten kan bij Enso elke dag, van het ontbijt tot de lunch. Een paar ontbijtgerechten staan tot 15 uur op de kaart: dit is dus hét adres om in de namiddag nog pancakes met esdoornsiroop te scoren.

De lunchkaart is klein en lijkt opgesteld om de keuken niet al te veel werk te bezorgen: veel gerechten zijn koud, zoals de burrata met tomaten (14 euro), carpaccio (16 euro) en gemarineerde zalm (16 euro). De warme gerechten surfen deels op het culinaire succes van het Oosten, het Nabije (shakshuka, 13 euro) en het Verre (ramen met kip, 20 euro).

Waar?
Enso
Elizabetlaan 185
8300 Knokke-Heist
Tel. 050/73.38.37
open 7/7

Wijn?
De drankenkaart zet in op gezonde drankjes, cocktails en mocktails, maar er is ook een kaart met tien wijnen, allemaal per glas te krijgen. De prijzen per glas variëren van 5 euro (een Franse rosé) tot 15 euro (champagne Victor & Charles).

Decibel?
Maximaal 59 dB: op een rustige middag was het hier fluisterstil.

Rekening?
Ik betaalde 42,50 euro.

Kom ik terug?
Dit zen- en boetiekhotel is een aangename plek met lekker eten en een toffe sfeer. Ik kom terug.

 

Het broodje van de enso-hamburger (18 euro) creëert wat verwarring, want het is al even zwart als de tafel waarop het gerecht geserveerd wordt. Zou het met inktvisinkt gemaakt zijn? Nee, er blijkt ordinaire kleurstof gebruikt om het al even ordinaire broodje te maskeren: een droeve zaak.

Gelukkig is het vlees wel top. Het is puur smakende txogitxu, die Baskische hoogkwalitatieve rundsselectie. De garnituur van tomaat, kaas en sla doet haar werk, al hadden de slabladeren iets zorgvuldiger gesneden mogen zijn. Een 'geheime' saus (met rode paprika?) en frieten (4 euro) maken het af. Ook een kruidensla (4 euro) past goed bij het royale bord: het is een ruime portie met onder meer basilicum, dille, rucola, gehakte amandelen en een goed op smaak gebrachte dressing.

De desserts bevestigen dat hier talent in de keuken staat. Twee vriendinnen kijken verrast op als een glas met meringue, slagroom en rood fruit (10 euro) verschijnt en vinden het 'bijna te mooi om op te eten'. Ook een cheesecake, omringd door vers fruit (8 euro), ligt elegant op het bord en smaakt nog beter. Enso is een aanwinst.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker


Lees verder

Advertentie
Advertentie