sabato

Gezocht en gevonden: de perfecte stadsbistro

©ID / Mathias Hannes

Lekker ongecompliceerd eten. Een korte kaart. Schappelijke prijzen. En een paar originele wijnen per glas. Eigenlijk zou het decretaal verplicht moeten zijn dat elke gemeente minstens één van dat soort restaurants telt.

De werkelijkheid is helaas anders. Een Chinees en een afhaalpizzeria, die zijn er te over. Maar een goeie, simpele bistro? Ho maar.

Lier, nochtans niet het epicentrum van de Belgische gastronomie, mag zich gelukkig prijzen dat het sinds kort wél over zo'n sympathieke stadsbistro beschikt. Dat hebben we te danken aan Natania Van de Schoor en Joris Duys. Het koppel baatte elf jaar De Gekrulde Zinnen uit, een van de betere gastronomische adressen van Lier. Maar eind vorig jaar verhuisden ze naar een voormalige winkel voor drukwerk en besloten het eenvoudiger aan te pakken.

Die eenvoud begint al aan de voordeur. Je jas weghangen doe je hier zelf, net als een tafeltje uitzoeken in de lange, smalle gang die de eetzaal vormt. De open keuken is een goeie zet: het is een plezier chef Duys te zien bakken, stomen en dresseren. Het koppel heeft slechts één hulp in de keuken en dat is een krappe personeelsbezetting: tussen het op- en afdienen zien we gastvrouw Natania zelf bliksemsnel de afwas doen.

Waar?
Salto
Rechtestraat 18, 2500 Lier
Tel.: 03/480.30.88
www.saltolier.be
Zondag en maandag gesloten.
Wijn?
Zo sympathiek de gerechten zijn, zo sympathiek is de kleine kaart met wijnen die ook per glas te krijgen zijn. Daarbij zitten aangename verrassingen zoals een poulsard uit de Jura (7,5 euro per glas).
Decibel?
Met 74 dB blijft het lawaai aan de redelijke kant.
Rekening?
121,5 euro voor twee.
Kom ik terug?
Dit is een plek waar je graag en geregeld wil terugkomen: laagdrempelig, sympathiek en niet duur.

De gerechten op de kaart - 14 stuks - laveren tussen klassiek en hedendaags, tussen Frans en Italiaans. Frans is de boeuf bourguignon en de brandade met skrei en prei, Italiaans de fritto misto (16 euro) en de octopus met bagna cauda, die warme dipsaus uit Piëmont (12,5 euro). En wat moeten we denken van een flan van pladijs met noordzeekrab en kervelolie (14 euro)? Dat het een heerlijk gerecht is en een bewijs dat je ook in een bistro op een intelligente manier klassiekers kan herwerken. Het romige en licht zilte van de vis krijgt ondersteuning van stukjes krab en een mousse van aardpeer. De kervelolie toont dan weer dat chef Duys nog wat finesse van zijn vorige restaurant overgehouden heeft.

Een toast met kaakspek, gele biet en pickles (12 euro) vat deze bistro helemaal samen. Het is een simpel bord, met goedkope ingrediënten. Maar wat een smaak weet Joris Duys erin te leggen! Ook de brandade met een mooie moot skrei (23 euro) is een schoolvoorbeeld van de betere bistrokeuken - de garnalen die erbij liggen, lijken niet zelf gepeld, maar voor die prijs mag je dat misschien niet verwachten.

En ja, de chef durft zelfs klassiekers uit de oude doos boven te halen. Zijn boeuf bourguignon (19 euro) is verdienstelijk, maar gaat iets onder de hoge lat die Duys zichzelf oplegt. De saus is dan wel diep, maar sommige stukken vlees zijn wat te vet, andere te droog.

Met borden vol smaak, een toffe sfeer en zachte prijzen is Salto een plek zoals er meer moesten zijn: je eet hier voor hetzelfde geld als in een ordinaire brasserie en het is er zoveel beter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content