Bar Bristol in Oostende | Zachte prijzen, knappe gerechten

Bar Bristol in Oostende is het soort sympathieke bistro dat iedereen wel in zijn buurt zou willen, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Als de culinaire gidsen het voor het zeggen hadden, zouden we in Oostende het best aan tafel gaan bij dure, gestileerde restaurants met luxeproducten op het menu, zoals Marina, Storm of Savarin. Die zucht naar opperste verfijning gaat evenwel helemaal voorbij aan de nieuwe buurtbistro’s, die het aanspoelen in Oostende zoveel aangenamer maken. Een van de beste adressen in dat miskende genre is Bar Bristol, een toffe plek aan een plein dat uitkijkt op een majestueus bronzen beeld van Leopold I.

Bar Bristol bestaat al ruim dertig jaar, maar kreeg enkele jaren geleden een make-over. Charlotte Arena en Bruce Lybeer – zij is eigenlijk goudsmid, hij sinoloog – hebben net genoeg aan de oude taverne veranderd om er een eigen schwung aan te geven. Met zijn vrolijke luifels aan het terras, blauwe toog, huiselijk aandoende spulletjes en groene zitbanken is Bristol een foodbar waar je met plezier de zon ziet zakken.

Advertentie
Advertentie
Dit zijn onze beste (en niet zo beste) restaurants van 2023

Ook de menukaart stemt gelukkig. De jonge chef Tokke Brys – een oudgediende van, onder meer, Superette in Gent en Rebelle in Kortrijk – blijkt volgens het krijtbord zelfs een menu voor 35 euro (drie gangen) in elkaar te boksen: een sympathiek geprijsd aanbod dat je nog maar zelden tegenkomt. Op krijtbord nummer twee staan een paar à-la-cartegerechten met al even zachte prijzen, van een veggie voorgerecht rond butternut en boerenkool (15 euro) tot een ‘bristolé’, de Bristol-versie van een croque-monsieur (18 euro).

Advertentie
Advertentie

Bij twee goede holle oesters van onbekende oorsprong heeft chef Tokke een friszure dipsaus op basis van mierikswortel en postelein gemaakt: een winnende combinatie (8 euro). Gebakken spruiten (15 euro) zijn nonchalant op het bord gelegd, maar verkeren wel in lekker gezelschap van zeekraal en schijfjes gepekelde aardpeer. De dressing van in hooi gerookte wei doet zowaar denken dat we in een gastronomisch restaurant zitten.

Beter dan Sergio Herman? Restaurant Inter Scaldes in Nederland

De winterbouillabaisse (28 euro) haalt niet helemaal dat niveau. Bij een mooi stukje gepocheerde rog en kokkels bieden groene kool en – alweer – zeekraal interessant weerwerk, maar de aardappelen zijn niet afgekruid en de bouillon mist intensiteit om lang te boeien. Toch is Bar Bristol een aanwinst, ook al omdat gastvrouw Charlotte een knappe en betaalbare wijnselectie beheert.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Bar Bristol

Leopold I-plein 10, 8400 Oostende
Tel. 0468/31.83.84 | barbristol.be
Vrijdag tot en met zondag vanaf 12 uur; woensdag en donderdag vanaf 18 uur

Rekening

57 euro per persoon (43 euro eten, 14 euro drinken).

Decibel

Een aangename 54 dB op een rustige middag.

Advertentie

Wijn

Kleine kaart met vooral goed gekozen natuurwijnen. Vanaf 30 euro per fles. Telkens ook een paar goede suggesties per glas: 7 euro.

Kom ik terug?

Dit is een bistro die iedereen in zijn buurt zou willen hebben: ik kom met plezier terug.

Advertentie