Beter dan Sergio Herman? Restaurant Inter Scaldes in Nederland

In Kruiningen zet een koppel de gastronomische traditie van Inter Scaldes op hoog niveau voort, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Een Nederlandse topchef? Dan denken we aan Sergio Herman, toch? Maar in Zeeland, amper dertig kilometer van de Belgische grens, is een kok aan de slag gegaan die de eretitel minstens evenveel verdient. Jeroen Achtien heet hij. Dat bijna niemand in België hem kent, is niet zo verwonderlijk. Achtien werkte lang in dienst van Jonnie Boer bij De Librije in Zwolle en verhuisde in 2018 naar Zwitserland. Daar kookte hij op eigen houtje twee Michelinsterren bij elkaar in Sens, een restaurant aan het Vierwoudstedenmeer.

Achtien heeft, samen met zijn vrouw Sanne, Inter Scaldes in Kruiningen overgenomen. Daar kwam ook geld van een vastgoedfonds en de hotelketen Pillows aan te pas, want aan het legendarische restaurant is nog een riant landgoed met een helikopterlandingsplaats verbonden. In een aparte villa met rieten dak zijn twaalf hotelsuites ingericht.

Advertentie
Advertentie
De chef serveert in zijn menu’s een paar van zijn bekroonde Zwitserse creaties.

Inter Scaldes was van 2001 tot begin 2023 synoniem met chef Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia: dit was een plek voor topgastronomie. Sinds 2018 had Brevet zelfs drie Michelinsterren achter zijn naam.

Om duidelijk te maken dat vanaf nu een andere stijl heerst, hebben de nieuwe eigenaars het restaurant een complete make-over gegeven. Interieurontwerper Paul Linse – bekend van het restaurant in het Rijksmuseum in Amsterdam – is met veel licht en luxe door het klassieke interieur gegaan. Het is nu somptueus zitten op halfronde banken met uitzicht op de tuin.

Advertentie
Advertentie
Restaurant Soixante in Antwerpen | Nu al (meer dan) goed

Achtien speelt op veilig. Zo serveert hij in zijn menu’s – 225 euro voor vijf gangen, 265 euro voor zeven – een paar van zijn bekroonde Zwitserse creaties, zoals beekridder – een zoetwatervis – met paddenstoelen en een misosaus, een fantastisch gerecht. Tegelijk kent hij de codes van de grote gastronomie: de chef weet dat lokale producten en ‘storytelling’ belangrijk zijn en dus serveert hij gasten een gelaagd en geslaagd hapje met aardappel. Bovendien bedenkt hij fantastische associaties, zoals in een voorgerecht rond mossel en curry, of een prachtig dessert met baba, sake, zwarte knoflook, biet en koolrabi. Zelfs in minder geslaagde combinaties – zoals ijskoude ganzenlever met appel – zit veel eigenheid en beheersing.

De nieuwe Inter Scaldes behoort al sinds de opening tot de bijzonderste restaurants van Nederland – en dat vlak bij België.

Inter Scaldes

Zandweg 2, 4416 NA Kruiningen
Tel. +31/113.381.753 | interscaldes.nl
Maandag, dinsdag en woensdag gesloten

Rekening

301 euro per persoon (232,5 euro eten en 68,5 euro drinken).

Decibel

De ruime eetzaal straalt rust uit: 51 dB.

Advertentie

Wijn

Sommelier Tessa van de Wouw waakt over een kaart van 45 bladzijden met vooral Europese wijnen. Het vijfgangen-wijnarrangement kost 90 euro.

Kom ik terug?

Een interessante kennismaking die nieuwsgierig maakt naar meer, al zal het door de hoge prijzen nog even duren voor ik terugkom.

Advertentie