Bistro Balcón in Mechelen maakt belofte niet waar

De felgekleurde mediterrane bistro Balcón in Mechelen maakt zijn belofte niet waar, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

‘Complexloos genieten in hartje Mechelen. Laat je meeslepen in ons eigenzinnig mediterraans verhaal, waan je aan een zonovergoten kust en geniet van al het dagvers lekkers dat we op je bord toveren.’ Afgaand op de ronkende woorden op de website kunnen we ons niet snel genoeg naar Balcón haasten. Het restaurant is een nieuw Mechels project van Jenny Callens en Ken Verschueren, het koppel achter Tinèlle in het voormalige Predikherenklooster. Voor Balcón hebben ze het deftige decor en de grote gastronomie in het klooster gelaten: wie het voormalige restaurant Magma binnenstapt, wandelt in een zuiderse bubbelbadbistro van fuchsia en felblauw, barokke bloemstukken en een open keuken.

In het volgelopen pand in het stadscentrum is het moeilijk je aan een ‘zonovergoten kust’ te wanen. Het is er druk, de bediening verloopt nerveus. Kan het ‘dagvers lekkers’ – een lange lijst van 24 gerechten om te delen – ons ‘complexloos helpen genieten’? Dat moet lukken. Er staan veel toffe hapjes en verleidelijk klinkende gerechten op de kaart, van bloemkooltempura met sesam (12 euro) tot brandade van kabeljauw met een gepocheerd ei en bouillabaissejus (24 euro).

Advertentie
Advertentie

Uit de witbetegelde pizzaoven die Balcón heeft overgenomen van Magma komt een Turkse pizza met lamsgehakt (17 euro) en lookbrood met Libanese dips (14 euro).

Uit de witbetegelde pizzaoven die Balcón heeft overgenomen van Magma komt een Turkse pizza met lamsgehakt en lookbrood met Libanese dips.
©Senne Lories

Geroosterde focaccia is een goede drager voor een tartaar van tonijn en gambero rosso-­garnaal, al had er voor 12 euro per stuk wat meer garnaal op het broodje mogen liggen. Bij gemarineerde octopus (16 euro) krijg je dan weer het gevoel dat je thuis ook wel een voorgegaarde inktvis met citroen en peterselie had kunnen besprenkelen. Het is oké, maar ook niet meer dan dat, een bedenking die je ook bij de gegrilde langoustines (28 euro) kunt maken.

Advertentie
Advertentie

Lekkere kroketjes van ibericoham (14 euro), een zalvend smakend stoofpotje van asperges (19 euro) en een originele bereiding rond ragout van ossenstaart en pasta (26 euro) doen de balans dan weer in het voordeel van het genieten overhellen.

Maar met een mager bordje rond gegrilde varkenslende slaat de twijfel weer toe: met welgeteld acht stukjes voor 34 euro biedt dit weinig eetplezier, en daar kan de salsa verde niets aan verhelpen. Toveren op het bord? Dat is bij Balcón ver van de waarheid.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Balcón

| Borzestraat 5, 2800 Mechelen
| Tel. 0496/12.99.18 | balcon-mechelen.be
| Van woensdag tot en met zaterdag (van lunch tot diner)

Decibel

Een slechte akoestiek: pieken tot boven 80 dB.

Rekening

175,25 euro per persoon (96,5 euro eten en 78,75 euro drinken).

Advertentie

Drinken

Korte kaart met cocktails, bier en vooral Spaans-Italiaanse wijnen met mooie namen: de 2018 van Roda I uit Rioja kost 125 euro, iets meer dan twee keer de winkelprijs.

Kom ik terug?

Soms is het hier genieten, soms overheerst ergernis: ik kom niet terug.

Advertentie