Chef Isabelle Arpin in Brussel: vierde keer goede keer?

Bij Alexandre stapte ze op, al had ze er eind 2015 een Michelinster bij elkaar gekookt. Dan ging het naar Wy, een sterrenzaak die er kort nadien zelf mee ophield. En het afgelopen jaar serveerde ze haar subtiele gerechten in Louise 345, een klein restaurant in de woonkamer van een herenhuis uit de 19de eeuw: Isabelle Arpin wisselt nog sneller van restaurant dan een voetbalclub van trainer.

Nu, voor de vierde keer in vier jaar, heeft de getalenteerde Franse chef een nieuw restaurant in Brussel. Daarvoor stak ze gewoon de Louizalaan over. Het statige herenhuis ruilde ze in voor een pand met grote ramen, een halfopen keuken en twee verdiepingen.

Advertentie
©Michiel Devijver

In plaats van in loondienst te werken heeft Arpin dit keer een eigen project uitgewerkt, samen met ondernemer François Lesage. Dus staat haar naam hier in grote letters te lezen. De sfeer is er ook meer speels dan statig, helemaal zoals de chef zelf, die het liefst in sneakers rondloopt. Maar je eet bij Arpin met duur servies en onberispelijk linnen, dat wel.

Ook de geraffineerde kookstijl op basis van luxueuze ingrediënten is typisch Arpin. De chef maakt graag een uitstapje naar de Aziatische keuken, maar in essentie brengt ze de Franse gastronomie op haar best, met veel aandacht voor de kwaliteit van het product, voor gaartijden en sauzen.

Subtiliteit heeft een prijs. De prijzen voor de degustatiemenu's zijn stevig - vijf gangen voor 70 euro, zes gangen voor 90 euro - maar wie kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit beseft dat Arpin niet zo heel duur is. Voor zuinige eters is er een lunch in één, twee of drie gangen (23, 32 en 42 euro).

Waar?
Isabelle Arpin
Louizalaan 362
1050 Brussel
Tel. 0492/97.19.27

Wijn?
Een korte kaart met vooral Franse wijnen. Stevige prijzen. Hier is nog werk aan.

Decibel?
Het restaurant is klein en open met het bijbehorende gezellige rumoer. Geen fluisterstille plek.

Rekening?
309 euro voor drie.

Kom ik terug?
Alleen al dat fenomenale gerecht met oester en foie gras is de tocht waard. Ik kom terug.

 

Advertentie
Advertentie

Tijdens haar passages in Brusselse toprestaurants heeft Isabelle Arpin een reputatie verworven voor het pimpen van gerechten met bijzondere kruiden. Daar is zowel het eerste hapje - knolseldervelouté met zoethout - als het dessert - chocolade met kardemom - een voorbeeld van. Ook een kroepoek met chartreuse, spiruline (een blauwgroene alg) en tuinkruiden toont Arpin op haar best.

Met een maki van tonijn laat de chef dan weer zien hoe ze een iconisch Japans gerecht naar haar hand kan zetten. De tonijn is van bovengemiddelde kwaliteit, net als de sojasaus en het nori-vel.

Het volgende gerecht is niet één, maar minstens twee Michelinsterren waard. Het is een magistraal bord over de harmonie tussen een lauwe Portugese oester en gebakken foie gras. Daarrond ligt een romige crème van aardpeer, het perfecte bad voor een wonderbaarlijk duo.

Het restaurant staat nog niet helemaal op punt, zo moet de bediening nog op kruissnelheid komen en wordt er nog gesleuteld aan de inrichting. Maar we zijn nu al blij dat Arpin terug is. Hopelijk blijft ze dit keer wat langer.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer