sabato

De brasserie van hotel August in Antwerpen: chef Nick Bril bewijst zijn talent

De bloemetjes en takjes waarmee hij in The Jane beroemd is geworden, laat Nick Bril in zijn brasserie gelukkig achterwege. Hier gaat hij voor gerechten die meer recht voor de raap, maar hoog op smaak zijn. ©Robert Rieger

Jan Scheidtweiler aan tafel in de brasserie van hotel August in Antwerpen: chef uit de schaduw.

©Robert Rieger

Hij was lang de man in de schaduw. Maar sinds hij eind 2015 The Jane zijn tweede Michelinster bezorgde, is Nick Bril niet langer het hulpje van Sergio Herman. De Nederlandse chef toonde de afgelopen jaren hoeveel talent hij zelf in huis heeft, als kok en - occasioneel - als deejay.

Ook ondernemen behoort tot die talenten. Zo heeft Bril zopas een geslaagde samenwerking opgezet met August, een luxehotel naast The Jane. De chef is er verantwoordelijk voor de catering in het voormalige augustinessenklooster, van het ontbijt tot de hapjes in de gestileerde bar, ondergebracht in de kloosterkapel. Bovendien baat hij er een geraffineerde brasserie uit die ver uitstijgt boven het niveau van het gemiddelde hotelrestaurant.

Waar?
August
Jules Bordetstraat 5
2018 Antwerpen
Tel. 03/500.80.80
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Een korte kaart met interessante namen en een beperkte selectie per glas.

Decibel?
Voor een restaurant van 50 couverts is deze brasserie verrassend stil. Dat heeft deels met de lay-out van de ruimte te maken, maar ook met de goede akoestiek.

Rekening?
160 euro voor twee.

Kom ik terug?
Dit is een plek die tegelijk geraffineerd en ontspannen is, met toegankelijke gerechten rond mooie producten voor redelijke prijzen. Ik ben fan.

Architect Vincent Van Duysen heeft een passend kader gecreëerd, met minimalistische ingrepen die het oorspronkelijke gebouw uit 1912 zoveel mogelijk intact laten. Alles ademt hier sobere chic. Zelfs de lichtinval is mooi. De architect is ook op tafel aanwezig: hij ontwierp zelf het servies.

De bloemetjes en takjes en de minutieus uitgewerkte garnituren waarmee hij in The Jane beroemd is geworden, laat Nick Bril in zijn brasserie gelukkig achterwege. Hier gaat hij voor gerechten die meer recht voor de raap, maar hoog op smaak zijn. Tegelijk sluipt er in veel bereidingen toch ook heel wat raffinement: een tempura van oester met dashi en daikon is een hapje dat niet zou misstaan in een tweesterrenrestaurant.

August heeft een intelligente menukaart met redelijke prijzen. Na een reeks 'bites' (oesters, ibericoham) wisselen klassiekers (caesarsalade, foie gras) af met meer inventieve gerechten. Bij een stukje pieterman komt saffraanaioli en bouillabaisse (28 euro), bij de alomtegenwoordige burrata komen gemarineerde linzen, olijf en basilicum.

©Robert Rieger

Risotto in 't groen met witte asperges en citroenvinaigrette is nog zo'n inventief gerecht. Het is een verfijnde, originele variatie op paling in het groen, waarbij mooie stukken oosterscheldepaling baden in een verfrissend groene saus. Krokante broodkorstjes en al dente asperges geven extra textuur.

Ook biefstuk-friet ontbreekt niet. Het vlees is een stevige portie gerijpt ribstuk van premium-txogitxu, die Baskische rundvleesselectie (per twee, 35 euro per persoon). Het heeft die licht gerookte toets van een kort verblijf op een houtskoolgrill en is licht overgoten met vleesjus: zelfs Sergio Herman zou het een toppertje vinden.

Nog niet alles is helemaal top bij August. Zo zijn een paar blaadjes kropsla wel heel karig als 'sidedish' (5 euro) en was, een paar dagen na de opening, het bedienend personeel nog niet op elkaar ingespeeld. Maar dat zijn details: Nick Bril bewijst hier eens te meer zijn talent.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie