sabato

Dennennaalden en gebrande schelvisfilet: een chef die durft

©Michiel Devijver

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Taxi's in Gent: sympathiek uit de bocht in een voormalige garage.

Laurierdrop. Dennennaalden. Verjus. Mojama. Een chef die zijn menu vol vreemde ingrediënten stopt, wil waarschijnlijk imponeren. Met de impliciete boodschap dat het restaurant al even bijzonder is als de producten die er op de kaart staan. Dat geldt zeker voor het interieur van het nieuwe project van vastgoedondernemer Geert De Paepe, die eerder al het voormalige postgebouw in Gent omvormde tot een boetiekhotel. In Taxi's zijn de betonnen vloeren, een hoog plafond en een vervaagd BP-logo tegen de ruwe muur van de ex-taxigarage gecombineerd met tafels in wit marmer, een fluwelen bank en Perzische tapijten. Boven Taxi's, op de eerste verdieping, richtte De Paepe in een moeite nog een tweede zaak op: het grillrestaurant Upper.

©Michiel Devijver

In de open keuken van Taxi's staat Gilles Bogaert. De chef lijkt de juiste man op de juiste plaats. Hij werkt al jaren op hoog niveau, onder meer bij Pastorale in Reet en Volta in Gent. Tot voor kort was hij chef bij de Gentse gastrobistro j.e.f. Bogaert is een chef die durft. Zo serveert vanaf oktober alleen nog groente- en visgerechten. Maar de 'durf' verwijst ook naar Bogaerts kookstijl. De chef kiest voor gerechten die hoog op smaak zijn. En daarvoor haalt hij een heel arsenaal technieken uit de kast, van roken over pekelen tot fermenteren. Zo zijn in een tartaar van tomaat behalve gepekelde groenten ook een crème van gerookte sjalot verwerkt. Een schelvisfilet wordt niet gebakken, maar gebrand.

Waar?
Taxi's
Zuidstationstraat 35
9000 Gent
Tel. 09/278.90.44
taxisrestaurant.be
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Een korte, maar interessante kaart met trendy namen en appellaties. De topchampagne Bollinger is per glas (13,5 euro) te krijgen.

Decibel?
De akoestiek is goed, zelfs voor wie aan de toog zit.

Rekening?
189 euro voor twee.

Kom ik terug?
Ja, uit nieuwsgierigheid om te zien hoe een van de meest ambitieuze restaurants van Gent evolueert.

Die gedurfde, aparte stijl doet bijna vergeten dat gasten bij Taxi's veel geld voor weinig product betalen. In het degustatiemenu van vijf gangen (65 euro) zijn een paar mosselen en het stukje schelvis de enige ingrediënten die wat geld kosten. Tenzij je de mojama rekent die in een hapje verscholen zit. Het blijkt om gedroogde tonijn uit Zuid-Spanje te gaan. Bogaert is er wel erg zuinig mee omgesprongen, want de vis valt nauwelijks te proeven tussen het geweld van wortelcrème en citrus.

Taxi's is dus gedurfd en duur. Is het ook lekker in de garage? Sommige gerechten zijn top, zoals een dessert rond kersen en ijs van vlierbloesem die de chef in de lente zelf gaan plukken is. Sommige zijn interessant, zoals de tartaar van tomaat of een bord waarin brunoise van venkel als risotto gegaard is. Mosselen en geraspte laurierdrop (die harde, zwarte snoep) vormen de afwerking. Maar in beide borden halen zure toetsen het geheel uit evenwicht. Het hoofdgerecht, dat met de gebrande vis, is dan weer te zout door een overdaad aan zeewier. Bovendien is het ook wat eentonig omdat courgette er de enige groente in is. Interessant is het in deze Taxi alleszins. Maar af en toe gaan ze in de garage nog iets te veel uit de bocht.

Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie