Restaurant Tinelle in Mechelen: culinaire finesse in het klooster

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Tinelle in Mechelen: gastronomie in het klooster.

Als je de levenskwaliteit in een stad kan afmeten aan de diversiteit van het horeca-aanbod, dan kwam Mechelen er de jongste jaren bekaaid van af. Het ene na het andere toprestaurant sloot er zijn deuren. Er bleef geen enkele Michelinster over.

Advertentie
©Pieter D'Hoop

Maar zie, in 2019 maakt de stad aan de Dijle een culinaire inhaalbeweging. De binnenstad kreeg er de voorbije maanden twee hippe restaurants bij. En zopas opende Tinelle, een derde project. Meteen het meest ambitieuze: de inrichting, de menukaart én het curriculum van de initiatiefnemers geven aan dat we hier met grote gastronomie te maken hebben.

Advertentie

Tinelle verwijst naar Edgar Tinel, de Vlaamse componist naar wie een nieuw Mechels woonproject genoemd is. Dat vertrekt vanuit een gerenoveerd predikherenklooster met een geschiedenis tot in de 17de eeuw. Een prestigieus kader, helemaal op maat van het talent van Ken Verschueren, een oudgediende van Oud Sluis die tot eind 2017 zelf een Michelinster bij elkaar kookte in De Tuinkamer in Beerzel (Putte).

Verschueren en zijn vrouw Jenny Callens lieten de linkervleugel van het klooster, ooit het verblijf van monniken op doorreis, inrichten met een geslaagde mix van oud en nieuw.

Advertentie
Advertentie

Tinelle is een groot restaurant, er kunnen gemakkelijk zestig mensen zitten. Omdat de chef er ook nog een lunch- en koffiezaak uitbaat, is het te snappen dat hij voorzichtig begint. De keuze is beperkt tot drie voor- en drie hoofdgerechten. De grote à-la-cartekaart is voor later.

Zelfs die beperkte keuze toont dat Verschueren zich opnieuw tot de klassieke keuken heeft bekeerd. Er zijn garnaalkroketten (18 euro) en zeetong à l’Ostendaise (39 euro).

Waar?
Tinelle
Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 90
2800 Mechelen
Tel. 015/63.68.61
Gesloten op zaterdag en zondag.

Wijn?
Beknopte maar originele kaart, met onder meer de lekkere chardonnay van de Bulgaarse wijnmaker Ivo Varbanov (61 euro). Dertien wijnen per glas, met prijzen van 5,5 tot 12,5 euro. Dit restaurant mist wel een sommelier.

Decibel?
63 dB. Een lang spanplafond geeft aan dat hier aan de akoestiek gedacht wordt.

Rekening?
242 euro voor twee.

Kom ik terug?
Het wordt boeiend om te zien hoe Ken Verschueren in deze grote zaak met een uitgebreid à-la-cartediner de kwaliteit op niveau kan houden. Ik kom zeker terug.

 

Bij de nagerechten diept de chef zelfs een ‘pêche melba’ (14 euro) op, een oerklassieker van Auguste Escoffier uit 1893. De prijzen zijn hoog, maar de porties royaal.

Terwijl gerookte paling met burrata en appel (24 euro) aan de brave kant blijft door een te discrete mierikswortelsaus is het met een zalige cannelloni, opgevuld met krab, wél helemaal raak. Flinterdun geschaafde venkel en kappers verlengen de fraîcheur. Ook de opgerolde zeetongfilets - maar liefst drie exemplaren - bewijzen dat Verschueren finesse en diepe smaken weet te combineren. Vooral een complexe saus maakt indruk.

En de pêche melba? Daarvan maakt de chef een heel geslaagde deconstructie. De perzik is niet gepocheerd, maar geïmpregneerd. Crémeux van perzik, vanilleijs en staafjes meringue maken het af. Tinelle is een aanwinst voor Mechelen!

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker


Advertentie