sabato

'Dit restaurant is zo lekker dat ik er speciaal naartoe zou rijden'

Gastrobar Hop toont hoe hip en lekker toch ook rijmen op betaalbaar en gezellig. ©Piet De Kersgieter

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Hop in Leuven: hedendaagse gastrobar met bier in de hoofdrol.

©Piet De Kersgieter

Hoe krijg je leven in een nieuw stadsdeel? Met winkels? Een cultureel centrum? Met dat duo kan de Vaartkom, een enorm inbreidingsproject in Leuven, alleszins al uitpakken. En lekkere restaurants? Ook die beginnen hier op te duiken. De jongste aanwinst is zelfs zo goed dat ik er speciaal voor naar het einde van de vaart tussen Mechelen en Leuven zou rijden. Gastrobar Hop toont er hoe hip en lekker toch ook rijmen op betaalbaar en gezellig.

De naam van de gastrobar verwijst onder meer naar de voormalige brouwerij Stella Artois aan de overkant. Grote ramen, betonnen pijlers en een strak interieur maken van Hop een lichte, open plek. De toog biedt uitzicht op de open keuken.

In die keuken staat Bram Verbeken. Hem kennen we nog van bij Zarza, een van de betere restaurants in het stadscentrum. De chef liet er zich onder meer opmerken door de manier waarop hij bier verwerkte in zijn gerechten. Dat doet hij ook hier.

©Piet De Kersgieter

Bier speelt niet alleen een belangrijke rol op de drankkaart - bij elk gerecht staat een aparte biersuggestie - maar ook in de gerechten zelf. Zo krijgt een stukje hoevekip een behandeling met een lak van bier en maakt Verbeken een lekkere saus van geuze bij een à la meunière gebakken rogfilet.

Zoals dat bij hippe gastrobars gaat, is de menukaart ultrakort. 's Middags is er bij Hop zelfs helemaal niets te kiezen. De enige optie is een lunch van twee gangen. 's Avonds is er keuze tussen vier of zes gangen en tussen vis, vlees of vegetarisch als hoofdgerecht. Tegenover die beperking staan wel heel zachte prijzen. Met 25 euro voor de lunch en 38 euro (vier gangen) of 45 euro (zes gangen) voor het avondmenu behoort Hop tot de prijsbrekers in het gastronomisch segment.

Waar?
Gastrobar Hop
Vaartkom 1A
3000 Leuven
Tel. 016/35.61.53
hopgastrobar.be
Woensdag en zondag gesloten.

Wijn?
Een piepkleine, maar interessante selectie, met natuurwijnen die afwisselen met meer conventionele flessen. Uiteraard is ook het bier hier alomtegenwoordig, veel artisanaal werk van Belgische brouwerijen.

Decibel?
Hop is één grote ruimte met een open keuken. Toch is de akoestiek hier onder controle: 74 dB.

Rekening?
151,90 euro voor drie.

Kom ik terug?
Met plezier! Smakelijke gerechten, scherpe prijzen en een toffe sfeer, voor dat trio komt iedereen graag terug.

 

Bovendien toont de chef dat hij veel finesse in huis heeft. Dat begint al met een ragfijne cracker die hij als hapje serveert. Visbrandade en ceviche van mossel maken er een smakelijk geheel van. Ook de risotto die daarna aanrukt, is een kleine smaakbom. De rijst is al dente en krijgt een volle, hartige smaak dankzij champignons en oude reypenaer-kaas.

In plaats van vol en romig stuurt Verbeken het bord met de gebakken rog een meer frisse kant op, met de lichtzure saus van geuze en het bittere van aangestoofd witloof. Aardappelchips en een glas saisonbier - IV Saison van de Brasserie de Jandrain-Jandrenouille - maken het geluk compleet. Dat alles in deze gastrobar goed op smaak gebracht is, blijkt zelfs uit het dessert, een stuk kaastaart met honing, tijm en ijs van passievrucht waar je met plezier 6 euro voor betaalt. Hop is top.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie