sabato

Een betrouwbaar restaurant voor lekkere, luxueuze klassiekers

Geen mosselen, maar oesters. Geen spareribs, maar ribeye. Chef Willem Daems serveert gerechten waarin nobele producten primeren, zonder al te veel liflafjes. ©ID/ Herman Van den Boom

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Zutt in Sint-Truiden: op de markt, maar - gelukkig - zonder scampi.

©ID/ Herman Van den Boom

De Grote Markt van Sint-Truiden is het soort plein waar je moeite moet doen om een huis te vinden waar geen horecazaak gevestigd is. De ene brasserie volgt het andere eetcafé op. Wat staat er op het menu? Doorgaans overal hetzelfde: croque-monsieurs, slaatjes, stoofvlees en scampi in looksaus... Een nieuwe bistro vormt gelukkig een uitzondering op die regel.

Op de kaart van Zutt, de afkorting van 'zet u en tast toe', is geen pannenkoek of scampi te bespeuren. Nochtans ziet Zutt er wel wat uit zoals de gemiddelde bistro op het plein rond het stadhuis, met een terras aan de voorkant, een imposante toog en een lange, smalle eetzaal. De inrichting is van het gedesignde soort, dat wel, met opvallende houten tafeltjes (de schors hangt er nog aan) en verzorgd servies.

Evelien Onkelinx en Willem Daems hebben het goede plan opgevat om in de sfeer van een eetcafé gerechten te serveren die niet zouden misstaan in een chic restaurant. Ze serveren geen mosselen, maar oesters (7,5 euro voor drie stuks), geen spareribs, maar ribeye (35 euro). Er zijn ook koningskrab met pasta (40 euro) en tarbot met asperges en tuinbonen (42 euro).

Waar?
Zutt, Grote Markt 53,
3800 Sint-Truiden
Tel. 011/91.71.31
Zondag en maandag gesloten.

Wijn?
Hier is nog werk aan. Er staan een paar interessante bieren op de kaart, zoals die van de Waalse brouwerij Lupulus, maar het beperkte aanbod aan wijnen per glas kan beter. De volledige wijnkaart beperkt zich overigens tot twee magere bladzijden.

Decibel?
Een aangename 59 dB op een rustige avond, waardoor dit eetcafé ook een praatcafé was.

Rekening?
248,20 euro voor vier.

Kom ik terug?
Dit is een betrouwbaar adres voor lekkere luxueuze klassiekers. Ik kom graag terug.

Chef Daems is goed geplaatst om met dat soort luxeproducten aan de slag te gaan. Hij was tot voor kort souschef bij Aen de Kerck van Melveren, een gereputeerd restaurant dat er mee stopte. En daarvoor werkte hij bij Magis en Clos St. Denis. Zoals dat tegenwoordig schijnt te moeten, heeft Zutt ook een korte kaart met fingerfood. Het smørrebrød met gerookte zalm en zure room (8 euro) overstijgt het niveau van een gemiddeld eetcafé niet, maar bij de kibbeling met verse tartaar en rucola (7 euro) is het wel raak. De vis is precies goed gefrituurd en heeft een krokant beslag, de saus is fris en vers.

Horen we de chef daar in de keuken achteraan met een garde verse saus kloppen ? Daar lijkt het wel op, want de hollandaise bij de tarbot is lekker, licht en schuimig. De grote moot vis is op de graat gebakken, ook al een indicatie van kwaliteit. De bonen en de licht gegrilde asperges vormen een goeie voorjaarsmatch.

Ook bij de Normandische ribeye en de koningskrab valt het op dat de chef royale porties serveert - al zullen de critici opmerken dat dat ook wel mag voor die prijzen. Het zijn gerechten waarin het product primeert, zonder al te veel liflafjes: een eerlijke, klassieke keuken. Bij het saignant gebakken vlees komt een verzorgde kruidensla, een paar dikke frieten en een enorm overlangs gesneden mergpijp, een feest voor de ware carnivoor.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie