Gastrobistro Raaf in Gent | ‘Verfijnd en heel betaalbaar’

Culinair recensent Jan Scheidtweiler ging aan tafel bij Raaf, een nieuwe gastro-bistro in de buurt van de Gentse Dampoort: ‘Raaf serveert gerechten die verfijnd, avontuurlijk en heel betaalbaar zijn.’

In ‘Proefwerk’ schuift culinair recensent Jan Scheidtweiler iedere week aan tafel bij de beste (en soms ook niet zo beste) Belgische restaurants.

Een bekend pand, twee vrienden met ervaring en gerechten die verfijnd, avontuurlijk en heel betaalbaar zijn. Met die ingrediënten is Raaf een hit, al vanaf de start in de herfst van 2022. De gastro-bistro van Aram Schuyesmans en Michel Neerinckx serveert gastronomische gerechten zonder al het gedoe dat daar in chiquere restaurants aan te pas komt. Dus zit je hier aan krappe tafels tussen iets te veel lawaai. Ook de lijst met natuurwijnen en craftbeers behoort tot de standaarduitrusting van een gastro-bistro.

Advertentie
Advertentie

De vrienden leerden elkaar kennen bij Publiek, een van de beste restaurants in het gen­re in Gent. Toen café-restaurant Het Gouden Hoofd, een vaste waarde in deze straat, er na twintig jaar mee stopte, was dat voor het duo de gedroomde kans samen iets te beginnen.

Ook Raaf is zowel een café als een restaurant. Wie binnenstapt, wandelt naar de toog, waar wijn uit de tap vloeit. Voor de kleine honger zijn er in het cafégedeelte vijf gerechten te krijgen, van een ceviche tot pulled chicken (allebei tien euro).

Advertentie
Advertentie
©Phoebe De Corte

Voor het grotere werk moeten we in het zaaltje aan de straatkant zijn. Raaf serveert één menu in vijf gangen voor de zachte prijs van 55 euro, eventueel aan te vullen met één of twee extra gerechten. Van elke gang heeft de keuken ook een vegetarische versie bedacht.

Het eerste gerecht omringt stukjes gebrande makreel met een en al frisheid. Zowel selder als een saus met dille en kamille brengen het geheel tot leven. Dan volgt een aardser, voller gerecht, met geroosterde prei en ‘pas de rouge’-kaas. Dat zou op zich lekker maar wat saai zijn, en dus heeft het duo nog pompoenpitten tot een notenpasta verwerkt. Ook bij de tartelette met wortel en koolrabi die daarna opduikt, houden we het vegetarisch: hier maakt vooral een lekkere, opgeschuimde saus met dragonpoeder indruk.

Maar geef deze jonge chefs een varkensspiering, een vet stuk uit de nek, en zelfs dan gaat het goed. Met een jus die wat meer diepte had mogen hebben, gekonfijte mosterdzaadjes en een toast champignon weten ze het rosé gebakken vlees gepast te omringen. Het dessert – een sabayon van bloedsinaasappel met chocoladecrumble en yoghurtijs – zit helemaal goed, met uitgesproken smaken zonder overdadig te zijn. Deze sympathieke Raaf slaat met zijn vriendelijk geprijsd menu de lekkere nagel op de kop.

Waar?

Slachthuisstraat 96, 9000 Gent
Tel. 09/278.41.80 | raafgent.be
Zondag en dinsdag gesloten

Rekening

135,50 euro voor twee.

Wijn

Hier is natuurwijn aan het feest. Kleine, interessante bierkaart. Wij dronken een niet-alcoholisch bier met rieslingdruivensap van de Deense brouwerij Mikkeller (6 euro).

Advertentie

Decibel

Luid is het hier wel. Met een gemiddelde van 72 dB valt een rustig gesprek voeren niet altijd mee.

Kom ik terug?

Met plezier. Raaf is top op het vlak van prijs-kwaliteit in een sympathieke setting. Daar kom je graag voor terug.

Advertentie