Advertentie
sabato

Geproefd: de ‘frites' van Sergio Herman

©Frites Atelier

Behalve de koning en zangeres Natalia zijn er maar weinig mensen die alleen al met hun voornaam beroemd zijn.

Tot dat selecte clubje behoort Sergio Herman. Alles wat de voormalige driesterrenchef doet, is fucking perfect, van The Jane tot Pure C, van zijn webshop tot zijn tv-optredens. Hij leerde ons het woord 'gerechje' kennen. Hij is cool, hij is getatoeëerd: deze jongen is een Ibiza-party in de keuken.

Nu heeft Sergio dus een frituur in Antwerpen geopend. Na Den Haag, Utrecht en Arnhem is het de vierde locatie van zijn Frites Atelier, een keten die niet alleen een lelijke naam, maar ook veel ambitie heeft: samen met industriële investeerders wil de chef het concept nog verder uitrollen.

De frieten zijn fucking perfect: krakend krokant aan de buitenkant, kruimig vanbinnen. En de sauzen blazen alle industriële rommel van de concurrentie weg.

De dagen na de opening vormde zich steevast een lange rij wachtenden voor de glanzend geverfde deur van het Frites Atelier, pal in een populaire winkelwandelstraat. Als dat een barometer is, wordt ook dit Sergio-project alweer een vette hit. Zelfs een week later is het nog 10 meter aanschuiven.

Het wachten geeft de tijd het werk van Piet Boon te bekijken, de designer waarmee de grote chef samenwerkte in The Jane. Voor de frietjes van Sergio koos Boon volop voor retro en luxe. Het plafond is goudgeschilderd en de toog is bekleed met zwart-wit gevlekt marmer. Op een ouderwetse spiegel tegen de zijmuur staat het korte menu. Een bakje frieten (één maat) kost 3,5 euro. Voor een potje Vlaamse stoverij - eerder zoet, maar wél afgewerkt met mosterdzaadjes en tuinkers - betaal je 4,5 euro. Saus erbij? Dat is 75 cent extra. Voor dat bedrag mag je jezelf bedienen: je haalt een hendel over, en uit keramische potten onder druk komt onder meer bearnaise of truffelmayo.

Frites Atelier
Korte Gasthuisstraat 32, 2000 Antwerpen
fritesatelieramsterdam.com
Dagelijks open vanaf 11 uur.
Dranken?
Home-icetea (2 smaken, 3 euro per stuk), frisdrank (3,5 euro voor een tonic) en een vage huiswijn (4,5 euro voor een glas). Bieren van 't IJ, een artisanale brouwerij uit A'dam.
Decibel?
Tot 78 dB.
Rekening?
49 euro voor vier.
Kom ik terug?
Ik kom terug als de wachtrij korter is.

Is al die hype de moeite? Kan een Nederlandse keten de concurrentie aan met de handgesneden frieten, de berenklauw en de mammoetsaus van de Vlaamse frituur? Ja, dat kan. Frituur Sergio overklast moeiteloos de gemiddelde lokale frietenbakker. In alle categorieën bovendien. De frieten zelf zijn fucking perfect: krakend krokant aan de buitenkant, kruimig vanbinnen. De sauzen blazen alle industriële rommel van de concurrentie weg. En ook al zijn er maar een paar snacks, toch staan ook die op eenzame frituurhoogte. Zo creëert de 'seasonal special' - een mix van pikante zuurkool, curry, yoghurt en Thaise chilisaus - een bakje gevarieerd eetplezier (6,5 euro, frieten inbegrepen).

Als je al kritiek kan hebben, dan is het op het gepimpte karakter van deze frieten. Is het echt nodig het personeel te stylen in een hip uniform (inclusief sjaaltje)? Heeft die kachel een andere functie dan het hier artisanaal te doen lijken ? En wat doet dat wapenschild boven het fornuis? Voor volkse frieten is dit het verkeerde adres. Maar voor frites vol smaak en garnituren op niveau schuif je hier met plezier aan: de golden boy van de gastronomie heeft het weer voor elkaar gekregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie