Weet u wanneer er nog eens een tof nieuw restaurant in Tienen opende? Dat moet lang, heel lang geleden zijn.
Wie iets anders wil dan het handvol gevestigde waarden moet naar Leuven of Sint-Truiden. Maar er is goed nieuws voor de inwoners van de ingeslapen suikerstad. Ze hebben er, recht in het centrum, eindelijk een hippe zaak bij gekregen. Mét een chef die nog in het Hof van Cleve gewerkt heeft bovendien.
Gilles Melchior heeft het allemaal goed uitgedacht. Gastronomische restaurants hebben weinig concurrentie in Tienen. En het vastgoed is er stukken goedkoper dan in Leuven, zijn thuisstad. Daar zou Melchior nooit zo'n monumentaal pand op de kop hebben kunnen tikken. Dat zijn vrouw vlakbij een winkel uitbaat, is een derde goeie reden om hier een eigen restaurant te beginnen.
Wie de verweerde bakstenen buitenkant ziet, gelooft graag dat het gebouw een geschiedenis heeft die teruggaat tot de 16de eeuw. Binnenin is de chef resoluut voor hedendaagse chic gegaan. De loungemuziek, de bar met een eettoog, de spots in de hoge plafonds, het zijn allemaal elementen die we herkennen uit trendy plekken in grote steden: het is cool op de markt van Tienen. Tegelijk is er veel aandacht voor details zoals lederen servethouders waarin het logo van de zaak gestempeld is.
Zelf menu samenstellen
Waar?
Veemarkt 47, 3300 Tienen
Tel. 016/35.54.74
www.melchi-or.be
Gesloten op zondag en maandag.
Wijn?
Een topkaart, met een minder voor de hand liggende Californische pinot noir of nerello mascalese uit Sicilië.
Decibel?
Tussen 65 en 75 dB.
Rekening?
89 euro voor één.
Kom ik terug?
Hier wil ik graag voor omrijden.
Ook over de kaart heeft Gilles Melchior goed nagedacht. Hij past voor de traditionele voor- en hoofdgerechten, voor degustatiemenu's in oplopende volgorde en voor aangepaste wijnen. Hier stel je zelf je menu samen. Te kiezen uit een reeks van acht kleine gerechten (van 15 tot 17 euro), drie grote (rond 30 euro) en drie desserts (ongeveer 10 euro).
En wijn? Een geweldige kaart - met een paar suggesties per glas - bij elkaar gebracht met de hulp van Mathieu Vanneste, de sommelier van het Hof van Cleve.
De hoofdingrediënten van de gerechten geven aan dat de chef een voorliefde heeft voor de klassieke keuken, voor entrecote met frietjes en voor stoverij van varkenswang. Maar tegelijk staat bij elke beschrijving wel een detail dat intrigeert. Zo komt er een pastille van sake bij een associatie van avocado en makreel (15 euro). Kip combineert de chef met wortel, maïs en komijn (27,5 euro).
Geraffineerd
En koken? Dat doet Gilles Melchior heel trefzeker. Zodra het kommetje met makreel op de eettoog staat, zie je dat de chef zich de geraffineerde aanpak van het Hof van Cleve eigen heeft gemaakt: dotjes crème liggen naast fris gemarineerde rondjes vis en korrels boekweit. Het is een wervelend bord, waarin zelfs de pastille van sake niet misstaat. Ook een cannelloni gevuld met champignons en afgewerkt met groene kruiden en knolselder (16 euro) is een smakelijk geheel.
Bij varkenswang (16 euro) gaat de chef helemaal voor volle, rijke smaken door het stoofvlees samen te brengen met schorseneer en mimolettekaas: dit is een genereuze, maar tegelijk verfijnde keuken. Het zal niet lang duren vooraleer foodies uit Leuven, Sint-Truiden en wijde omgeving de weg naar Tienen vinden.