Advertentie
sabato

Geproefd: het nieuwe restaurant van de vroegere rechterhand van Geert Van Hecke

©Raf Michiels

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Brasserie Fiston in Varsenare: medewerkers van Geert Van Hecke gaan voor een breed publiek.

Wanneer je een dagsoep en kindergerechten op de kaart ziet staan, weet je het zeker: dit is een restaurant voor een breed publiek. Geen grote gastronomische ambitie, maar kaaskroketten, een steak met frieten en een crème brûlée als dessert.

Dat uitgerekend Pieter Seynaeve en Tatiana Michiels voor zo'n restaurant kiezen, is opmerkelijk. Het duo werkte jarenlang voor Geert Van Hecke, een van de grootste chefs van België. Seynaeve stond in de keuken van De Karmeliet en Zet'Joe, Michiels deed onder meer de zaal in Refter, de bistro van de driesterrenchef.\

Omdat alles in het teken staat van volume en efficiëntie wordt er aan charme en finesse ingeboet.

Al heeft het koppel goed nagedacht over de eigen zaak. Alles staat hier in het teken van volume en efficiëntie, al gaat dat ten koste van charme en finesse. Ruim zestig couverts en midden in de eetzaal staat een grote open bar met krukken.

Het brood en de hapjes - olijven en lekkere schijfjes droge worst - staan al op tafel, dat is alweer wat tijd uitgespaard. En daar is de ober al, klaar om met zijn tabletcomputer de bestelling op te nemen: het gaat vooruit bij Fiston.

Zoals te verwachten is de kaart een opsomming van Vlaanderens populairste gerechten. Garnaalkroketten (18 euro), zeetong met frietjes (30 euro), stoofvlees (22 euro), steak tartaar (22 euro) en gepocheerde kabeljauw met mousselinesaus (26 euro), het staat er allemaal op. Een beetje saai wel, zo'n voorspelbare kaart. Chef Seynaeve zou de boel beter wat levendiger maken door met wisselende suggesties te werken.

De garnaalkroketten zijn goed, maar niet top. De vulling is licht lopend en smaakt naar bisque, voor de krokante korst gebruikte Seynaeve ouderwets paneermeel in plaats van die modieuze panko. Alleen de garnalen, die lijkt hij vergeten te zijn.

©Raf Michiels

Wel top is een royale portie gebakken ganzenlever met drie structuren van wortel (natuur, krokant, crème) en een heerlijke saus met Luikse stroop (20 euro). Het is een bord waarvan ook Geert Van Hecke zou smullen. Bij de steak tartaar zou de meester dan weer wat opmerkingen hebben: het vlees is voorzichtig op smaak gebracht en lijkt gemalen, niet met de hand gesneden. Ook de frietjes kunnen beter.

Een vol-au-vent (22 euro) dan maar? Dat is alweer een verdienstelijk gerecht, met gehaktballetjes, krokante zwezerik (+6 euro), hollandaisesaus en een gietijzeren potje vulling als extra's. De saus op basis van kippenbouillon, die had wat dieper gekund, maar we zijn hier in een brasserie, niet bij Van Hecke. Bij zijn ex-werknemers gaat het niet om sterren, maar om goed eten voor betaalbare prijzen. Dat lukt, maar verwacht geen wauwgevoel.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Waar?
Brasserie Fiston
Gistelsteenweg 123
8490 Varsenare (Jabbeke)
Tel. 050/66.68.64
Gesloten op dinsdag en woensdag.

Wijn?
Het wijnaanbod is verrassend uitgebreid (239 namen) en avontuurlijk, met onder meer Armeense witte wijn, Duitse spätburgunder en zelfs een zoete jurançon: een verademing tussen al die voorspelbaarheid.

Decibel?
Met een grote bar en ruim zestig couverts is Brasserie Fiston een levendige plek. Overmatige geluidsoverlast is er niet, onder meer door akoestische ingrepen in het plafond.

Rekening?
159,20 euro voor twee.

Kom ik terug?
Dit is een sympathieke brasserie voor mensen uit de buurt, geen plek waar je speciaal naartoe rijdt. Ik woon niet in de buurt en kom dus niet terug.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie