sabato

Restaurant Victorie in Linden: prestige met potentieel

©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij De Victorie in Linden: potentieel zat, maar de overwinning is nog veraf.

Vroeger, toen de gastronomie nog minder een risicoberoep was, durfden chefs het zelf aan om een prestigieus restaurant te beginnen. Vandaag zit achter een ambitieus culinair project doorgaans een ondernemer met een ruime bankrekening en een liefde voor lekker eten. In Leuven en omgeving is de concentratie culinaire ondernemers hoger dan gemiddeld. Wouter Vandenhaute investeerde al jaren geleden in Couvert Couvert. Jan Callewaert begon in 2016 met het luxerestaurant Tafelrond. En nu heeft ook Urbain Vandeurzen, multimiljonair sinds de verkoop van zijn LMS aan Siemens, een eigen project.

©rv

Vandeurzen opende zopas De Victorie, een restaurant én een wijnbistro in Linden, de gemeente waar hij al jarenlang woont. De ondernemer kocht er in 2013 het Wit Kasteel, een domein waarin hij sindsdien ook een wijngaard heeft aangelegd. Het restaurant en de bistro zijn gevestigd in de boerderijgebouwen bij het kasteel, die wit en groot en piekfijn gerenoveerd zijn. Wie naar de ingang stapt, krijgt op het terras door grote ramen een inkijk in de keuken: er is duidelijk niet bezuinigd op moderne apparatuur of vierkante meter. Onder de houten balken van het restaurant tellen we bijna tachtig bontgekleurde zitjes.

De dagelijkse leiding is in handen van Erik Notelaers, de voormalige maître van de Faculty Club in Leuven. En ook de chef is een man met ervaring: zo werkte Koen Lienard jarenlang bij Sire Pynnock, nog zo'n bekende naam in Leuven. Daarna begon hij zijn eigen cateringbedrijf.

©rv

De chef blijkt vanavond om persoonlijke redenen afwezig, waardoor de gasten alleen kunnen kiezen voor drie (50 euro) of vier gangen (65 euro) van het basismenu. Dat is meteen stevig geprijsd, want de producten in het menu (rund, speenvarken) zijn niet meteen geraffineerd. Wie luxe op het bord wil, moet nog steviger betalen: een menu met duif, zwezerik, tarbot en kreeft kost 85 euro (vier gangen) of zelfs 100 euro (vijf gangen).

Een tartaar van Haspengouws rund is wel helemaal wat je ervan mag verwachten: vlees met textuur dat goed op smaak gebracht is. Koolrabi en mierikswortel creëren extra pit. Dan volgt een stukje zeeduivel van de betere soort: gekorst aan de buitenkant, sappig binnenin. De begeleiding is een tikje minder, vooral de risotto had beter gekund. Bij het derde gerecht is het dan weer omgekeerd. Daar is de garnituur top - met een hoofdrol voor een crème van eekhoorntjesbrood - maar ontgoochelt het stukje speenvarken.

Vicky Corbeels, de getalenteerde sommelier van De Victorie, laat ons in de loop van de avond de chardonnay van het domein van Vandeurzen proeven: het is nog geen grote wijn, maar je proeft wel potentieel. Zo is het ook met het eten in dit prestigieuze restaurant: er is potentieel, maar het komt er nog niet helemaal uit.

Op zoek naar restaurants in jouw buurt? Gebruik de Sabato Resto-Zoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie