sabato

Geproefd: jongens van Hertog Jan zetten opnieuw sterk concept neer

©Kris Vlegels

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Bar Bulot in Sint-Michiels: duo achter Hertog Jan opent nu ook nostalgische brasserie.

Een onopvallende witte villa met een puntdak. In dat eenvoudige decor heeft zich tussen 2005 en 2014 een van de spannendste afleveringen uit de Belgische gastronomie afgespeeld. De film begint bij de overname van een taverne door twee getalenteerde vrienden. Daarna zien we hoe Gert De Mangeleer en Joachim Boudens in een verschroeiend tempo de Michelingids veroveren: in november 2011 behaalt Hertog Jan drie sterren.

©Kris Vlegels

Vanaf 2014, met de verhuizing van Hertog Jan naar een hoeve in de buurt, lijkt de rol van de witte villa uitgespeeld. Maar ook een bijrol kan belangrijk zijn. Huisnummer 479 op de Torhoutsesteenweg krijgt een nieuwe bestemming, eerst als bistro met sharinggerechten - van ceviche tot steamed bun. In de zomer van 2019 maakt die plaats voor Bar Bulot, een pop-up met visgerechten.

En zie, nu is de witte villa alweer toe aan een nieuw leven. Boudens en De Mangeleer hebben hun visrestaurant zopas omgevormd tot een hedendaagse versie van de betere brasserie. Daarbij hoorde een nieuwe inrichting in sereen wit en donkerblauw. Tafellinnen en verzorgd servies - ook al wit en blauw - geven het geheel een luxueus tintje.

De naam Bulot - een verwijzing naar het Franse woord voor ‘wulk’ - is gebleven, maar de kaart ziet er helemaal anders uit. Het is een slimme mix geworden van klassiekers (garnaalkroketten, steak tartaar) en gerechten uit het rijke eigen repertoire van De Mangeleer. Zo is het stoofpotje met varkenswangen (26 euro) een remake van een bereiding die hij in 2013 bedacht. Sommige gerechten verwijzen dan weer naar Hertog Jan, zoals een millefeuille van chocolade met olijfolie en grof zout (10,5 euro).

De tournedos met groenepepersaus is oerklassiek, maar liefhebbers zullen lang moeten zoeken voor ze een versie vinden die even lekker is als hier.

De leiding van Bulot is in handen van een ander sterk duo. Zowel zaalverantwoordelijke Maxime Depreitere als chef Pieter Lefevere zijn oud-krijgers met vele jaren Hertog Jan op de teller. Zij staan garant voor een vlekkeloze interpretatie. Bij lekker brood zet Depreitere rillette van keelspek met augurken en uitjes (8,5 euro) op tafel, een nostalgisch hapje.

©Kris Vlegels

Daarna volgt een elegante smaakbom rond als carpaccio gesneden coquille met chips van aardpeer en een vinaigrette waarin onder meer curry en gegrild beenmerg verwerkt zijn (26 euro). Voor wie heimwee heeft naar de geraffineerde creativiteit van Hertog Jan is dit een aanrader.

Tournedos met groenepepersaus (35 euro) is dan weer oerklassiek, maar liefhebbers zullen lang moeten zoeken voor ze een versie vinden die even lekker is als hier. Voor de waanzinnig lekkere frieten moet bijbetaald worden (3,5 euro), een handige manier van upselling die stilaan overal ingeburgerd raakt. Maar je moet het de jongens van Hertog Jan nageven: ook dit keer hebben ze alweer een sterk concept neergezet.

Waar?
Bar Bulot
Torhoutsesteenweg 479
8200 Sint-Michiels (Brugge)
Tel. 0494/86.84.84
Gesloten op zondag en maandag.
Wijn?
Ook de wijnkaart zal gasten weten te verleiden om iets meer uit te geven: heel wat mooie flessen uit de kelder van Hertog Jan staan nu hier op de kaart. Die zijn heel redelijk geprijsd, met een gemiddelde coëfficiënt van 2,5 keer de aankoopprijs.
Decibel?
Tijdens een rustige middagservice bleef het decibelniveau heel beschaafd. Vlot en niet fluisterstil: dit is een aangename plek.
Rekening?
Ik at voor 76,5 euro.
Kom ik terug?
De kaart wordt de volgende maanden licht aangepast, onder meer met seizoenssuggesties: ik kijk ernaar uit hier terug te komen.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie