Advertentie
sabato

Geproefd: La Villa in the Sky in Brussel

Na het succes van pop-uprestaurant ‘C expérience’ nemen La Villa Lorraine en Alexandre Dionisio nu hun intrek op het dak van de IT Tower, een opvallend gebouw in de Brusselse skyline.

Een koeltoren langs de grote ring. Het Justitiepaleis. De bomen van het Ter Kamerenbos. En 102 meter lager, de verkeersstroom langs de Louizalaan. Je geraakt maar niet uitgekeken op de vergezichten die het hoogst gelegen restaurant van België biedt. De glazen constructie La Villa in the Sky biedt een bijna 360 graden blik op Brussel. En bij mooi weer zou je zelfs tot in Mechelen kunnen zien.

it glazen huis op de 25ste verdieping van de IT-Tower op de Louizalaan was lang een locatie voor pop-upprojecten. Sinds een paar maanden is het in handen van Serge Litvine, de eigenaar van de chique Villa Lorraine. Litvine heeft van het pand een hip bijhuis van zijn statige Villa Lorraine gemaakt met een dito chef. Alexandre Dionisio kookte tot voor kort in het centrum van Brussel, in een restaurant dat zijn eigen voornaam droeg. De ster die Dionisio kreeg voor de finesse die hij daar tentoonspreidde, mocht hij van Michelin meenemen. Zo kan deze splinternieuwe zaak al met een bekroning uitpakken in de restaurantgids voor 2015.

Na Top Chef (2010) opent Alexandre zijn eigen restaurant en mag hij 6 maanden later zijn eerste Michelin-ster in ontvangst nemen. In 2013 kent Gault & Milliau hem de titel van ‘beste Brusselse jonge chef’ toe.

Dionisio staat er op zijn sneakers ontspannen bij in de open keuken. Hij roert af en toe in een pot en ziet er voor de rest uit alsof hij alles onder controle heeft. Groot is deze glazen kubus dan ook niet. We tellen amper 21 plaatsen. Bovendien koos de chef in deze eerste dagen na de opening voor veiligheid. Er is alleen een menu in korte of lange vorm, geen gerechten à la carte. En voor de hapjes moet de chef zich tijdens de dienst evenmin veel inspannen: het zijn kleine, koude, vooraf gemaakte bereidingen. Maar ze zijn wel van een verbluffende verfijning en intensiteit: van een sferificatie van olijf (een verwijzing naar El Bulli) over een wolkje van parmezaan met rucola tot een dotje kaviaar met kruidencrème.

Ook in het voorgerecht is de delicate touch van de sterrenchef aanwezig. Maar hoewel het gerecht wordt aangekondigd als een creatie van bouchotmosselen, die kleine Franse mosselen met hun verfijnde smaak, bevat het bord welgeteld vijf mosseltjes. Die zijn bovendien gepaneerd, misschien toch niet de meest aangewezen bereiding voor de delicate schelpdieren. De garnituur - met frisse toetsen van onder meer selder - zorgt voor het meeste volume.

Waar?
Louizalaan 480 25ste verdieping, 1050 Brussel. Open van dinsdag tot en met vrijdag. Tel. 02/644.69.14 www.lavillainthesky.be
Wijn?
Een kleine selectie. Aan de kaart is nog wel wat werk. Voor een gemiddeld glas wijn wordt 10 euro aangerekend.
Decibel?
Komt het door de glazen wanden? De kleine ruimte? Het is hier alleszins verrassend luidruchtig: onze decibelmeter haalde een gemiddelde van 79,4 dB.
Rekening?
212 euro voor twee.
Kom ik terug?
Het uitzicht is fantastisch en Alexandre Dionisio kookt geweldig. Maar toch is de totaalervaring te duur om hier nog eens met plezier terug te komen.

Maar met een fenomenaal hoofdgerecht trekt de chef toch opnieuw onze aandacht. Twee duivenfilets - aangekorst en toch mooi doorbloed, sappig binnenin - liggen op een risotto met een delicate beet, in het gezelschap van cantharellen, krokante parmezaankorrels en blaadjes postelein. De kruiding van het vlees en vooral een intense saus - met steranijs, kaneel en zelfs honing - geven het bord helemaal vleugels.

De rekening brengt ons terug op de 25ste verdieping. Onze kleine tweegangenlunch kost 85 euro per persoon. Dat zijn bijna driesterrenprijzen. Het uitzicht hier is grandioos, maar tegelijk peperduur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie