sabato

Getipt: Syrisch streetfood bij My Tannour in Elsene

Chef Georges Baghdi Sar, My Tannour ©Lucid

Drie jaar geleden opende Georges Baghdi Sar in alle stilte een snackhuis in Brussel, dat helemaal in het teken staat van de keuken van zijn land: Syrië. Vandaag is zijn Midden-Oosters streetfood een echte trend.

HET RESTAURANT De jonge kok installeerde twee aarden potten die hij ‘tannours’ noemt. Daarin bakt hij het brood dat hij vervolgens volstopt met lams- of rundvlees. Het vlees wordt urenlang gebakken in imposante ovens achteraan in het pand. Zodra je binnenkomt, zie je dat het brood just in time wordt gebakken in grote aarden potten die dienst doen als oven. Boeiend! 

AAN HET FORNUIS Georges Baghdi Sar bedacht het concept. Zijn gerechten zijn geïnspireerd op zijn jeugd, en hoe zijn moeder en grootmoeder kookten. Authentieker kan niet.

OP HET MENU Bij het brood: klassiekers uit de Midden-Oosterse keuken. Denk aan gemarineerd vlees, falafel, halloumi, linzen, hummus, gerookte aardappel, gemarineerde citroen, mais, sumak, sesam en verse groenten.

DE BUURT Op een boogscheut van het Flageyplein en de Vijvers van Elsene.

REKENING 15 à 20 euro.

My Tannour ©Lucid

Wat betekent ‘My Tannour’ eigenlijk?

‘Het is de Arabische naam voor de aarden oven die ik gebruik.’

Die potten komen uit de Syrische keuken?

‘Inderdaad. In Syrië, mijn geboorteland, vind je die aarden potten in alle dorpen. Ik herinner me hoe mijn moeder en grootmoeder brood, vlees en groenten bereidden in die ovens. Dat is de inspiratiebron voor mijn project. Maar de Syrische keuken is veel meer dan dat, hoor.’

Waarom is de Midden-Oosterse keuken zo trendy?

‘Vooral streetfood is momenteel trendy. Wij waken zeer nauwgezet over de kwaliteit van onze producten. Alle ingrediënten zijn vers, en ze worden bereid terwijl de klant erbij zit. We verhullen niets.’

Wat is het geheim van jouw succes?

‘In de wereld van het streetfood is men vaak meer begaan met wat men in het brood stopt dan met het brood zelf. Bij My Tannour krijgt het brood de hoofdrol. En zoals gezegd, we verhullen niets. De mensen willen authentieke, eenvoudige gerechten. Recht tegenover My Tannour ben ik de C’chicounou, mijn oorspronkelijke adres, aan het ombouwen met een open keuken en een groot open vuur waarop alles op hout zal worden gebakken, zoals vroeger.’

Wat vind je van de vegetarische keuken?

‘Ik ben er fan van. Ik ben met die keuken opgegroeid, en ze duikt nog iedere dag op in mijn leven. We hebben ons niet moeten inspannen om de vegetarische keuken op onze spijskaart te zetten.’

Waar ga je lunchen als je vrij bent?

‘Bij mijn ouders. Ik hou nog altijd het meest van de keuken van mijn moeder en grootmoeder.’

Toekomstplannen?

‘Ik heb in de Malibranstraat in Elsene zopas Knafé & Kafé geopend, een streetfoodconcept waarin het Palestijnse kaasdessert ‘knafeh’ of ‘künefe’ centraal staat. Je kan het proeven met een klein kopje Arabische koffie, én kardemom. En ik heb nog meer projecten, maar daarover later meer.’ 

Brouwerijstraat 98, 1050 Elsene, 02/469.14.81. Ook vestigingen in Sint-Gillis (Adolphe Demeurlaan 26, 0498/71.98.37) en Brussel (Wolvengracht 50, 0488/32.34.25). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie