sabato

Restaurant Le Mont-à-Gourmet in Courcelles: hoe goed kookt de 'Eerste Kok van België'?

Nicolas Tournay is een goede, genereuze kok. Nog iets meer aandacht voor lichtheid en finesse en hij is op weg om ook een grote chef te worden. ©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Le Mont-à-Gourmet in Courcelles: Nicolas Tournay heeft talent, maar het mag allemaal wat lichter.

Een stukje pladijs, varkenskotelet met witlof en een dessert met chocolade en peer. Het zijn gerechten die veel koks op tafel kunnen zetten. Maar niemand die het beter kan dan Nicolas Tournay (23). Hij werd begin oktober met drie feilloze borden ‘Eerste Kok van België’ in de prestigieuze wedstrijd Prosper Montagné.

Samen met eigenaar Arnaud Hamoline wil de jonge chef van Le Mont-à-Gourmet een gastronomische topper maken. ©rv

Voor Tournay lijkt de overwinning vooral een springplank naar meer bekendheid voor Le Mont-à-Gourmet, het restaurant in Courcelles waar hij sinds 2016 werkt. Samen met eigenaar Arnaud Hamoline wil de jonge chef van het bescheiden hoekhuis een gastronomische topper maken. Die ambitie kan je wel begrijpen. Behalve met zijn recente trofee kan Tournay namelijk ook al uitpakken met ervaring bij l’Essentiel, Le Prieuré Saint-Géry en Au Gré du Vent, drie mooie adressen uit de streek.

Op een regenachtige woensdagavond is de kleine eetzaal van Le Mont-à-Gourmet goed gevuld: zou de aandacht voor de chef zijn werk gedaan hebben? Op de menukaart zijn pladijs, peer en varkenskotelet afwezig. De jonge chef lijkt het vooral op luxeproducten begrepen te hebben. Er zijn langoustines en gerechten met zwezerik, foie gras en eekhoorntjesbrood.

Het restaurant heeft een kleine eetzaal met een twintigtal couverts en een aangename, rustige sfeer. ©rv

Wie à la carte wil eten, kijkt naar stevige prijzen. Zo kost een voorgerecht met krab en kaviaar 55 euro. De prijzen van de hoofdgerechten variëren van 30 euro tot 45 euro. De degustatiemenu’s vallen beter mee: vier gangen kosten 50 euro, vijf gangen 62 euro en zes gangen 72 euro.

Op papier past foie gras niet meteen bij makreel, maar Nicolas Tournay, de nieuwe ‘Eerste Kok van België’, weet die associatie wonderwel tot een goed eind te brengen.

Twee delicieuze voorgerechten bevestigen het talent in de keuken. Op papier zou je niet denken dat foie gras past bij makreel, maar Tournay weet die associatie (24 euro) wonderwel tot een goed eind te brengen. Het vette van de als tartaar gesneden rauwe vis combineert goed met de smeuïgheid van rolletjes ganzenlever.

Ook drie IJslandse langoustines van indrukwekkend formaat zijn origineel omringd. Stukjes varkenspoot, opgeschuimde jus van de poot, prei, augurk, mosterdzaadjes en chips van aardpeer geven allemaal meerwaarde, zonder het hoofdproduct te verdrukken (36 euro).

Maar daarna vervalt de chef, vol goede bedoelingen, in te zware, overdadige gerechten. Twee taartjes met eekhoorntjesbrood bevatten ieder ook een eidooier en room. Bij een royaal stuk eendenfilet (30 euro) komt een dikke, gecorseerde saus. En een enorme zwezerik (45 euro) bezwijkt onder een lak van bier en vanille. Nicolas Tournay is een goede, genereuze kok. Nog iets meer aandacht voor lichtheid en finesse en hij is op weg om ook een grote chef te worden.

Waar?
Le Mont-à-Gourmet
Place Communale 12
6181 Gouy-lez-Piéton (Courcelles)
Tel. 071/84.74.15
Gesloten op maandag en dinsdag.

Wijn?
Een kaart met bijna uitsluitend Franse wijnen, al zitten daar wel originele regio’s (zoals de Jura) en dito domeinen bij. Goede suggesties, zoals een witte wijn uit Côtes de Duras (Dordogne) bij de langoustines.

Decibel?
Een kleine eetzaal met een twintigtal couverts en een aangename, rustige sfeer.

Rekening?
203 euro voor twee.

Kom ik terug?
Dit is een chef die het verdient om gevolgd te worden; ik kom graag terug, al let ik dan wel op de calorieën.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie