sabato

Hoe is het eten bij de beste vrouwelijke chef van België?

Natuurlijk kan deze Lady Chef koken, toch verlaat je C-Jules met het gevoel dat er nog zo veel meer in zit. ©Dries Luyten

Als het op medailles, linten en eretekens aankomt, moeten koks alleen militairen laten voorgaan. Wie een beetje zijn best doet in de keuken kan aanspraak maken op ontzagwekkend veel bekroningen, van onbenullige tot wereldberoemde. Het kon dan ook niet anders of iemand bedacht een prijs voor de beste vrouwelijke chef van België.

In een wereld waar de overgrote meerderheid van de chefs mannen zijn, vist de jury van de Lady Chef in een erg kleine vijver, zodat de bekroning al eens winnaars van wisselend niveau oplevert. Maar de vrouwelijke chefs, die zijn er wél blij mee. Zeker voor wie gastronomische ambities heeft maar dat ver van de culinaire hotspots doet, is alle extra aandacht welkom.

©Dries Luyten

Dat geldt helemaal voor Julie Baekelandt, de nieuwste Lady Chef. De getalenteerde kok heeft haar zaak in Zottegem, niet meteen het mekka van onze gastronomie. Bovendien heeft ze een moeilijke periode achter de rug. Zo haakte eerder dit jaar Céderic De Mey af, de chef met wie ze C-Jules begonnen was. De twee koks werkten al jaren samen, onder meer bij Wout Bru in Frankrijk.

Maar kijk, de kersverse bekroning heeft op deze doordeweekse middag duidelijk haar publicitaire werk gedaan. Terwijl de rest van Zottegem zijn gezapige gangetje gaat, zit C-Jules afgeladen vol. Twee heren die zonder reservatie opdagen, mogen meteen weer de glazen voordeur opentrekken, richting uitgang.

Zoals je dat verwacht van iemand die bij Wout Bru gewerkt heeft, toont Baekelandt een voorliefde voor de zuiderse keuken. Haar Lady Chef-menu, inclusief gesponsorde eend en gesponsord lamsvlees, wemelt van de aubergines, tomaten en gekonfijte citroenen. In een gerecht rond grietbot weet ze dan weer veel smaak te krijgen door het vakkundig te combineren met artisjokken, al leveren blokjes gefermenteerde look dan weer té veel pit.

Restaurant C-Jules
Waar?
Markt 15, 9620 Zottegem. Tel. 09/279.11.18. www.c-jules.be
Gesloten op zondag en maandag.
Wijn?
Een korte, onevenwichtige kaart met zeer veel aandacht voor het bekendere werk, zoals bordeaux, maar die weinig spannende flessen bevat.
Decibel?
Een gemiddelde van 70 dB: niet storend, maar ook niet aangenaam.
Rekening?
129,5 euro voor twee.
Kom ik terug?
Julie Baekelandt is een talent met potentieel. Dat maakt ze nog niet helemaal waar. Nog net niet goed genoeg om snel terug te komen.

Baekelandt mikt hoog. Zo combineert ze soms verscheidene nobele - en dure - producten in één gerecht. In een voorgerecht komt langoustine (als tartaar) samen met zwezerik (in kroketjes). Het kost dan ook wel 28 euro. Ook de andere voorgerechten op de kaart gaan vlot boven 20 euro. De hoofdgerechten schommelen rond 30 euro.

Dat deze Lady Chef kan koken, bewijst ze met een heel smakelijk bord rond harder, een vis die vooral bekend is in Italië. Fluweelzachte slierten inktvis, kokkels en gekonfijte tomaten maken er een zalig zuiders bord van.

Maar tegelijk verlaat je C-Jules met het gevoel dat er nog zo veel meer in zit: zo missen sommige gerechten frisse zuren. Baekelandt houdt het allemaal iets te zacht en te zoet. Zelfs in de peperroomsaus bij een entrecote van het hereford-rund verwerkt ze ketchup. Ook de langoustine en zwezerik zouden beter tot hun recht komen met meer fraîcheur. Een erelintje vertelt niet altijd het hele verhaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie