Hof van Cleve 2.0 getest | ‘Een buitenkans aan deze prijzen’

Een eigen stijl heeft Floris Van Der Veken in Hof van Cleve 2.0 nog niet, maar zeker aan deze prijzen imponeert hij, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Wat doet opvolger Floris Van Der Veken met de erfenis van Peter Goossens? Zou hij een eigen stijl hanteren in de witte hoeve in de Vlaamse Ardennen, zo kort nadat de beroemde chef eind vorig jaar de deur achter zich dichttrok?

Zoveel lijkt er eigenlijk niet veranderd. In plaats van Lieve Goossens zwaait Céline Vandenberghe nu enthousiast de deur open, dat wel. Maar ook de nieuwe gastvrouw is een bekend gezicht: ze werkt al ruim vier jaar in de zaal. Een andere wissel, de piepjonge sommelier Elizio Masson, kon zich vorig jaar inwerken met de afscheidnemende Tom Ieven. Samen met de onverstoorbare maître Serge zorgt de jonge ploeg voor een energieke, piekfijne bediening.

Advertentie
Advertentie

De kaart doet vertrouwd aan. Voormalig souschef Floris serveert nog altijd Goossens-klassiekers zoals duif met mousseline en truffel (90 euro). Ook in het menu zitten gerechten – zoals de associatie bloemkool en kaviaar – die zo uit de Goossens-periode komen.

©Pieter D'Hoop

Het spectaculairste verschil tussen Hof van Cleve tijdens en na Peter Goossens is de prijs. Bij zijn afscheid serveerde de chef een menu van 490 euro. Floris Van Der Veken heeft de prijzen van zowel de à-la-cartegerechten als het menu met meer dan de helft verlaagd: vijf gangen kosten nu 165 euro, voor zeven gangen betaal je 195 euro.

Advertentie
Advertentie

Met een dubbele bereiding van Zeeuwse oester neemt de jonge chef een magistrale start. Rauwe oester krijgt een bad vol frisheid met flinters appel en ijspastille van bergamot. Een intense ponzusaus lepelt er nog een laagje bovenop. Gebakken oester zoekt dan weer een voller, pittig register op, vooral dankzij een versie van de Thaise kokossoep tom kha kai.

Beter dan Sergio Herman? Restaurant Inter Scaldes in Nederland

Een eigen stijl laat Van Der Veken nog niet zien, maar in zowat elk gerecht weeft hij wel de geraffineerde handtekening van het voormalige driesterrenrestaurant. Bij een coquille is een open ravioli op winterprei afgetopt met pistache, bij lam uit de Lozère geeft een dumpling in een diepe jus een apart accent. Alleen in een al te simpel bord rond kabeljauw met mossel mis je gelaagdheid en wervelende garnituren.

Een sterke start voor een heel redelijke prijs dus, deze Hof van Cleve 2.0, ook al omdat de geweldige broodselectie en de indrukwekkende taartenkar de beleving nog versterken.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Hof van Cleve

| Riemegemstraat 1, 9770 Kruisem
| Tel. 09/383.58.48 | hofvancleve.com
| Gesloten op zondag, maandag en dinsdagmiddag

Rekening

242 euro per persoon (195 euro eten, 47 euro drinken).

Decibel

65,6 db in een volle zaal klinkt verrassend luid.

Advertentie

Wijn

Elizio Masson doet goede suggesties tegen stevige prijzen: 20 euro per glas. Ook interessante niet-alcoholische pairing (50 euro voor vijf gangen, 75 euro voor zeven gangen).

Kom ik terug?

Je krijgt het gevoel dat het een buitenkans is om met deze prijzen in het nieuwe Hof van Cleve te eten: ik kom dus graag terug.

Advertentie