Japanse bistro Yoka Tomo in Schaarbeek serveert topgerechten aan zachte prijzen

In restaurant Yoka Tomo in Schaarbeek heeft chef Tomo voldoende aan groenten, eieren en zalm om lekker te koken, proefde culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Soep en een dagschotel, sympathieke prijzen en een vlotte bediening, meer heeft een bistro niet nodig om te scoren. Dat simpel soms goed genoeg kan zijn, heeft ook Tomoyuki Ohara begrepen. De chef opende in het najaar van 2022 in Schaarbeek een izakaya, een Japanse versie van de bistro. Zijn huiselijke gerechten werden in de jongste editie van Michelin beloond met een Bib Gourmand, het label waarmee de gids een sterke prijs-kwaliteitverhouding aanduidt.

Restaurant Cuines 33 in Knokke-Heist is een bijzondere beleving
Advertentie
Advertentie

Ook zijn decor heeft Tomo simpel gehouden. Wie binnenstapt in het kleine hoekpand, ziet witte muren en krappe tafels, maar gelukkig ook mooie manga-achtige tekeningen van de Brusselse kunstenaar Krump. Achter de houten toog met een bakstenen muur is Tomo zelf druk aan het werk: zijn minieme keuken is piekfijn georganiseerd. De grootste tafel blijkt een discreet Japans geval, verstopt achter een gordijn. Voor we hier mogen aanschuiven, moeten we onze schoenen achterlaten in een rek aan de zijkant.

Achter de houten toog met een bakstenen muur is chef Tomoyuki Ohara zelf druk aan het werk: zijn minieme keuken is piekfijn georganiseerd.
©Shannon Rowies

De prijzen zijn inderdaad zacht bij Tomo: er is al een misosoep voor 3 euro; een portie bamboescheuten met sanshopeper kost 6,5 euro. Een paar van de veertien gerechten komen terug in de al even prijsvriendelijke menu’s (33 euro voor twee gangen, 42 euro voor vier gangen). Daaruit blijkt ook dat de chef kookt met groenten, kip en bescheiden vissoorten om zijn gerechten goedkoop te houden: dus geen dure toro-tonijn of wagyu bij Yoka Tomo.

Advertentie
Advertentie
Nieuwe Japanse bistro Hiro in Antwerpen met zicht op het MAS

Is het ook lekker? Een langwerpig bord met zes vegetarische hapjes – onder meer gemarineerde lotuswortel en zachte aubergine – is dat zeker, al is het enigszins verrassend dat er ook aardappelsalade op ligt, niet meteen iets wat je met Japan associeert. De chawanmushi met een grote garnaal die dan volgt, is top. Daarbij scoort Tomo vooral met de fluweelzachte textuur van de hartige gestoomde eierflan, nog lillend vers en net gestold.

Koolsalade, zeewier en zalm vormen ook zo’n typisch Tomo-bord. Het lijkt niet veel om het lijf te hebben, maar de katsu van zalm – waarbij de vis gepaneerd is in panko – is tot in de puntjes verzorgd en zuiver van smaak. Dat geldt eigenlijk ook voor heel wat andere gerechten: ze zullen niet hoog scoren op Instagram, maar zowel een Japanse curry als een intense misosoep zijn voedsel voor lichaam en geest.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Yoka Tomo

| Félix Marchallaan 26, 1030 Schaarbeek (Brussel)
| Tel. 0475/40.99.60 | yokatomo.brussels
| Zondag, maandag en dinsdag gesloten - twee avondshifts

Rekening

57 euro per persoon (39 euro eten, 18 euro drinken).

Decibel

Aan de aparte tafel 67,6 dB. Elders rumoeriger.

Advertentie

Drinken

Een korte kaart met anderhalve bladzijde goed gekozen natuurwijnen, sake en zes verschillende bieren. Bier vanaf 4 euro, wijn vanaf 6,5 euro per glas.

Kom ik terug?

Dit is niet de grote gastronomie, maar voor deze hartverwarmende gerechten tegen zachte prijzen kom ik graag terug.

Advertentie