La Rigue in Knokke-Heist | Duur en chaotisch, maar lekker eten bij Peter Goossens

Ja, het eten in Peter Goossens' La Rigue in Knokke-Heist is lekker. Maar er is nog veel dat beter kan, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

In ‘Proefwerk’ schuift culinair recensent Jan Scheidtweiler iedere week aan tafel bij de beste (en soms ook niet zo beste) Belgische restaurants.

‘De slechtste service ooit.’ ‘Te veel kinderziektes, te veel m’as-tu vu.’ Tussen de overwegend negatieve kritiek op Tripadvisor zaten pijnlijke oneliners, de eerste weken na de opening van La Rigue. Er waren klachten over lange wachttijden en hoge prijzen. Zelfs de parking (6 euro per uur) moest het ontgelden.

Advertentie
Advertentie

Een moeizame start voor de luxebrasserie van het vernieuwde hotel La Réserve dus. Dat is schrikken, omdat Peter Goossens hier de leiding heeft, de driesterrenchef die met Hof van Cleve zijn naam tot synoniem met perfectie heeft gemaakt.

Hotel La Réserve van Coucke en Versluys in Knokke geopend

Op een zonnige vrijdagmiddag staat de godfather van de gastronomie zelf in een van zijn twee open keukens, afgewerkt met wit golvende muren. Alles is groot in La Rigue, van de blinkende bar over de eetzalen met uitzicht op het Zegemeer tot de keukenbrigade van vijftien koks. De slimme indeling met zitbanken vermijdt het reftergevoel, al staan de tafels toch krap bij elkaar: het kost geen moeite om het gesprek van de buren te volgen.

Advertentie
Advertentie

De chef heeft een kaart vol Belgisch-Franse klassiekers samengesteld, van garnaalkroketten tot gebakken zeetong. Duur is La Rigue zeker. Twee kroketten kosten 28 euro. Voor een vol-au-vent betaal je 48 euro, al is die dan wel afgewerkt met zwezerik.

Op een zonnige vrijdagmiddag staat de godfather van de gastronomie zelf in de keuken.
©Jean-Pierre Gabriel / Courtesy of Glenn Sestig

Van lange wachttijden is niets te merken, het tempo ligt zelfs hoog. Daar komt al een royale salade met garnalen (48 euro) aanzetten. Die ziet er heel simpel uit, maar is meesterlijk uitgevoerd. Ontvelde kerstomaten, zacht gekookte kwartel­eieren en goed aangemaakte sla vormen een doeltreffende begeleiding van superieure garnalen. De carpaccio van langoustines (45 euro) legt dan weer de link naar de grote gastronomie, met een wervelende, elkaar versterkende garnituur van groene appel, crème van avocado, nori, hijiki-algen en een saus van basilicum en mierikswortel. Ook een filet pur van holsteinrund (48 euro) met groenepepersaus en delicate fijne frieten is helemaal goed. Het enige minpunt is de steak tartaar (35 euro), waarvan het vlees niet met de hand gesneden is, maar fijngemalen. Dat levert helaas een te platte textuur op.

Achter de schermen bij renovatie Hotel La Réserve in Knokke

Ook de bediening kan veel beter: al staat er veel volk in de zaal, toch verloopt het chaotisch. De talrijke nieuwe aanwervingen lijken nog niet op elkaar ingespeeld.

La Rigue is luxueus en verfijnd, maar ook hectisch en duur. Voor een toffe restaurantbeleving is lekker eten niet altijd voldoende.

La Rigue (Hotel La Réserve)

Elizabetlaan 160, 8300 Knokke-Heist
Tel. 050/61.06.06 | la-rigue.be
Maandag en dinsdag gesloten

Rekening

133,5 euro per persoon (104 euro eten en 29,5 euro drank)

Decibel

67,5 dB, vrij veel lawaai dus.

Advertentie

Wijn

Veel prestigieuze namen en hoge prijzen. Zelfs een gewone fles pinot grigio kost hier 90 euro. Amper zeven wijnen per glas: ook dat kan beter – en veel goedkoper.

Kom ik terug?

Met overwegend goed uitgevoerde gerechten heeft La Rigue een solide basis. Ik kom terug, maar door de stevige prijzen zal dat toch pas op een bijzonder moment zijn.

Advertentie