sabato

Lof in Gent, geïnspireerd op de luxebistro van een Nederlandse sterrenchef

©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Lof in Gent: gerechten die tegelijk geraffineerd en origineel zijn.

Parijs, 1810. De Russische ambassadeur, prins Alexander Kurakin, bemiddelt tussen tsaar Alexander en de entourage van Napoleon om een dreigende oorlog te vermijden. En hoe krijgt hij de Fransen beter in de juiste sfeer dan door ze uit te nodigen voor het eten? In zijn residentie maakt de prins niet alleen indruk met de luxueuze gerechten, maar ook met de manier waarop hij ze laat opdienen.

Tijdens de 'service à la russe' verschijnen de gerechten een voor een op tafel - en niet allemaal tegelijk zoals het in de 'service à la française' sinds de middeleeuwen de gewoonte was. Kurakin kende geen diplomatiek succes - Napoleon zou in 1812 Rusland binnenvallen. Maar de 'service à la russe' die hij introduceerde, deed wél de Franse traditie op chique diners verdwijnen.

©rv

Bij Lof, een nieuw restaurant in Gent, lijkt het evenwel of we weer in het ancien régime zijn beland. De vijf gerechten die we besteld hebben, komen allemaal tegelijk op tafel. Gemakkelijk voor het personeel, onaangenaam voor de gasten: die mogen kiezen welke borden ze het eerst koud laten worden.

Misschien hoort het wel bij het concept? Want Lof is niet zomaar een restaurant, het is het gastronomische uithangbord van het vernieuwde Pillows Grand Hotel Reylof. Dat luxehotel is vernoemd naar Olivier Reylofs, de baron die hier vanaf 1724 woonde. Zijn enorme herenhuis in Louis XIV-stijl is piekfijn gerenoveerd. Aan de haard waar de baron ooit gedichten schreef, is nu een lounge.

Waar?
Lof, Pillows Grand Hotel Reylof
Hoogstraat 36
9000 Gent
Tel. 09/235.40.70
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Mooie, internationale wijnkaart met heel wat wijnen per glas. De prijzen zijn hoog: een lekker glas Sloveense rebula kostte 7,5 euro, terwijl de prijs voor een hele fles in de detailhandel 11,5 euro bedraagt.

Decibel?
Een fluisterstil gemiddelde van 52 dB.

Rekening?
117,5 euro voor twee.

Kom ik terug?
Lof biedt een mooie kans om de inventieve gerechten van Ron Blaauw in een goede uitvoering te proeven. Ik kom dus terug, al is het steriele decor niet mijn ding.

Zijn koetshuis werd een wellness. En het restaurant is strak maar steriel gedesignd, zoals dat in chique hotels wel vaker het geval is.

Lof blijkt een kopie van Ron Gastrobar, de luxebistro die de Nederlandse sterrenchef Ron Blaauw sinds 2013 in Amsterdam uitbaat. De kaart is nagenoeg identiek, zoals de lekkere, als cheesecake verpakte coquille met vadouvan-kruidenmengsel en courgette en paling met brioche en eiersalade. Het enige verschil is dat het hier met 16 euro als tussengerecht 1 euro duurder is dan in Amsterdam.

Jasper Maatman, de chef van Lof, heeft de gerechten van Ron Blaauw goed in de vingers. Bij gegrilde langoustines komt een smaakvolle, opgeschuimde bisque. Heerlijke, ontbeende spareribs krijgen een extra kick door huisgemaakte sambal. En ook het beroemde Blaauw-dessert, het surprise-ei, komt puntgaaf op tafel, inclusief het nestje van gefrituurd kataifi-gebak.

Het zijn gerechten die tegelijk geraffineerd en origineel zijn en de tocht naar het huis van de 18de-eeuwse baron, ondanks de service à la française, toch de moeite maken.

Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-RestozoekerLees verder

Advertentie
Advertentie