sabato

Neen aan nonsens op het bord

©rv

Pladijs in bruisende boter. Garnalen met een gepocheerd ei. Een steak met frieten. Nonon, een nagelnieuwe zaak in Ternat, gaat het niet ver zoeken. De naam van het restaurant staat dan ook voor no-nonsense. Chef Kris Van der Cammen wil het allemaal recht voor de raap houden. Gedaan met schuimpjes, zalfjes en kruimels. Simpele borden met daarop goede producten, dat is de insteek van Nonon.

Om die ongekunstelde keuken te beoefenen is de chef, een oudgediende van topcateraar Belgocatering, teruggekeerd naar de taverne van zijn vader, aan het station van Essene-Lombeek. De look & feel van die taverne is nog volop aanwezig (inclusief een menukaart in plastic mapjes), maar er staat wel een prachtige open keuken, mét inductievuren. Daaraan zien we de chef aan de slag, bijgestaan door slechts één jonge hulp: no-nonsense heeft blijkbaar ook voordelen voor de arbeidsorganisatie.

©rv

En brengen die laagarbeidsintensieve gerechten ook een voordeel voor de klanten? Er zijn hier heel wat voorgerechten onder 16 euro (ossenstaart, Thaise mosselsoep). De hoofdgerechten blijven aan de beschaafde kant van 20 euro (22 euro voor de pladijs, 24 euro voor kabeljauw). Als dit no-nonsense is, dan zijn we er helemaal voorstander van.

 

De bediening door de vrouw van de chef en een extra personeelslid heeft tijdens de begindagen nog duidelijk moeite om haar rol te vinden. Geven we een woordje uitleg over de huischampagne? Vertellen we dat de patrijs niet voorradig is? Het antwoord is hier telkens nee. Als dat no-nonsense is, dan hebben we daar onze bedenkingen bij.

Simpele borden met daarop goede producten, dat is de insteek van Nonon. ©rv

Het duo in de keuken weet duidelijk wél waar het mee bezig is. Zowel een versie van vitello tonato (16,5 euro) als het gepocheerd ei met garnalen (15 euro) zijn hun geld meer dan waard. De vitello is gemaakt van eerder dik gesneden, rozige kalfslende en heeft daardoor een interessante beet. De tonijnsaus is discreet aanwezig, nog een goed teken. En fijne stukjes kalamata-olijven zijn een verantwoorde toevoeging aan een klassieker. Ook de klassieker gepocheerd ei met garnalen krijgt een interessante twist mee. De licht gestoofde lamsoren geven het eerder copieuze gerecht een extra zilte toets. Al was voor de echt kieskeurigen de aardappelsmeus (puree met karnemelk) best nog eens door de zeef gehaald, om brokjes te vermijden.

Waar?
Sluisvijverstraat 19, 1742 Ternat. Gesloten op zondag. Tel. 053/42.04.72. www.nonon.be
Wijn?
Een kleine selectie met vooral jonge Franse wijnen en enkele Italiaanse. Redelijke prijzen.
Decibel?
Met gemiddeld 76 dB viel het geluid goed mee.
Rekening?
157 euro voor twee.
Kom ik terug?
Nonon steekt duidelijk ver boven de gemiddelde brasseriekeuken uit. Een goed adres voor ongecompliceerd eten.

De hoofdgerechten zijn aan de stevige kant. Vooral de vol-au-vent (26 euro) stelt de eter voor een uitdaging. In een grote cirkel van bladerdeeg ligt een ragout van flinke brokken kip met een paar grote stukken zwezerik. Het is lekker, al zou een tikje fraîcheur het wat lichter verteerbaar maken - en daarmee bedoelen we niet de dungesneden lente-ui die erbovenop ligt. Die frisheid zit wel in een filet van Brasvar-varken met een lekkere saus van mosterd en pickles en goed op smaak gebrachte kool met spek (22 euro).

Met betaalbare prijzen en ongecompliceerde gerechten heeft Nonon de tijdgeest helemaal mee. Maar het is niet omdat je zonder nonsens kookt, dat je niet naar wat finesse zou mogen streven, zowel aan tafel als op het bord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie