Nieuwe Japanse bistro Hiro in Antwerpen met zicht op het MAS

De Japanse bistro Hiro aan het Antwerpse Willemdok serveert zowel sushi als smeltende wagyu, schrijft culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Sushi en dashi, sake en tempura. We zijn zo vertrouwd met de Japanse keuken dat ook Belgische chefs er zich aan wagen. In Antwerpen hebben de hippe vogels Thomas Van de Weyer en Bart Huybrechts zopas zelfs een izakaya geopend, een Japanse bistro die het midden houdt tussen een café en een restaurant. We kunnen bij Hiro, net als in Tokio, zowel tempura met een glas bier bestellen als een volledig menu, van sushi tot wagyu.

Sterrenrestaurant Hoeve De Bies in Voeren | Memorabele gerechten
Advertentie
Advertentie

Met zicht op het MAS en de boten in het Willemdok heeft Hiro ook een toffe ligging te pakken. Binnen heeft het duo Japanse kalligrafie gemixt met Antwerpse tattookunst. Achter de houten toog staat Van de Weyer aan een gloeiende yakiniku: de chef blijkt zelfs een boek geschreven te hebben over de kleine houtskoolgrill die zo typisch is voor de Japanse keuken. Ook de sushiman achter de toog is een ervaringsdeskundige: Prakash Lamichhane maakte al sushi bij onder meer Vis van A. Zaalman Huybrechts is dan weer een drankenfreak. Hij brouwde zijn eigen Bolder-bier en bewaakt hier een knappe sake- en wijnkaart.

Hiro in Antwerpen bewijst dat ook een bistro gerechten kan serveren die gastronomisch hoog scoren.
©THE WICKED

Op de uitgebreide kaart met barfoodhapjes staan de onvermijdelijke edamame-boontjes (6 euro), maar ook oester met ponzu (7 euro), een portie tempura (10 euro) en een salade met hijiki-zeewier (7 euro). Een bord karaage, gefrituurde stukjes kippendij (12 euro), vormt een simpel maar goed begin. Het beslag is crunchy, de kip sappig.

Advertentie
Advertentie

Daar komt de sushi al aanzetten, op bamboe plankjes die Hiro heeft overgenomen van Yamayu Santatsu, de legendarische sushizaak die er begin dit jaar mee stopte. Op de ene nigiri is een mooi stukje makreel, gewassen in rijstazijn, over de rijst gedrapeerd, op de andere hamachi (8 euro), nog een lid van de makreelfamilie. Die blijkt uit de rijpingskast tegen de muur te komen: soms is gerijpte vis lekkerder dan spartelverse. Over de kwaliteit van de vis en de rijst geen klachten, al zullen liefhebbers van sushi die met soja en wasabi op smaak is gebracht de versies hier waarschijnlijk te puur vinden.

Van The Jane naar eigen restaurant Jean-Philippe in Ingelmunster

Intens smakende gelakte paling (13 euro), met wat rijst in een norivel gerold, toont dat een bistro gerechten kan serveren die gastronomisch hoog scoren. Dat doet ook de op houtskool gegrilde wagyu – ribeye A4, voor de kenners – al moet je daar wel 28 euro voor honderd gram voor neertellen. Deze izakaya is de moeite!

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Hiro

| Napoleonkaai 1, 2000 Antwerpen
| hiro-antwerp.be
| Open van woensdag tot en met zondag van 12 tot 24 uur

Rekening

Ik betaalde 78 euro (66 euro eten, 12 euro drinken).

Dranken

Een doordachte bier-, sake- en wijnkaart, plus een korte cocktailkaart met bijvoorbeeld een espresso martini met misoboter.

Advertentie

Decibel

Ondanks de stevige playlist: een redelijke 65,6 dB.

Kom ik terug?

Dit is een toffe en aparte plek: ik kom terug.

Advertentie