sabato

'Onbegrijpelijk dat dit restaurant onder de radar blijft'

©Tim Van de Velde

Met 27 adressen in de Michelingids en 26 bij concurrent Gault & Millau heeft Knokke een Belgisch record in handen: geen enkele Belgische gemeente kan uitpakken met een hogere densiteit aan toprestaurants. Toch zien beide gidsen nog altijd adressen over het hoofd. Zo is het onbegrijpelijk dat Le Coup Vert geen vermelding krijgt. Het kleine restaurant heeft nochtans veel elementen in huis die het goed doen in Knokke: semi-artistieke chic, lekker eten en een gastheer met flair.

©Tim Van de Velde

Die gastheer luistert bovendien naar de naam Souvereyns, Christian Souvereyns. Hij is de zoon van de legendarische Roger Souvereyns, die tussen 1985 en 1993 twee Michelinsterren bij elkaar kookte in het Limburgse Scholteshof.

De brandende ambitie van zijn vader lijkt Christian Souvereyns niet geërfd te hebben. Le Coup Vert is niet het soort plek waaraan Michelin snel een ster zal geven. Daarvoor ademt het kleine restaurant te veel 'bohemien chic' en te weinig vernieuwing uit. Maar toch is het de moeite. Met planken vol boeken, kunst aan de muur en een terras aan de straatkant is het er gezellig zitten. Vanaf de toog aan de bar kijken de gasten uit op de witgekalkte Dominicanenkerk, een landmark in Knokke. Souvereyns zelf, in jeans en zwarte polo, plukt een fles rosé uit de ijsemmer en komt de kaart uitleggen. Daarvoor sprokkelt hij inspiratie uit de hele wereld, van een Aziatische laksasoep tot een mediterrane pasta met zwaardvis.

Op de soep (18 euro) na blijkt het onmogelijk iets onder 20 euro op de kaart te vinden. De pasta kost 26 euro, een suggestie van snoekbaars en asperges zelfs 32 euro. Le Coup Vert is misschien niet ambitieus, maar wel duur.

PRAKTISCHE INFO
Waar?
Sparrendreef 92 8300 Knokke-Heist Tel. 050/62.70.14 Open voor lunch van donderdag tot maandag; open voor diner van vrijdag tot zondag.
Wijn?
Een korte, niet erg geïnspireerde kaart. Acht wijnen zijn per glas te krijgen. Stevige prijzen.
Decibel?
Tijdens de lunch hield de decibelmeter halt bij een lage 68 dB.
Rekening?
80,5 euro voor één persoon.
Kom ik terug?
Hier wil ik terugkomen, al zijn er zelfs in Knokke plekken waar de prijs-kwaliteitverhouding scherper is.

Van de laksasoep, een mix van kokosmelk en bouillon, bestaan er tientallen varianten. En ook al ligt Knokke ver van Indonesië, toch serveert Souvereyns zijn goed gedoseerde, kruidige soep met een gepaste twist. Onder meer door er citroengras, koriander en pinda aan toe te voegen.

De snoekbaars is een moeilijker geval. Een vinaigrette waarin noten te proeven zijn en een lauwe frisée-salade maken het gerecht origineel en smakelijk. De asperges zijn beetgaar en lijken in de boter gebakken. Maar voor dat geld mochten ze wel allemaal zorgvuldig geschild zijn. Bovendien is het gerecht meer een verzameling lekkere onderdelen dan een bord dat samenhang vertoont.

Maar met een magistrale tiramisu (12 euro) maakt Souvereyns alles weer goed. De Italiaanse klassieker wordt hier oerklassiek, in al zijn voorspelbaarheid, opgediend: boudoirs, amaretto, mascarpone. Maar wat een smaakbom! Het dessert lijkt à la minute gemaakt en is luchtig, intens en romig tegelijk. Le Coup Vert is een smakelijk adres dat zijn plaats in Knokke verdient.

Lees verder

Advertentie
Advertentie