sabato

Ooit in Mijn Pop-uprestaurant, nu een écht restaurant

©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Poort 82 in Maasmechelen.

Wat heeft die Vlaamse reality-tv over restaurants eigenlijk opgeleverd, behalve wat makkelijk entertainment en hoge kijkcijfers? Alleszins geen goeie restaurants. Tien jaar kookwedstrijden zijn intussen meer synoniem met uitlachtelevisie dan met een waardevolle bijdrage aan onze culinaire cultuur.

Gelukkig vormt een duo in Maasmechelen sinds kort de uitzondering op die ontgoochelende regel. Myrthe Vranken en Guus Coppens zijn allebei ex-deelnemers aan Mijn Pop-uprestaurant (hij won de editie 2015, zij deed mee in 2016). Eind maart begonnen ze een restaurant dat een mooie toekomst verdient.

©rv

De naam voor hun restaurant is het duo niet ver gaan zoeken. Poort 82 is, jawel, gevestigd op huisnummer 82 en bevindt zich achter een grote houten poort. Een binnenplaats leidt naar een imposante voormalige antiekwinkel, compleet met houten balken, hoge plafonds en blote bakstenen muren. De open keuken en een grote bar zorgen ervoor dat de omschakeling van antiek naar restaurant goed gelukt is.

De lekkerste tapa is een bordje met gerijpte rubia gallega, béarnaisesaus en aardappel met gefermenteerde look: chef Guus verheft comfortfood tot gastronomie.

Ook de gemakkelijke stoelen en de houten tafels geven de juiste look: een authentiek kader met een beetje luxe.
'Een gastronomisch tapasrestaurant', dat wil het duo hier neerzetten. Het is het soort restaurant waar je bordjes deelt en waar je een reeks kleine gerechten bestelt in plaats van gewoon één stevig hoofdgerecht.

De inspiratie voor zijn tapas haalt chef Guus blijkbaar van over de hele wereld. Behalve de voorspelbare patatas bravas staat hier dus ook sushi op de kaart, samen met een taco en bruschetta. Tegelijk lijkt de chef graag met mooie producten te werken. Zo heeft hij tapas bedacht met langoustines, met zeebaars en met rubia gallega, dat dure Spaanse runderras.

Waar?
Poort 82
Dokter Haubenlaan 82
3630 Maasmechelen
Tel. 089/21.53.70
poort82.be
Gesloten op dinsdag en woensdag.

Wijn?
Een mooie kaart met modieuze namen. Wij dronken een lekkere Duitse riesling van invoerder ad Bibendum (8,5 euro).

Decibel?
Een goede akoestiek, ondanks de open keuken. Bij ons bezoek bleef het extra stil - 60 dB - omdat we de enige twee bezoekers waren.

Prijs?
121,70 euro voor twee.

Kom ik terug?
Met plezier. De interes-sante, avontuurlijke bordjes die je hier eet, zijn een weldoende afwisseling tussen die eeuwige klassiekers of de alomtegenwoordige degustatie- menu's in veel andere restaurants.

 

Het eerste bordje dat Myrthe - met een handschoen! - op tafel zet, is een sterke variant op scampi fritti (17 euro). Twee grote langoustines zijn in kataifideeg gewikkeld en gefrituurd. Daarbij komt een schuim van kokos met limoen: comfortfood verheven tot gastronomie. Ook bruschetta, dat Italiaanse comfortfood, krijgt hier een verfijnde behandeling. Vier stukjes gegrilde focaccia (13 euro) vormen een variant op vitello tonnato en op tomaat-mozzarella met gedroogde San Daniele-ham.

De lekkerste tapa is een bordje met gerijpte rubia gallega (19 euro), afgewerkt met béarnaisesaus en een aardappel met gefermenteerde look. Het zijn volle, krachtige smaken die tegelijk heel zuiver zijn. Ook een verfijnd bord rond op het vel gebakken zeebaars - met beurre blanc en tempura van zeekraal - is hoogstaand (14 euro).

Na een hapje of vier begin je de stijl van chef Guus te herkennen. Zo duikt bij lamskroketjes (12 euro) opnieuw een dotje schuim op, met mosterd deze keer. En Guus beheerst ook niet de volledige wereldkeuken: zo zou een Japanse sushimeester wel wat opmerkingen hebben over de Guus-versie met komkommer, avocado en babymais (11 euro). Maar dat neemt niet weg dat dit restaurant achter de poort een bezoek meer dan waard is.


Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie