Proefwerk | De bekroonde pizza's van La Piola

Jan Scheidtweiler aan tafel bij restaurant La Piola Pizza in Sint-Joost-ten-Node: een bekroonde pizzeria.

Zoals Michelin gastronomische restaurants sterren toekent, zo wil de Italiaanse gids ‘50 Top Pizza’ overal ter wereld pizzeria’s bekronen. In het rapport voor 2021 dat de pizza-inspecteurs zopas publiceerden, staat een Brussels restaurant warempel op nummer 8 in de top 50 van de beste Europese pizzeria’s buiten Italië. La Piola Pizza, op het plein tegenover de kerk van Sint-Joost-ten-Node, zou een bijna verplichte stop voor pizzapuristen zijn.

Advertentie

Op een doordeweekse middag stroomt de eenvoudig ingerichte pizzeria – houten tafels, krijtbord aan de muur – vlot vol met een mix van eurocraten en buurtbewoners. Van pizzachef Francesco Martini en zijn houtgestookte oven krijgen we hoogstens een glimp te zien, door het doorgeefluik in de muur. Aan de toog maken koeriers hun opwachting.

Voor twijfelachtige klassiekers als quattro stagioni of hawaï is hier gelukkig geen plaats.
Jan Scheidtweiler
culinair recensent

Op wat desserts en eenvoudige voorgerechten na – burrata met tomaat, een slaatje met bresaola – zijn hier alleen pizza’s te krijgen. Het aanbod is indrukwekkend: op de kaart staan zestig variaties, verdeeld over calzone (die dichtgevouwen pizza) en versies met tomaat (pizze rosse) of kaas (pizze bianche) als basis.

Voor twijfelachtige klassiekers als quattro stagioni of hawaï is hier gelukkig geen plaats. Hier komen op de pizze typisch Italiaanse producten.

Advertentie
Advertentie

Een pizza boscaiola (14 euro) is afgewerkt met champignons, gekookte ham en goed gedoseerd gebruik van fior di latte, mozzarella van romige koemelk. Naast de hoge geschroeide rand van een prima napoli (14 euro) liggen appelkappers en ansjovis uit Calabrië. De kwaliteit van die ansjovis toont dat hier aandacht voor goede producten heerst.

©La Piola Pizza

Ook een siciliana o’cornicione (16 euro) bevestigt het oordeel van de jury: de korst is luchtig, de vulling van aubergine en tomaat smakelijk. De deegrand van de pizza is opgevuld met ricotta, een mooie meerwaarde.

Of La Piola Pizza echt de beste pizzeria van Brussel is, lijkt een sterke bewering. Je zou ook La Pizza è Bella in Etterbeek kunnen nomineren, of La Bottega della Pizza in Sint-Gillis. Maar lekker en authentiek, dat is het hier zeker.

Advertentie